Pojdi na vsebino

Umetnostno drsanje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Umetnostna drsalca na Evropskem prvenstvu 2007
Umetnostno drsanje na Bohinjskem jezeru na razglednici Valentina Hodnika (1896–1935)

Umetnostno drsanje je šport, pri katerem posamezniki, pari ali skupine z drsalkami na ledu izvajajo elemente, kot so piruete, skoki in koraki. Umetnostni drsalci tekmujejo v različnih skupinah, od začetnikov do olimpijskih drsalcev (članov), in na lokalnih, državnih ter mednarodnih tekmovanjih.

Mednarodni sodniški sistem in tekmovanja ureja Mednarodna drsalna zveza (ISU). Med večja tekmovanja v tem športu sodijo zimske olimpijske igre, svetovna in evropska prvenstva, ISU Grand Prix v umetnostnem drsanju ter Prvenstvo štirih celin.

Panoge[uredi | uredi kodo]

  • Kot posamezniki lahko tekmujejo moški in ženske. Na tekmovanjih v svojih programih izvajajo skoke, piruete, korake, lastovke in druge elemente.
  • V športnih parih moški in ženska drsata skupaj ter izvajata enake elemente kot posamezniki, le da jih izvajata skupaj, poleg tega pa se v tej disciplini izvajajo tudi nekateri drugi elementi, npr. vrženi skoki, pri katerih drsalec drsalko vrže v skok, dvigi, kjer jo drži nad svojo glavo v različnih položajih, in skupinske piruete, kjer se par vrti skupaj.
  • V plesnih parih gre prav tako za drsanje v paru. Ta disciplina se od športnih parov razlikuje po tem, da se v plesnih parih drsalca osredotočata na izvajanje zapletenih korakov, ki jih morata izvesti sinhrono in zelo blizu drug drugemu, ne pa na skoke in mete. Koraki in koreografija se morajo ujemati s skladbo.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Nordheim, Elfie; Nowak Nordheim, Walter: Leksikon športnih panog Mladinska knjiga, Ljubljana, 1972, (COBISS)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]