Sujumbike

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Sujumbike
Сөембикә
Regentinja
Sujumbike in sin Utamiš Geraj
Sujumbike in sin Utamiš Geraj
Regentinja Kazanskega kanata
Vladanje1549 – 1551
PredhodnikSafa Geraj
NaslednikŠahgali
Rojstvookoli 1516
Nogajska horda
Smrt1557
Kasimov, Kasimski kanat
OtrociUtamiš Geraj
OčeJusuf, nogajski beg
Matini znana
Veroizpovedislam

Sujumbike (nogajsko Суьйимбийке, tatarsko Сөембикә, rusko Сююмбике) je bila tatarska vladarica (tatarsko xanbikä), * okoli 1516, Nogajska horda, † 1557, Kasimov, Kasimski kanat.

Kot regentinja svojega sina Utamiša Geraja je vladala od leta 1549 do 1551.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Vasilij Hudjakov: Ujeta kneginja Sujumbike zapušča Kazan

Sujumbike, rojena kot Sjujum, je bila hčerka nogajskega plemiča Jusuf Bega in žena kazanskih kanov Džangalija (1533-1535) in Šahgalija (1553-1557). Leta 1549 je postala regentinja za mladoletnega sina, kazanskega kana Utamiša Geraja.

Leta 1551 je ruski car Ivan Grozni prvič osvojil del Kazanskega kanata in Sujumbike in Utamiša Geraja na silo odpeljal v Moskvo.[1] Kasneje so jo poročili s Šahgalijem, ruskim marionetnim kanom Kasimskega in Kazanskega kanata.

Legenda o njenem samomoru[uredi | uredi kodo]

Sujumbike je tatarstanska narodna junakinja. Njeno ime je povezano predvsem s Sujumbikinim stolpom. Ko se je z njo nameraval poročiti Ivan Grozni, je poroko pogojevala z zgraditvijo stolpa s sedmimi nadstropji za sedem dni v tednu. Ivan je stolp zgradil v enem tednu. Ko se je Sujumbike povzpela na vrh stolpa in zagledala vso lepoto Kazana, je bila tako prevzeta, da je odmislila poroko s carjem in skočila s stolpa.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Vir[uredi | uredi kodo]

  • Сөембикә. Tatar Encyclopaedia. Kazan: The Republic of Tatarstan Academy of Sciences. Institution of the Tatar Encyclopaedia. 2002 (v tatarščini).
  1. Сөембикә. Tatar Encyclopaedia. Kazan: The Republic of Tatarstan Academy of Sciences. Institution of the Tatar Encyclopaedia. 2002 (v tatarščini).