Sujumbikin stolp

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Sujumbikin stolp

Poševni Sujumbikin stolp (tatarsko Сөембикә манарасы, Söembikə manarası, rusko Ба́шня Сююмбикэ́, Bašnja Sujumbike) ali Kanova mošeja je verjetno najbolj znana in prepoznavna zgradba v Kazanu, Tatarstan, Rusija. Nekoč je bil najvišja zgradba Kazanskega kremlja. Na začetku 20. stoletja je bil odklon vrha stolpa ocenjen na 194 cm. V 1930. in 1990. letih so stolp utrdili in nagibanje ustavili.

Datum postavitve stolpa je zavit v skrivnosti. Več znanstvenikov ga datira na prelom 18. stoletja, ko so stolpi v Rusiji postali izredno priljubljeni.

Sujumbikin stolp ima šest nadstropij; visok je 58 m

Ena od legend pravi, da so stolp postavili umetniki Ivana Groznega več kot stoletje prej in v samo tednu dni. Po legendi se je z najvišjega nadstropja stolpa vrgla kazanska kraljica Sujumbike, po kateri je stolp dobil ime. Legenda nima nobene zveze z resnično zgodovino stolpa, ker so Rusi po osvojitvi Kazana leta 1551 Sujumbike ujeli in preselili v Kasimov, kjer je nekaj let kasneje umrla. Razen tega je samomor v islamu nedopusten greh. Legenda je priljubljena že od zgodnjega 18. stoletja.

Nekatere zgodbe gredo še dlje in pravijo, da je stolp edina preostala zgradba predruske tatarske citadele.

V carskem obdobju je bil na vrhu stolpa dvoglavi ruski orel, ki so ga boljševiki zamenjali z rdečo zvezdo. Trenutno je na njem muslimanski polmesec.

V zgodnjem 20. stoletju je arhitekt Aleksej Šušev reproduciral obris Sujumbikinega stolpa na Kazanski železniški postaji v Moskvi.

Vir[uredi | uredi kodo]

  • Соколов С.В. Казань. Портрет в стиле импрессионизма. Казань: Отечество, 2011. str. 51-52. ISBN 978-5-9222-0408-8.