Uporabniški pogovor:Poetrio

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Dobrodošel v Wikipediji, Poetrio. Čeprav je vsakdo dobrodošel pri urejanju enciklopedije, obstaja možnost, da si povezan z ljudmi ali stvarmi, o katerih si pisal na Wikipediji - zaradi tega si mogoče v konfliktu interesov.

Za vse urejevalce velja pravilo o nevtralnosti vsebine. Ljudje, ki so tesno povezani s témo, imajo o njej pogosto popačen pogled, kar vodi do nenamernega urejanja, ki ima lahko poniževalen ali laskav ton. Ljudje s tesnimi povezavami s témo članka lahko urejajo tak članek, toda morajo biti pozorni, da so njihova urejanja preverljiva z zanesljivimi viri in napisana brez predsodkov.

Če si tesno povezan s témo, je tukaj nekaj načinov, kako lahko zmanjšaš tveganje za nastanek problemov:

  • Izogibaj se ali pa z veliko previdnostjo urejaj ali ustvarjaj članke, ki so povezani s teboj, tvojo organizacijo ali tvojimi tekmeci, kot tudi s projekti in proizvodi, s katerimi si povezan.
  • Bodi pozoren na razprave o izbrisu. Vsakdo lahko zagotavlja informacije o neodvisnih virih v razpravah za izbris, toda izogibaj se zavzemanju za izbris člankov o tvojih tekmecih.
  • Izogibaj se ustvarjanju povezav na članke v Wikipediji in spletne strani svoje organizacije v drugih člankih (glej Wikipedija:Smetenje).

Prosimo, da se seznaniš z ustreznimi pravili in smernicami, še posebno s tistimi, ki se tičejo nepristranskosti, preverljivosti informacij in avtobiografij.

Hvala. — Yerpo Ha? 19:20, 9. februar 2014 (CET)


Odgovarjam tu, kjer je javno, e-maile v Wikipediji uporabljamo samo za osebne in nevsebinske zadeve.
Res je, Wikipedijo lahko ureja vsakdo, ampak dokler se drži njenih dogovorov in smernic, predvsem pa osnovnih načel - eno pomembnejših je Wikipedija je enciklopedija, ne prostor za oglaševanje in samopromocijo. Podatki v reklami, ki sem jo pobrisal, niso bili nič skromni, še manj pa enciklopedični, sploh ne poetika tipa "ekstravagantno uglasbi najboljšo poezijo in se ukvarja z rehabilitacijo smisla in rahločutnosti". Povedano drugače, nisi kdorkoli, pač pa oseba, ki ima interes, da se o skupini piše v superlativih ("navdušila številno publiko"). Iz izkušenj vemo, da se na take trditve od take osebe žal ni mogoče zanašati, zato niso relevantne. Relevantne so samo, če pridejo od nekoga nevpletenega (v primeru glasbene skupine recimo od kritika, ki objavi svojo recenzijo v kaki ugledni publikaciji - torej ne občinskemu glasilu, ampak nacionalnem mediju). Če še noben ni tega storil, potem skupina niti ne zadostuje kriterijem pomembnosti (klik) in v tem trenutku ne zasluži omembe v enciklopediji.
Odgovor na tvoje vprašanje (na pogovorni straneh se mimogrede tikamo, tudi mene seveda ni treba vikat) skriva povezava, objavljena že v zgornjem sporočilu par dni nazaj - Wikipedija:Konflikt interesov. Na kratko, ko bo kak zanesljiv medij pisal o ekstravagantnosti vaših nastopov in navdušenju številne publike, objavi povezavo do članka na strani Pogovor:Poetrio s prošnjo, naj nekdo napiše članek o skupini. Si pa toplo vabljena, da pomagaš pri ustvarjanju vsebine o splošnejših, pomembnejših temah s področja glasbe, ki jih poznaš. — Yerpo Ha? 07:48, 11. februar 2014 (CET)