Beg

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Hyder Beg Khan

Beg (turško: bey, »vodja«), naslov, ki se je tradicionalno uporabljal za vodje manjših turških plemen ali skupin plemen. Naslov ima več različic: bey, beg ali beigh, ki imajo popolnoma enak pomen - »vodja«.

Pokrajina, provinca ali vilajet (turško: vilâyet), kateri je vladal beg, se je imenovala beylik, kar približno ustreza »emiratu« ali »kneževini«.

Naslov beg so imeli tudi prvi trije vladarji Otomanskega cesarstva. Prvi vladar, ki je od kairskega kalifa leta 1383 dobil pravico do naslova sultan, je bil Murat I. (1359-1389). Od takrat dalje se je naslov beg uporabljal za guvernerja vilajeta (province). V 15. stoletju je postala državna uprava bolj ohlapna in naslov bega so dobili tudi vladarji nekaterih mest, na primer Burse in Edirne, v Tuniziji pa so naslov beg kasneje uporabljali celo državni vladarji.

Konec 19. stoletja je postal beg zgolj časten naslov, ki je imel približno enak pomen kot angleški »Sir«. V današnji Turčiji in Azerbajdžanu ima naslov beg enak pomen kot »gospod«, uporablja pa se tudi ponekod v južni in centralni Aziji.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]