Vanja Lokar

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Vanja Lokar
Rojstvo1939
Ajdovščina
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Italy.svg Italija
Free Territory Trieste Flag.svg Svobodno tržaško ozemlje
Poklicpodjetnik

Vanja Lokar , slovenski podjetnik, * 1939, Ajdovščina.

Živi v Trstu in je eden premožnejših Slovencev, po poklicu trgovec. Je ustanovitelj enega izmed vodilnih podjetij za prodajo kave v Italiji in sosednjih državah. Danes je zbiratelj ročno izdelanega porcelana.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Rojen leta 1939 v Ajdovščini, materi gospodinji in očetu lesnemu trgovcu. Kmalu po njegovem rojstvu se je družina preselila v Gorico, tam živela leto dni, nekaj mesecev pa tudi v Trbižu, kjer je imel njegov oče svojo žago. Tam je Vanja star 4 leta dočakal kapitulacijo Italije. Trbiž so leta 1943 zaradi vdora Nemcev zapustili, in se odpravili v Trst. Tam je začel obiskovati drugi razred slovenske šole, prvega je že dokončal v Gorici. Po osnovni šoli ga je oče vpisal na italjansko tehnično šolo, v kateri je dokončal prvi letnik višje šole, v drugem pa so ga vrgli iz nje. Leto dni je delal v lesnem skladišču v Trstu, nato pa so se starši odločili, da bo šolanje nadaljeval. Vpisal se je na trgovsko akademijo v bližino Trevisa, katero je po treh letih končal.

Leta 1958, po očetovi smrti je prevzel vodenje njegovega lesnega podjetja. V tem času je spoznal Sonjo, hčerko trgovca s kavo. Leta 1963 se je z njo poročil, in njegov tast Libero Polojaz ga je zvabil v svoje podjetje Transcoloniale. Sprva je dopoldne delal z lesom, popoldne pa s kavo. Kasneje se je zaradi večjega zaslužka odločil samo za trgovanje s kavo, saj je bilo trgovanje z lesom veliko težavnejše. Svoj delež v lesnem podjetju je leta 1966 prodal poslovnemu partnerju in se popolnoma posvetil trgovini s kavo. Leta 1976 se je podjetje preimenovalo v Cogeco (Commerce generale caffe), in takrat je Lokar postal polovični lastnik tega podjetja. Leta 1979 je iz političnih ved diplomiral na Univerzi v Trstu.

V Trstu so leta 1989 kupili pražarno Cremcaffe, katera je delala v glavnem za slovenski trg, kasneje pa so jo v času vstopa Slovenije v Evropsko unijo prodali dunajskemu podjetniku.

Danes je Lokar zbiralec ročno izdelanega porcelana, katerega ima v svoji zbirki že preko 300. Svojo zbirko je že razstavljal v Trstu, Berlinu in Narodnem muzeju v Ljubljani. Zbira tudi druge starine.

Viri[uredi | uredi kodo]