Strip

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Ena izmed strani stripa »Little Sammy Sneeze« Winsorja McCayja (19041906)

Stríp je oblika zgodbe v slikah; sestavlja jo zaporedje sličic (pasice). Besedilo je po navadi napisano v oblačkih. Uradno je prvi strip Yellow Kid (rumeni deček), ki je izšel leta 1895 v ameriškem časopisu World, napisal pa ga je Richard F. Outcoult.

Yellow Kid (Richard F. Outcoult)

Znani stripi in njihovi junaki[uredi | uredi kodo]

Tarzan (1929), Superman (1938), Batman (1939), Spider-Man (1962), Asterix in Obelix, Srečni Luka (Lucky Luke), Snoopy, Crumb, Tintin idr.

Najbolj znan avtor stripov je Walt Disney, ki je skupaj z Ubom Iwerksom ustvaril Miki Miško (Mickey Mouse) (1930) in Racmana Jako (Donald Duck) (1938) ter še številne druge like, upodobljene tudi v animiranih filmih.

Pri nas znani italijanski stripi[uredi | uredi kodo]

Glej tudi: Politikin zabavnik.

Slovenski strip in njegovi ustvarjalci[uredi | uredi kodo]

Začetnik slovenskega stripa je bil Milko Bambič s stripom (Bu-Ci-Bu) (1927); sledili so mu Saša Dobrila (Mačji grad); Kostja Gatnik (1977 (Magna Purga), strip v Mladini (Tomaž Lavrič, Zoran Smiljanić, Dušan Kastelic, Gorazd Vahen, Gregor Mastnak, Milan Erič) - Diareja; Damijan Sovec s Simulacijo kaosa in Prvo petletko, in drugi.

Prva slovenska revija, posvečena samo stripom, je bila Zvitorepec (1966–73); Stripburger; (od 1992)

Slovenski mladinski strip[uredi | uredi kodo]

Marjan Amalietti (Maruška potepuška); Miki Muster (lisjak Zvitorepec, volk Lakotnik, želvak Trdonja 19521973); Bine Rogelj (nagajivi mucek v Cicibanu); Aco Mavec (Tonček Bontonček); Matjaž Schmidt (Erlšpik); Božo Kos (Kavboj Pipec in Rdeča pesa, Mihec); Marjan Manček.

Slovenski risani romani po literarnih predlogah[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]