Umetnostno drsanje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Umetnostna drsalca na Evropskem prvenstvu 2007
Umetnostno drsanje na Bohinjskem jezeru na razglednici Valentina Hodnika (1896–1935)

Umetnostno drsanje je šport, pri katerem posamezniki, pari ali skupine izvajajo piruete, skoke, korake in drugo koreografijo z drsalkami na ledu. Umetnostni drsalci tekmujejo v različnih skupinah, od začetnikov do olimpijskih drsalcev (članov) in na lokalnih, državnih ter mednarodnih tekmovanjih. Mednarodna drsalna zveza (ISU) ureja mednarodni sodniški sistem in tekmovanja. Umetnostno drsanje je priznana panoga na Zimskih olimpijskih igrah.

Večja mednarodna tekmovanja prireja ISU. Tja spadajo Zimske olimpijske igre, svetovna prvenstva, Mladinsko svetovno prvenstvo, ISU Grand Prix v umetnostnem drsanju, Evropsko prvenstvo in Prvenstvo štirih celin.

Kategorija[uredi | uredi kodo]

  • Posamezniki so lahko moški in ženske (člani, članice, mladinci, mladinke, ...). Na tekmovanjih izvajajo skoke, piruete, korake, lastovke in druge elemente v svojih programih.
  • V parih drsata moški in ženska skupaj. Pari izvajajo enake elemente kot posamezniki, le da jih izvajajo skupaj. Imajo tudi posebne elemente, kot so npr. met skoki, pri katerih drsalec vrže drsalko v skok, dvige, kjer drsalec drsalko drži nad svojo glavo v različnih položajih, skupinske piruete, kjer se par vrti skupaj ipd.
  • Drsanje na ledu prav tako izvajajo pari. Razlikuje se v tem, da se pri drsanju na ledu par osredotoča na izvajanje zapletenih korakov, ki jih mora delati sinhrono in zelo blizu drug drugemu. Koraki in koreografija se morajo ujemati s skladbo.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Nordheim, Elfie; Nowak Nordheim, Walter: Leksikon športnih panog Mladinska knjiga, Ljubljana, 1972, (COBISS)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]