Trg nebeškega miru

»Vrata nebeškega miru« ponoči

Trg nebeškega miru (天安门广场 tiānānmén guăngchăng; izgovorjava: tjenanmèn guangčang; dobesedni prevod: Trg vrat nebeškega miru), velik trg v središču Pekinga.

Lega in značilnosti[uredi | uredi kodo]

Leži južno od Vrat nebeškega miru (天安门 - Tiānānmén), vhoda v cesarsko palačo - Prepovedano mesto, po katerih je trg dobil ime. Na južni strani trga stojijo Prednja vrata (前门 - qianmén), ostanek obzidja, ki je obkrožal cesarsko palačo. Na vzhodni strani trga stoji muzej, na vzhodni pa 'Velika palača ljudstva' - kitajski kongres oz. parlament.

Zgodovina trga[uredi | uredi kodo]

Trg nebeškega miru lahko po nekaterih navedbah sprejme do milijon ljudi. Zgrajen je bil po ustanovitvi Ljudske republike Kitajske z namenom, da bi na njem prirejali veličastne parade in ljudske shode. Stoječ na Vratih nebeškega miru je namreč Mao Cetung 10. oktobra 1949 pred množico na trgu razglasil ustanovitev Ljudske republike Kitajske.

Panoramski pogled na trg

Na sredi trga so po Maovi smrti postavili mavzolej, kjer si lahko obiskovalci še vedno ogledajo njegovo balzamirano truplo. Severno od mavzoleja stoji spomenik študentskim demonstracijam, s katerimi so 4. maja 1919 študenti nasprotovali odločitvi mirovne konference, na kateri so zmagovalci prve svetovne vojne v kolonialističnem duhu dodelili nekdanje nemške kolonije Japonski.

Trg je bil skozi zgodovino priča mnogim protestom in gibanjem. Tukaj so se med Kulturno revolucijo zbirale množice Rdečih straž, tukaj so protestirali pripadniki falungonga, na Kitajskem prepovedanega gibanja. Leta 1976 je bil trg prizorišče t. i. »Tiananmenskega incidenta«, ko so ljudje žalovali za umrlim Džovom Enlajem in protestirali proti nasilju in samovolji »bande štirih«.

Leta 1989 je bil trg prizorišče obsežnih protestov, ki si jih 18. aprila začeli študentje. Protestom so se kmalu pridružili ljudje iz vseh slojev družbe. Ocenjujejo, da je konec maja po celotnem Pekingu protestiralo okoli milijon ljudi. Po uradnih podatkih je 4. junija, med nasilno zadušitvijo protestov, življenje izgubilo od 200 do 300 ljudi, po podatkih kitajskega rdečega križa pa kar od 2000 do 3000.

Trg danes[uredi | uredi kodo]

Trg je v vsakdanjem življenju priljubljeno zbirališče prebivalcev Pekinga. Zaradi svoje velikosti je že posebej primeren za spuščanje zmajev, kar je priljubljen način preživljanja prostega časa med kitajskimi upokojenci. Trg venomer oblegajo množice tujih in domačih turistov, saj stoji v samem središču mesta, obkrožen pa je z mnogimi znamenitostmi.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]