Strogo zaupno na Irskem

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Strogo zaupno na Irskem
Naslovnica prve slovenske izdaje iz l. 1996
AvtorBranko Gradišnik
IlustratorDušan Kastelic
Avtor naslovniceDušan Kastelic
DržavaSlovenija
JezikSlovenščina
SerijaStrogo zaupno
Subjektslovenska književnost
Žanravtobiografski potopis
ZaložnikZaložba Debora
Datum izida
1996
Vrsta medijatisk (trda vezava)
Št. strani168
ISBN961-6122-09-6 (Debora)
OCLC444539438
COBISS58086656
UDK821.163.6-992 908(417)
Predmetne oznakeIrska, potopisi

Strogo zaupno na Irskem je avtobiografski potopis, ki ga je napisal slovenski pisatelj, kolumnist in prevajalec Branko Gradišnik. Prvič je knjiga izšla 1996 v Ljubljani pri založbi Debora. Pri izdaji je avtor sodeloval s knjižnim klubom Svet knjige in ilustratorjem Dušanom Kastelicem. Kot pravi Gradišnik na zadnji platnici svojega potopisa z Irske, gre za knjigo, “kakršno sem si od nekdaj želel brati – in ker je ni napisal nihče drug, sem jo na koncu šel napisat sam.[1]” Posamezna poglavja potopisa je Gradišnik objavljal že veliko prej v kolumni Sobotne priloge dnevnega časopisja Delo od leta 1994 naprej.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Skozi potovanje Gradišnik na hudomušen način opiše Irske navade in kraje, njihove odnose do vsakdanjih opravkov, dotakne se njihove vere, zgodovine, prometa, vremena in še česa. Vse še dodatno poveže z zgodbami iz svoje preteklosti.

Potopis se začne, ko avtorju njegova žena in psihiater predlagata počitnice. Porodi se ideja o Irski. Že na samem letališču nastane problem, saj hoče glavni lik s seboj na letalo vzeti plinski grelnik, katerega mora predati varnostnikom, da ga sploh spustijo na letalo. Že na Londonskem letališču spozna vodičko, ki mu je cel čas trn v peti. Najprej se z Irsko pokrajino spoznajo preko kolesarjenja. Na poti do Wicklow mountains se zaradi kvarjenja opreme venomer ustavljajo. Ko takšno potovanje preživijo se odpravijo na potep po Dublinu. Tam so avtorju zanimivi parki in pokopališča. S kombijem se odpravijo kot pravi avtor na klateštvo. Pot jih zanese tudi na sever Irske, samo potovanje pa zaključijo v Killarneyu in večjem mestu Cork.

Zbirka[uredi | uredi kodo]

Potopis je prvi v seriji Strogo zaupno. Druga dva naslova sta še Strogo zaupno po Siciliji in Strogo zaupno o Sloveniji.

Izdaje[uredi | uredi kodo]

Strogo zaupno na Irskem je doživel še dodatna dva ponatisa leta 1998 in 2001.

Opombe[uredi | uredi kodo]

  1. »Nergač - Strogo zaupno na Irskem«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 19. novembra 2012. Pridobljeno 18. decembra 2012.

Viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]