Thomas Cole

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Thomas Cole
*
Thomas Cole leta 1846
Rojstvo: (1801-02-01)1. februar 1801
Bolton, Lancashire, Anglija
Smrt: 11. februar 1848 (1848-02-11) (47 let)
Catskill, New York
Narodnost: angleška, ameriška
Področje: slikarstvo
Šolanje: Pennsylvania Academy of the Fine Arts
Gibanje: Hudson River School
Znana dela: The Titan's Goblet (1833), The Oxbow (1836), The Course of Empire (1833-36), The Voyage of Life (1840)
Vplival na: Asher B. Durand in Frederic Edwin Church

Thomas Cole, angleško-ameriški slikar, * 1. februar 1801, Bolton, Lancashire, Anglija, † 11. februar 1848, Catskill, New York.

Bil je utemeljitelj ameriške krajinarske slikarske šole Hudson River School, umetniškega gibanja, ki je cvetelo v sredini 19. stoletja. Tako šola kot tudi njegova dela so bila znana po upodabljanju divje, nedotaknjene narave v realističnih podrobnostih, pogosto pa so prisotne tudi teme romantike in verska motivika.[1]

Mladost[uredi | uredi kodo]

Leta 1818 je njegova družina emigrirala v ZDA in se naselila v mestu Steubenville v Ohiu, kjer se je spoznal z grobimi osnovami slikarstva od potujočega slikarja portretov z imenom Stein. Kljub temu je imel le malo uspeha s slikanjem portretov, zato se je preusmeril na slikanje pokrajin, po tem pa se je učil dve leti na Pennsylvania Academy of the Fine Arts. Njegove slike pokrajin, razstavljene v neki trgovini v New Yorku, so leta 1825 pritegnile polkovnika Johna Trumbulla in slikarja Asherja B. Duranda, ki sta ga povezala s številnimi uglednimi in bogatimi ljudmi, kot sta Robert Gilmor in Daniel Wadsworth, ter mu tako zagotovila prihodnji uspeh.

Delo[uredi | uredi kodo]

Leta 1826 se je Cole nastanil v mestu Catskill v New Yorku, na zahodnem bregu reke Hudson. Od tam je pogosto peš potoval skozi severnovzhodni del ZDA in risal skice pokrajin; primer take slike je The Oxbow. Njegove slike doline rek Hudson izražajo samoto in skrivnostnost severnoameriških gozdov. Sposoben je bil izrisovanja vseh podrobnosti pokrajine, poleg tega pa je s pomočjo porazdelitve svetlobe (npr. preko chiaroscura, razdelitve svetlobe in sence pri obrisih upodobljenih predmetov) upodobil veličastne in dramatične vizualne prikaze. Morebitna prisotnost ljudi na sliki je vedno v podrejeni vlogi napram veličastnosti pokrajine.

V letih od 1829-32 in od 1841-42 je živel v tujini, v glavnem v Italiji, kjer je skupaj z ameriškim kiparjem Horatiem Greenoughom živel v Firencah. Po prvem povratku v ZDA je začel slikati tudi alegorična dela, med katerimi sta najbolj znani seriji The Course of Empire, pri kateri je v petih slikah prikazana ista pokrajina skozi generacije, od časa divjine preko vzpona cesarstvo do njegovega propada, ter The Voyage of Life, ki v štirih slikah prikazuje simbolično potovanje od otroštva do starosti. Znana je tudi slika The Garden of Eden (Edenski vrt), v kateri je bogato upodobil življenjsko okolje Adama in Eve s slapovi, zelenečimi rastlinami in srnjadjo. Malo pred njegovo smrtjo je začel slikati serijo z naslovom The Cross and the World, ki je zajemala versko tematiko.

Zasebno življenje in druga zapuščina[uredi | uredi kodo]

Po letu 1827 je svoj slikarski atelje preselil na farmo v Catskillu, imenovano Cedar Grove, kjer je naredil večino svojega dela. Leta 1836 se je poročil z meščanko Mario Bartow in v naslednjih letih imel z njo pet otrok.[2]

Četrti najvišji hrib pri Catskillu so njemu v čast poimenovali Thomas Cole Mountain,[3] farma Cedar Grove, znana tudi pod imenom Thomas Cole House, pa je bila leta 1999 razglašena za nacionalno zgodovinsko mesto in je sedaj odprta za javnost[3].

Izbor slik[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Opombe in sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ (2006). Veliki splošni leksikon. Ljubljana: DZS, str. 678, 1617.
  2. ^ ""A Guide to the Thomas Cole Collection",". Albany Institute of History and Art. str. str. 9. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2011-07-19. Pridobljeno dne 2011-04-28. 
  3. ^ 3,0 3,1 ""History of Cedar Grove"". The Thomas Cole National Historic Site. Pridobljeno dne 2011-04-28. 

Viri[uredi | uredi kodo]

Nadaljnje branje[uredi | uredi kodo]

  • Powell, E.A. (1990). Thomas Cole. New York: Harry N. Abrams. 
  • Noble, L.L. (1853). The Life and Works of Thomas Cole. Black Dome Press. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]