Vajškra (Beljak)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Koordinati: 46°37′0″N 13°52′0″E / 46.61667°N 13.86667°E / 46.61667; 13.86667
Vajškra (Beljak)
Landskron (Villach)
Vajškra (Beljak) se nahaja v Avstrija
Vajškra (Beljak)
Vajškra (Beljak)
Upravna delitev in vodenje
Država Zastava Avstrije Avstrija
Dežela Koroška
Okraj Beljak
Geografske značilnosti
Površina 349 km²
Nadmorska višina 501 m  
Statistika prebivalstva
Prebivalstvo 10.885 (1 januar 2020)[1]
 - Gostota Napaka v izrazu: Nepričakovan znak za ločilo »[« preb/km²
Ostale informacije
Časovni pas CET/CEST (UTC+1/+2)
Poštna številka 9500, 9523, 9524
Območna številka 04242
Spletna stran www.villach.at
Pogled na Vajškro z gore Oswaldiberg
Pogled z Vajškre na istoimenski kraj

Vajškra (nem. Landskron) je nekoč bila samostojna politična občina na Koroškem in je bila priključena mestu Beljak v letu 1973. Nahajala se je na tem, kar se je za določen čas pojmovalo kot nemško-slovensko jezikovno mejo na južnem Koroškem. Vajškra je znana po istoimenskem gradu („kroni dežele“), ki se nahaja nad samo vasjo na obronku Osojskih Tur.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Vajškra se nahaja severovzhodno od Beljaka na Beljaškem polju oz. v Beljaški kotlini (glej Geografija Avstrijske Koroške) ter se razteza do jugozahodnega zaliva Osojskega jezera.

Samo zaselje Vajškra ima okoli 3887 prebivalcev (stanje 2001). Celotna nekdanja občina s spodaj navedenimi kraji oz. vasmi ima 10.885 prebivalcev (stanje 2001).

Vajškra je sicer del mesta Beljak, vendar ima še lastno krajevno središče iz omenjenih zgodovinskih razlogov, saj je bila vključena v mesto s posebnim statutom šele leta 1973.

Vasi in zaselki[uredi | uredi kodo]

Marko Pernhart, grad Vajškra

Vajškra (Landskron) ima sledeče zaselke:

 • Vajškra (Landskron): Sama vas Vajškra se nahaja med Osojskim jezerom in Dravo v bližini avtoceste na Ture. V središču vasi je nekaj trgovin, ljudska šola, glavna šola, policija in pošta.
 • Nova Vajškra (Neulandskron) je predmestno naselje med goro Holmec (Kumitzberg) in deželno cesto B83.
 • Grače (Gratschach) so podolgasta vas ob cesti med Suho (Zauchen) in Osojskim jezerom. Kraj je ohranil podeželski značaj.
 • Holmec (Kumitz) je vas na vznožju istoimenskega hriba oz. gore (nem. Kumitzberg) s podeželskim značajem.
 • Urlaken je mala vas ob Jezernici (Seebach). V vasi se nahaja akumulacija pitne vode mesta Beljak.
 • Jezernica (Seebach) je industrijsko predmestje Beljaka in se nahaja med Dravo in Novo Vajškro. V Jezernici so industrijska zemjišča podjetji Rappold, Treibacher Schleifmittel in s skladiščem. Tu se nahaja tudi kasarna pod imenom Rohrkaserne ter mala železniška postaja. Jezernica, ki je odtok Osojskega jezera, se tu izteka v Dravo. Sama prvotna vas se nahaja v malem grabnu ob državni cesti B83.
 • Šentrupert pri Beljaku (St.Ruprecht) je nekoliko večje mestno naselje na severu mesta na vznožju t. i. Oswaldiberga (Ožboltove gore). V središču nekdanje vasi se nahajata dve cerkvici, gostilna in od leta 2005 naprej, muzej REM-Museum (Reinhard-Eberhard-Museum). V kraju je tudi postaja regionalne linije v Trg na Koroškem. V Šentrupertu je nekoč bila tovarna marmelad Pomona.
 • Šentandraž (St.Andrä) je vas pod gradom Vajškra, ki se nahaja v neposredni bližini Osojskega jezera ob potoku Jezernica.
 • Suha (Zauchen) je prav tako zaselek mesta Beljak severno od vasi Šmadlen (St. Magdalen) ob državni cesti B83, ki pelje v Celovec. V vasi se nahaja od leta 2007 dalje beljaški muzej vozil (Villacher Fahrzeugmuseum) ter dve gostilni. V Suhi se nahaja tudi obrtniška cona z nekaj podjetji ter steza za drsanje na ledu.
 • Dravče (Drautschen) so mala vas nad Dravsko okljuko. Vas sestavlja nekaj enodružinskih hiš. V bližini se nahaja grad Vernberk.
 • Šmihel (St. Michael) je prav tako mala vas, večinoma jo sestavljajo enodružinske hiše ter kmetije in se nahaja zahodno od Suhe.
 • "Heiligen Gestade" predstavlja po Šentandražu (St. Andrä) severni rob tako mesta Belljak kot mestne četrti Vajškra ter leži neposredno ob Osojskem jezeru. Tu se nahaja t. i. Robinson Club, ki je velik hotelski kompleks.

Splošno[uredi | uredi kodo]

Grad Vajškra

Vajškra je že v srednjem veku omenjene kot mala vas pod gradom Vajškra. Vas se je dokaj hitro razvila v večje naselje. Danes je prehodna vas in predmestje mesta Beljak. Nekoč se je območje še prištevalo k slovenskim, kasneje dvojezičnim delom južne Koroške.

Stavbe[uredi | uredi kodo]

Katoliška cerkev Šentrupert
Evangeličanska cerkev Šentrupert

Nova cerkev Marije Vajškre se nahaja z istoimensko župnijo v Vajškri. Katoliška cerkev Šentrupert na Blatu (St. Ruprecht am Moos) v Šentrupertu je bila prvič omenjena v listini že leta 1195. Cerkev je bila skozi stoletja versko središče prebivalstva severno od mesta. Danes je podružnična cerkev. Cerkev, ki je posvečena sv. Rupertu iz Salzburga je 27 m. dolga in 7 m. široka ter ima številna oltarje.

Evangeličanska cerkev Šentruperta je bila ustanovljena leta 1525 za časa reformacije in je bila postavljena blizu katoliške cerkve.

Viri[uredi | uredi kodo]