Urbana legenda

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Urbana legenda (tudi sodobna povedka, urbani mit, urbana zgodba, sodobna legenda) je naziv za izmišljene dogodke, ki so del moderne folklore. Predstavljene so kot resnične, z elementi groze, humorja in gnusa, ki izhajajo iz lokalne popularne kulture. Namenjene so zabavi ali ljudski razlagi naključnih dogodkov, kot so izginotja ter čudni, nenavadni, nadnaravni, nezemeljski objekti, pojavi in bitja. Opisujejo in prenašajo jih ljudje, ki verjamejo v njihovo resničnost. V tem so enake nekdanjim mitom in legendam; izraz »urban« ni zemljepisno temveč časovno določilo – obstoj v modernem svetu, za katerega je značilna urbanizacija in tehnologija. Razširjajo jih mediji, od časopisov in televizije do socialnih omrežij. Nekatere so se skozi čas ohranile z minimalnimi spremembami, obarvale so se le z lokalnimi značilnostmi. Če upoštevamo, da so nastale »naravno« ali se prenašajo v dobri veri brez slabih motivov, se razlikujejo od masovnih potegavščin (»rac«), lažnih novic in teorij zarot.

Izvor in struktura[uredi | uredi kodo]

Urbane legende so nastale ob koncu 19. stoletja in na začetku 20. stoletja v Ameriki. Služile so kot zgodbe za ustrahovanje majhnih otrok. Vzete so bile iz vsakdanjega življenja, nekatere so bile izmišljene, nekatere pa so se dejansko zgodile. Nekatere legende naj bi imele svoje korenine v pravljicah, ki jih beremo otrokom pred spanjem.

Skozi čas se je vse več zgodb zbiralo iz vseh koncev Amerike. Te zgodbe so del ameriških ljudskih zgodb, mitov in legend (ameriška folklora). V Ameriki so tako popularne, da so danes na mnogih univerzah aktualna tema seminarskega predavanja. Govori se, da je bilo v zvezi s temi zgodbami celo nekaj žrtev. Prav tako so se kasneje skozi čas razširile po vsem svetu.

Izraz urbana legenda se je prvič pojavil v tisku leta 1968. Jan Harold Brunvand (profesor angleškega jezika na univerzi v Utahu) je širši javnosti predstavil niz priljubljenih knjig, objavljenih že leta 1981. uporabil je svojo zbirko legend The Vanishing Hitchhiker: American Urban Legends & Their Meanings (1981), da bi pokazal dvoje: prvič, da se legende in folklore ne pojavljajo izključno v tako imenovani primitivni ali tradicionalni družbi, in drugič, da se posameznik lahko nauči marsikaj o določeni moderni in urbani kulturi s preučevanjem takšnih zgodb.

Mnoge urbane legende so uokvirjene kot popolne zgodbe s ploskvami in znaki. Privlačnost tipične urbane legende tiči v njenih elementih skrivnosti, groze, strahu ali humorja. Pogosto služijo kot opozorilne pripovedi. Nekatere urbane legende so moralne zgodbe, ki prikazujejo nekoga, po navadi otroka, ki deluje v neprijetnem načinu, le da se izogne težavam, bolečini ali smrti.

Razmnoževanje in prepričanje[uredi | uredi kodo]

Pripovedovalec urbane legende lahko trdi, da se je zgodilo prijatelju (ali prijatelju prijatelja), kar služi personalizaciji, potrjevanju in krepitvi moči pripovedi, medtem ko se sam od nje oddalji. Številne legende prikazujejo grozljive zločine, zastrupljena živila ali druge situacije, ki bi lahko potencialno vplivale na mnoge ljudi. Vsakdo, ki verjame v takšne zgodbe, se morda počuti prisiljen opozoriti ljubljene. Občasno so novinarske organizacije, šolski uradniki in celo policijski oddelki opozorili na najnovejšo grožnjo. Glede na govorico "Lights Out", naj bi člani uličnih tolp vozili brez žarometov, dokler ne bi naključni voznik odgovoril s tradicionalnim utripanjem žarometov, pri čemer bi moral bodoči novi član tolpe umoriti slednjega za vstop v tolpo. Faks, prejet v okrožju Nassau County, Florida, je bil posredovan policiji, od tam pa do vseh mestnih oddelkov. Tudi kanadski minister za obrambo je sprejel enako legendo in poslal nujno varnostno opozorilo vsem poslancem parlamenta Ontario.

Mnoge urbane legende so v bistvu razširjene šale, povedane, kot da so resnični dogodki. Običajno vključujejo skupne elemente: ponavljajo se v imenu prvotne priče ali udeleženca; nepogrešljiva opozorila so pogosto navedena za tiste, ki morda ne upoštevajo nasveta ali lekcij, ki jih vsebujejo (tipičen element mnogih goljufij v e-pošti); zgodba je pogosto prodana kot "nekaj, kar mi je prijatelj povedal", medtem ko je prijatelj identificiran zgolj po prvem imenu ali sploh ni znan.

Obstojne (dobro uveljavljene) urbane legende pogosto ohranjajo določeno stopnjo verodostojnosti, na primer serijski morilec, ki se namerno skriva na zadnjih sedežih avta. Eden od takih primerov je bila od sedemdesetih let dalje trajajoča govorica, da je bila družba Procter & Gamble povezana s pripadniki Satanov zaradi podrobnosti v svoji blagovni znamki iz devetnajstega stoletja. Legenda je prekinila poslovanje družbe do te mere, da je prenehala uporabljati blagovno znamko.

Vera in odnos do mitologije[uredi | uredi kodo]

Najzgodnejši izraz, s katerim so bile te pripovedi označene, »zgodba o urbanih prepričanjih« (ang. "urban belief tale"), izpostavlja njihovo ključno lastnost: kot resnične so obstale so zaradi njihovih pripovedovalcev, a po načinu pripovedovanja prijatelj prijatelju označene kot lažne, vseeno pa je bilo veliko truda pri preverjanju pristnosti. Čeprav se je za vsaj eno legendo pokazalo, da ima osnovo na nekaj dejstvih (klasična legenda smrtni avtomobil), so folkloristi zainteresirani za razkritje legend le do stopnje, da mora biti še kakšen drugi razlog, zakaj se zgodbo pripoveduje in ji verjame. Kot v primeru mita, tem pripovedim verjamemo, ker gradijo in krepijo svetovni pogled skupine, kateri so bili povedali ali "ker nam dajejo skladne in prepričljive razlage kompleksnih dogodkov".

V zadnjem času so se sociologi začeli ukvarjati z urbanimi legendami, da bi razložili zapletena družbeno-psihološka prepričanja, kot so odnos do kriminala, otroškega varstva, hitre hrane, mestnih terencev in drugih "družinskih" odločitev. Tu so avtorji izrecno povezani med urbanimi legendami in ljudsko folkloro, kot so Grimmove pravljice, kjer se pojavljajo podobne teme in motivi.

Dokumentiranje[uredi | uredi kodo]

Internet olajša tako širjenje legend kot njihovo razkrivanje. Razpravljanje, sledenje in analiziranje urbanih legend je tema medijskih skupin kot so Usenet newsgroup, alt.folklore.urban in več spletnih strani, predvsem snopes.com. Ministrstvo za energijo Združenih držav Amerike je imelo službo, ki je zdaj prekinjena, imenovana Hoaxbusters, ki se ukvarja z računalniško distribuiranimi prevarami in legendami.

Televizijske oddaje, kot so Urban Legends, Beyond Belief: Fact or Fiction, in kasneje večinoma Mostly True Stories: Urban Legends Revealed, obravnavajo aktualne ali obnovijo stare urbane legende in razkrivajo vso dejansko podlago, ki jo lahko imajo. Televizijska oddaja Discovery Channel MythBusters (2003-2016) je poskušala dokazati ali ovreči urbane legende tako, da jih je reproducirala z uporabo znanstvenih metod.

V filmu Urban Legend iz leta 1998 je študentka razpravljala o priljubljenih urbanih legendah, hkrati pa je je postala njihova žrtev.

Med letoma 1992 in 1998 je časopis The Guardian "Weekend" section objavil ilustrirano kolumno "Urban Myths" (avtorja Phil Healey in Rick Glanvill) z vsebino vzeto iz serije štirih knjig: Urban Myths, The Return Of Urban Myths, Urban Myths Unplugged, and Now! That's What I Call Urban Myths. Leta 1994 je stripovska knjiga Big Book of Urban Legends, ki so jo napisali Robert Boyd, Jan Harold Brunvand in Robert Loren Fleming, v stripovski obliki zbrala dvesto urbanih legend.

Britanski pisatelj Tony Barrell je raziskoval urbane legende v dolgo trajajoči kolumni The Sunday Times. Te vključujejo zgodbo, da je Orson Welles začel delati na Batmanovem filmu v 40-ih letih 20. stoletja, na katerem naj bi bil James Cagney kot Riddler in Marlene Dietrich kot Catwoman; vztrajne govorice, da je rock pevec Courtney Love vnuk Marlona Branda; in ideja, da je na slavnem posterju Farrah Fawcett iz leta 1970 v laseh igralke prikrito subliminalno spolno sporočilo.

Splet[uredi | uredi kodo]

Internetne urbane legende so folklorne zgodbe, ki se širijo po internetu, lahko prek Useneta ali e-pošte, v zadnjem času tudi s socialnimi omrežji.

Vrste[uredi | uredi kodo]

Kriminalne zgodbe

Tako kot pri tradicionalnih urbanih legendah so mnoge internetne govorice o zločinih bodisi na izmišljotinah bodisi na podlagi resničnih dogodkov, vendar so pretirane in preveč napihnjene.

Verižna e-mail sporočila

Verižna e-mail sporočila, ki vključujejo številne urbane legende, ki naročajo prejemniku naj kopira sporočilo ali ga prepošlje, v nasprotnem primeru se bo izpolnila strašna usoda.

Opozorila za lažne viruse in zlonamerna sporočila

Opozorila za lažne viruse opozarjajo ljudi na lažne grožnje njihovim računalnikom, pogosto se razširjajo prek e-pošte in socialnih omrežij.

Uporaba pri trženju[uredi | uredi kodo]

Zmogljivost interneta za razširjanje govoric je bila uporabljena tudi pri trženju, na primer z nizkoproračunskim filmom The Blair Witch Project, ki je bil oglaševan kot da gre za resnično urbano legendo, ne pa za delo izvirne fikcije.

Domače urbane legende[uredi | uredi kodo]

Tesla v Mariboru
Ugrabljena slovenka v Trstu
Nakupovanje v BTC-ju
Slovenke na hrvaški obali

Knjige na temo urbanih legend[uredi | uredi kodo]

Filmi na temo urbanih legend[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]