Stratford-upon-Avon

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Stratford-upon-Avon
Hiša, v kateri se je rodil William Shakespeare
Hiša, v kateri se je rodil William Shakespeare
52°11′34″N 1°42′23″W / 52.19278°N 1.70639°W / 52.19278; -1.70639Koordinati: 52°11′34″N 1°42′23″W / 52.19278°N 1.70639°W / 52.19278; -1.70639
DržavaZdruženo kraljestvo
Ustavodajna deželaAnglija
RegijaWest Midlands
Ceremonialna grofijaWarwickshire
OkrožjeStratford-on-Avon
Prebivalstvo
 (2007)
 • Skupno25.505
Poštna številka
CV37
Omrežna skupina01789

Stratford-upon-Avon je tržno mesto v južnem delu grofije Warwickshire v Angliji. Leži ob reki Avon, 35 km jugovzhodno od Birminghama in 13 km jugozahodno od središča grofije, mesta Warwick. Je glavno mesto okrožja Stratford-on-Avon, ki namesto besede "upon" vsebuje "on" in s tem ponazarja, da pokriva precej večje področje kot le mesto samo.[1] Leta 2001 je v mestu živelo 23.676 prebivalcev.

Mesto je priljubljena turistična točka, zanimivo je predvsem zaradi rojstne hiše dramatika in pesnika Williama Shakespearja. Letno ga obišče okoli tri milijone obiskovalcev iz celega sveta.[2]

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Zemljevid iz leta 1908

Stratford je anglosaksonskega izvora in razvit kot trg v času srednjega veka. Originalne listine mesta so iz leta 1196, kar pomeni, da je Stratford star več kot 800 let. Ime je kombinacija staroangleškega strǣt, kar pomeni, "ulica" in ford, ki kaže na mesto, kjer je cesta prečkala reko."Ulica" je bila manjša rimska cesta, ki je povezovala večje ceste Fosse Way in Icknield Street.

Leta 1769 je igralec David Garrick uprizoril Shakespearov tridnevni festival, ko so videli izgradnjo velike rotunde. To je prispevalo k vse večjemu pojavu čaščenja Shakespereja imenovano Bardolatry.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Stratford leži blizu Cotswoldsa (od leta 1966 zaščiteno območje kot Area of Outstanding Natural Beauty - Območje izjemne naravne lepote) in 16 km južno od Chipping Campden. Cotswolds je bilo glavno področje za gojenje ovac do druge polovice 19. stoletja, in Stratford eno od glavnih centrov za predelavo, trženje in distribucijo ovac in volne. Zato je Stratford med 15. - 17. stoletjem postal tudi središče za strojenje. Tako reka kot rimska cesta sta služili kot trgovskih poti v mesto.

Predmestja in področja Stratford-on-Avon vključujejo Shottery, Bishopton, Bridgetown, Tiddington in Old Town

Klima[uredi | uredi kodo]

Stratford ima zmerno primorsko podnebje, kot je to običajno na Britanskem otočju, kar pomeni da so skrajnosti vročine in mraza redke. Sončnih ur je manj kot 1400 ur na leto, padavine so enakomerno porazdeljene skozi vse leto.

Kot pri velikem delu celinske Britanije, je v Stratfordu veliko oblačnosti, medtem ko so obalna območja.

Stolpna ura v Stratford-upon-Avon

Upravljanje[uredi | uredi kodo]

Upravni organ mesta je mestni svet Stratford-upon-Avon, ki ima sedež v Mestni hiši v Rother Street. Svet okrožja Stratford-on-Avon ima sedež v Elizabeth House na Church Street, in Town Trust Stratford-upon-Avon ima sedež v Mestni dvorani na Rother Street. Mestni svet je pristojen za javni red in mir, upravljanje pokopališč, javnih stranišč, rečnih privezov, parkov, zbira donacije prek Trust Towna in izbira mestnega župana.

Gospodarstvo[uredi | uredi kodo]

Nash's House in vrt New Place
Shakespeareova rojstna hiša
Hall's Croft
Hiša Anne Hathaway, nekoč dom Anne Hathaway, družine Shakespeareove žene.
Gledališče Swan
Kraljevo Shakespearovo gledališče
Pogled na reko Avon in Royal Shakespeare Theatre
Ulica v mestnem jedru

Poleg turizma, ki je pomemben delodajalec, še posebej hoteli, gostinstvo, druga dejavnost v mestu obsega gradnjo in vzdrževanje čolnov, koles, mehanične ter elektrotehnične delavnice, proizvodnjo hrane, informacijska tehnologija, storitvene dejavnosti, kmetijstvo, skladiščna in transportna logistika, finance in zavarovanja in veletrgovina na drobno.

Turizem[uredi | uredi kodo]

Reden velik priliv turistov je glavni vir dohodka mestne blagajne. V letu 2010 je Okrožni svet porabil 298.000 £ za promocijo turizma. V letu 2010 so tako začeli tržiti blagovno znamko, uradno turistično spletno stran za območje Stratford, imenovano "Odkrijte Stratford", po odprtju novega turistično-informacijski center na Henley Street v maju 2010. [3]

Izobraževanje[uredi | uredi kodo]

Stratford je sedež več institucij, ustanovljenih za študij Shakespeara, med njimi Shakespeare Birthplace Trust, ki ima knjige in dokumente v zvezi z dramatikom in Shakespearov inštitut.

Za Williama Shakespeara verjamejo, da je študiral na šoli King Edward VI. To je bila šola za fante, in je ena od redkih preostalih gimnazij v Angliji, ki izbira svoje učence izključno z uporabo sprejemnih izpitov imenovanih Eleven plus. Stratford-upon-Avon ima tudi dekliško gimnazijo, znano kot "šola Shottery" po lokaciji v vasi Shottery. Neselektivna srednja šola je Stratford-upon-Avon High School, prej znana kot realka Hugh Clopton, ki je bila porušena, da bi naredili prostor za novo šolo. Veliko je osnovnih šol, kot tudi Stratford-upon-Avon kolidž.

Znamenitosti[uredi | uredi kodo]

Turistične znamenitosti v mestu je predvsem pet hiš, ki se nanašajo na Shakespearovo življenje in so v lasti in zanje skrbi Shakespeare Birthplace Trust. To so:

 • Hall's Croft (nekoč dom Shakespearove hčerke Susanne in njenega moža dr. Johna Halla) in hiša Nash, ki stoji nedaleč stran,
 • New Place, ki je bila v lasti Shakespeara in v kateri je umrl.
 • V bližini hiše Anne Hathaway na Shottery, je bil dom družine Shakespearove žene preden se je poročila
 • Mary Arden House (kmetija Palmer), družinska hiša njegove matere.
 • Drugje v okrožju so še kmetije in stavbe na Snitterfieldu, ki so pripadale družini Shakespearovega očeta.
 • Na zgornjem koncu Waterside je cerkev Holy Trinity (Svete Trojice), kjer je bil Shakespeare krščen in je pokopan.

Na bregu reke Avon stoji Shakespeare Theatre Royal (RST), ki ga je zasnoval angleški arhitekt Elisabeth Scott in je bil zgrajen leta 1932, in je sedež Royal Shakespeare Company.

Gledališče Swan je bilo ustanovljeno leta 1980 iz ostankov prvotnega Memorial Theatre (ustanovljen leta 1879), in je hitro postal eden izmed najboljših igralskih mest v Veliki

Henley Street[uredi | uredi kodo]

Henley Street je ena najstarejših mestnih ulic, ki je doživela precejšno arhitekturno spremembo med šestnajstim in devetnajstim stoletjem. Velika pol-leseno hišo Johna Shakespeara, ki jo je kupil leta 1556, je bil leta 1564 rojstna hiša njegovega sina Williama.

Ob koncu 19. stoletja je Edward Gibbs stavbo prenovil, da natančneje predstavlja prvotno tudorsko kmetijo. Shakespearov center danes meji na Shakespearovo rojstno hišo in je bil dokončan leta 1964. Ne daleč je Carnegie Library odprta leta 1905.

V ulici so še zanimive pol-lesene stavbe prvič omenjene leta 1603 (White Lion Inn, kasneje gostilna Swan). Henley Street je sedaj glavna turistična in nakupovalna ulica s številnimi al fresco' kavarnami in uličnini zabavljači.

Sheep Street[uredi | uredi kodo]

Sheep Street poteka od ulice Ely proti vzhodu do reke. To je bila v 16. stoletju stanovanjska četrt, nekatere stavbe so obnovili po požaru leta 1595. Nekatere stavbe, ki so bile razširjene v začetku dvajsetega stoletja so nižje.

Kot že ime pove je bila Sheep Street, ki vodi navzdol od mestne hiše do reke, vse do konca 19. stoletja območje, kjer so ovce, ki so jih prignali iz Cotswold Hills, tukaj zaklali. Danes je mestni center restavracij.

Shrieves House je ena izmed najstarejših še vedno nastanjenih hiš v mestu, v kateri je živel tudi Sir John Falstaff, Skakespearovega strica zet. Oliver Cromwell je bil tu leta 1651. Od tu je napisal pismo lordu Whartonu 27. avgusta 1651, pred bitko pri Worcestru.[4]

Za hišo Shriev je muzej, imenovan »Tudor World«, s prikazom življenja 16. stoletja v gledaliških okoljih.

Cerkve[uredi | uredi kodo]

 • Cerkev Holy Trinity
 • Katoliška cerkev St Gregory
 • Cerkev St Andrew v Shotteryju
 • Stratford-upon-Avon United Reformed Church
 • Stratford-upon-Avon Methodist Church

Znani meščani[uredi | uredi kodo]

V mestu so nekaj časa živeli ali ostali mnogi znani igralci. Nekatere od teh so

 • William Shakespeare, angleški dramatik in pesnik.
 • Sarah Douglas, igralka, najbolj znana po svoji filmski in televizijski karieri, se je rodila in odraščala v mestu.
 • Simon Pegg, igralec, študiral na Stratford-upon-Avon kolidžu (rodil se je v Gloucestershire, Združeno kraljestvo)
 • Jeffery Dench, igralec živi malo izven Stratforda v Clifford Chambers
 • David Bradley, igralec znan po svoji vlogi v filmih o Harryju Potterju

Drugi pomembni prebivalci so še:

Pobratena mesta[uredi | uredi kodo]

Opombe[uredi | uredi kodo]

 1. "Stratford-on-Avon District Council: Living in the District". Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2012-06-06. Pridobljeno 2010-06-26.
 2. "Stratford District Council Report" (PDF). Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 2013-11-04. Pridobljeno 2010-06-26.
 3. Stratford District Council still committed to tourism Media release, 31 March 2010
 4. Carlyle, Robert (1861). Oliver Cromwell's letters and speeches: with elucidations, Volume 3, page 86 "The War with Scotland". Bernhard Tauchnitz. ISBN 1-4021-7719-4.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]