Vesoljski bojevniki

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Vesoljski bojevniki
AvtorRobert Anson Heinlein
PrevajalecMate Dolenc
DržavaZdružene države Amerike
Jezikangleščina
Žanrznanstvena fantastika
filozofski roman[1][2]
ZaložnikG. P. Putnam's Sons
Datum izida
december 1959 (prva izdaja)
1998 (prevod)
Vrsta medijatisk (trde in mehke platnice)
Št. strani263 (prva izdaja)
261 (prevod)
ISBN0-450-02576-4 (prva izdaja)
ISBN 86-341-1792-8 (prevod)

Vesoljski bojevniki (v izvirniku angleško Starship Troopers) je znanstvenofantastični roman z vojno tematiko ameriškega pisatelja Roberta Ansona Heinleina, ki je prvič izšel leta 1959. Zgodba je bila sprva objavljena v dveh delih v reviji The Magazine of Fantasy & Science Fiction (oktober–november 1959) pod naslovom Starship Soldier, še istega leta pa je izšla tudi izdaja s trdimi platnicami pri založbi G. P. Putnam's Sons. V slovenščino je roman prevedel Mate Dolenc, prevod je izšel leta 1998 v zbirki »Prvinski nagon« založbe DZS.

Zgodba je prvoosebna pripoved vojaka Juana »Johnnieja« Rica in njegovih prigod v mobilni pehoti, futuristični enoti vojakov, opremljenih z aktivnim oklepom in naprednim orožjem. Rico napreduje od navadnega rekruta preko podčastnika do častnika v medzvezdni vojni proti pajkom podobni rasi »žužkov« in njihovim zaveznikom. Skozi njegovo pripoved raziskuje Heinlein moralne in filozofske vidike volilne pravice, žrtvovanja v dobro skupnosti, nujnosti vojne in fizičnega kaznovanja ter naravo mladoletnega prestopništva in predstavlja svoj pogled na svet, ki je bil takrat ravno na vrhuncu hladne vojne.

Med kritiki in občinstvom je roman naletel na mešan odziv. Mnogi kritiki so Heinleinu očitali, da se je pretirano posvečal svojim filozofskim idejam na račun razvoja likov in dogajanja. Poleg tega je bil roman pod udarom zaradi po mnenju mnogih pretiranega poveličevanja vojne in militarizma, ki so ju nekateri primerjali celo s fašistično propagando.[3] Po drugi strani je leta 1960 prejel nagrado hugo za najboljši roman, eno najprestižnejših nagrad v znanstveni fantastiki,[4] kar je presenetilo celo avtorja samega.[5] Po knjižni predlogi je nastalo več filmov, najbolj znan in tudi najbolj kontroverzen med njimi je tisti iz leta 1997 režiserja Paula Verhoevna.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. Salon | Ill Humor
  2. James, Edward & Farah Mendlesohn. The Cambridge Companion to Science Fiction. Cambridge University Press, 2003. pp 231
    "[Heinlein's] works include some that are sensitive to the realities of politics, and some that decidedly are not, but which do embody the imaginative exposition of a political philosophy. The best example of the former is Double Star; of the latter, Starship Troopers."
  3. Rosenberg S. »Melrose vs. the monsters«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 19. oktobra 2009. Pridobljeno 17. avgusta 2009.
  4. »1960 Award Winners & Nominees«. Worlds Without End. Pridobljeno 27. julija 2009.
  5. Heinlein R.A. (1980). Expanded Universe, str. 482. »I still can't see how that book got a Hugo« (»Še vedno ne vem kako je ta knjiga dobila Huga«).