Trapistovski samostan Marije Zvezde Banja Luka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Trapistovski samostan Marije Zvezde

Trapistovski samostan Marije Zvezde Banja Luka ali Opatija Marija Zvezda je samostan trapistov, ki se nahaja nedaleč od Banje Luke v Bosni in Hercegovini. Nekoč je bil to eden izmed treh samostanov tega reda v bivši Jugoslaviji, danes pa je edini še delujoči na njenem območju. Samostan je ustanovil Božji služabnik Franz Pfanner v 2. polovici 19. stoletja, ko so v Bosni in Hercegovini gospodovali še Turki. Leta 1869 je skupina sedmih menihov iz nemškega Samostana Mariawald prišla v Banja Luko in osnovala samostan. Prvi vodja je bil Franz Pfaner.

Nekoč največji trapistovski samostan na svetu[uredi | uredi kodo]

Vse do prve svetovne vojne je številna samostanska skupnost 200-tih menihov poleg kontemplacijskega življenja bila dejavna tudi na kulturnem področju. Zgradili so pivovarno, prvo privatno hidroelektrarno, proizvajali so sir Trapist, se ukvarjali z obrtnimi dejavnostmi. To je bil največji samostan trapistov na svetu. Živjenje samostana se je z nekoliko manjšim številom menihov nadaljevalo do druge svetovne vojne.

Obdobje druge svetovne vojne in po njej[uredi | uredi kodo]

Iz samostana je pred komunističnimi partizani pobegnilo veliko število bratov, ki so se zatekli v avstrijski samostan Engelszell. Preostali menihi so bili izpostavljeni komunističnim pregonom, zaprtjem in trpinčenjem. Samostanu je bilo odvzeto vse premoženje, posesti, stroji in tudi glavna stavba. Ker so ostali brez vsega, jim je škofija zaupala v upravljanje novonastalo župnijo, da bi imeli vsaj od nečesa živeti.

Po potresu leta 1969 v Banja Luki so se trapisti naselili v Frančiškanskem samostanu Kloštar Ivanić na Hrvaškem. Tam so bili do leta 1977, ko so se vrnili v svojo obnovljeno cerkev in novo samostansko zgradbo.

Danes najmanjši trapistovski samostan na svetu[uredi | uredi kodo]

Stanje se je po vojni v Bosni in Hercegovini in srbski agresiji še dodatno poslabšalo. Banja Luka je postala glavno mestu Republike Srbske, katoliško in drugo nesrbsko prebivalstvo pa je bilo izgnano in danes se beleži še manjše število povratnikov. Samostan Marija Zvezda je danes najmanjši trapistovski samostan na svetu. V njem bivata dva meniha.

Avstrijski novinar Nikolaus Friedwagner je napisal malo monografijo o zgodovini samostana, ki je bila izdana leta 2005 v hrvaškem in nemškem jeziku.[1]

Število menihov skozi zgodovino samostana[uredi | uredi kodo]

Opombe[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Nikolaus Friedwagner, Marija Zvijezda i njezini trapisti/Mariastern und seine trappisten, Banja Luka 2005.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]