Urbana legenda

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Urbana legenda (tudi urbani mit, urbana zgodba, sodobna legenda) je naziv za izmišljene dogodke, ki predstavljajo del moderne folklore. Predstavljene so kot resnične, pogosto z elementi groze in humorja, ki izhajajo iz lokalne popularne kulture. Namenjene so lahko zabavi ali ljudski razlagi naključnih dogodkov, kot so izginotja, čudni objekti, pojav nadnaravnih ali nezemeljskih bitji. Opisujejo in prenašajo jih ljudje, ki verjamejo v njihovo resničnost. V tem so skoraj enake nekdanjim mitom in legendam; izraz »urban« ne označuje njihove zemljepisne, temveč časovno določitev – obstoj v modernem svetu, za katerega je značilna urbanizacija in tehnologija. Posledično jih lahko razširjajo tudi katerikoli mediji, od časopisov in televizije do socialnih omrežij. Nekatere urbane legende so se skozi čas ohranile z minimalnimi spremembami, obarvale so se le z lokalnimi značilnostmi. Če upoštevamo, da so urbane legende nastale »naravno« ali se prenašajo v dobri veri brez kakršnihkoli slabih motivov, se razlikujejo od masovnih zablod (»rac«).

Izvor in struktura[uredi | uredi kodo]

Urbane legende so nastale ob koncu 19. stoletja in na začetku 20. stoletja v Ameriki. Služile so kot zgodbe za ustrahovanje majhnih otrok. Vzete so bile iz vsakdanjega življenja, nekatere so bile izmišljene, nekatere pa so se dejansko zgodile. Nekatere legende naj bi imele svoje korenine v pravljicah, ki jih beremo otrokom pred spanjem.

Skozi čas se je vse več zgodb zbiralo iz vseh koncev Amerike. Te zgodbe so del ameriških ljudskih zgodb, mitov in legend (ameriška folklora). V Ameriki so tako popularne, da so danes na mnogih univerzah aktualna tema seminarskega predavanja. Govori se, da je bilo v zvezi s temi zgodbami celo nekaj žrtev. Prav tako so se kasneje skozi čas razširile po vsem svetu.

Izraz urbana legenda se je prvič pojavil v tisku leta 1968. Jan Harold Brunvand (profesor angleškega jezika na univerzi v Utahu) je širši javnosti predstavil niz priljubljenih knjig, objavljenih že leta 1981. uporabil je svojo zbirko legend The Vanishing Hitchhiker: American Urban Legends & Their Meanings (1981), da bi pokazal dvoje: prvič, da se legende in folklore ne pojavljajo izključno v tako imenovani primitivni ali tradicionalni družbi, in drugič, da se posameznik lahko nauči marsikaj o določeni moderni in urbani kulturi s preučevanjem takšnih zgodb.

Mnoge urbane legende so uokvirjene kot popolne zgodbe s ploskvami in znaki. Privlačnost tipične urbane legende tiči v njenih elementih skrivnosti, groze, strahu ali humorja. Pogosto služijo kot opozorilne pripovedi. Nekatere urbane legende so moralne zgodbe, ki prikazujejo nekoga, po navadi otroka, ki deluje v neprijetnem načinu, le da se izogne težavam, bolečini ali smrti.

Razmnoževanje in prepričanje[uredi | uredi kodo]

Vera in odnos do mitologije[uredi | uredi kodo]

Dokumentiranje[uredi | uredi kodo]

Splet[uredi | uredi kodo]

Domače urbane legende[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]