Tekvondo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Taekwon-do)
Učenec lomi deske s stranskim nožnim udarcem

Tekvondó (tudi taekwondó) je borilna veščina, ki je bila ustanovljena leta 1955 v Južni Koreji. Šport se je takrat imenoval tae soo do, kasneje so ga preimenovali v tekvondo.

Na ozemlju današnje Koreje so že pred 2000 leti trenirali borilno veščino, podobno tekvondoju, imenovano soo soo. V začetku 20. stoletja so Japonci začeli zatirati vse elemente korejske kulture, vendar so mojstri gojili tekvondo skrivaj.

Tekvondo je ustanovil general Choi Hong Hi mojster deseti dan (1918-2002). Deli se na dve različici, ITF in WTF. Oblika ITF (International Taekwon-do Federation) je bila ustanovljena leta 1966, oblika WTF (World Taekwondo Federation) pa leta 1973 in je danes olimpijski šport.

WTF oblika tekvondoja se od ITF oblike razlikuje predvsem v tem, da je WTF veliko bolj usmerjen na delo nog, kar je pripeljalo do razvoja zelo atraktivnih in močnih nožnih udarcev. Udarci v WTF tekvondoju so, kot sem že omenil tudi silovitejši, zaradi česar se je uvedla obvezna uporaba ščitnikov. V borbi se uporabljajo ščitniki za podlahti, ščitniki za goleni, ščitnik za telo, ščitnik za zobe, ščitnik za genitalije, zaščitni copati za zaščito narta, rokavice, čelada.

Tekvondo je v osnovnem pomenu samoobrambi namenjen neoborožen boj. Taekwondo v dobesednem prevodu pomeni: Tae - nožna tehnika, Kwon - ročna tehnika in do - umetnost ali način življenja. Sama borilna veščina je sestavljena iz tako imenovanega sparinga ali borb, form ali tehnike, samoobrambe in testa moči. Tekvondo pozna naslednje barve pasov: beli (označuje nosilčevo nedolžnost, saj začetnik nima predhodnega znanja tekvondoja), rumeni (ponazarja zemljo iz katere rastejo korenine, tako začne tudi tekvondo), zeleni (ponazarja rast rastlin, tekvondo napreduje), modri ponazarja nebo proti kateremu rastejo rastline), rdeči (pomeni nevarnost, učence opozarja na trening z nadzorom) in črni (nasprotje belega, oznanja nosilčevo temačnost in strah). Obstajajo pa tudi dijaške stopnje in sicer višji beli, višji rumeni, višji zeleni, višji modri in višji rdeči pas. Form je 24 v ITF (vsaka forma predstavlja svojo uro dneva), 17 v WTF. Imena pa so dobile po pomembnih dogodkih in osebnostih iz korejske zgodovine.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]