Shakespearova rojstna hiša

Shakespearova rojstna hiša
Shakespearova rojstna hiša leta 2010
Zemljevid
Splošni podatki
Tiphiša
LokacijaHenley Street, Stratford-upon-Avon, Anglija
Koordinati52°11′38″N 1°42′29″W / 52.19389°N 1.70806°W / 52.19389; -1.70806
Dokončanopred 1552
LastnikShakespeare Birthplace Trust
Tehnični podatki
Strukturni sistemPredalčna lesena gradnja
Spletna stran
www.shakespeare.org.uk

Shakespearova rojstna hiša je obnovljena pollesena hiša iz 16. stoletja na ulici Henley Street, Stratford-upon-Avon, Warwickshire, Anglija, kjer se domneva, da se je leta 1564 rodil William Shakespeare in preživel svoja otroška leta.[1][2] Zdaj je majhen muzej, odprt za javnost in priljubljena atrakcija za obiskovalce, ki je v lasti in upravljanju sklada Shakespeare Birthplace Trust.[3]

Opis[uredi | uredi kodo]

Soba v drugem nadstropju, v kateri naj bi se rodil Shakespeare. Neznani umetnik, 1903.

Sama hiša je razmeroma preprosta, vendar bi v poznem 16. stoletju veljala za precejšnje stanovanje. John Shakespeare, Williamov oče, je bil izdelovalec rokavic in trgovec z volno, hiša pa je bila prvotno razdeljena na dva dela, da je lahko opravljal svoje posle v istih prostorih.

Stavba arhitekturno ni izstopajoča in je bila značilna za čas zgrajena iz pletenine in blata okoli lesenega okvirja. Za gradnjo so uporabili lokalni hrast iz Ardenskega gozda in modro-siv kamen iz Wilmcota, medtem ko so bili veliki kamini narejeni iz nenavadne kombinacije zgodnje opeke in kamna, v pritličju so bila kamnita tla.[4]

Tloris stavbe je bil prvotno preprost pravokotnik. Od severozahoda proti jugovzhodu so pritličje sestavljali salon s kaminom, sosednja soba z velikim odprtim ognjiščem, križni prehod in končno soba, ki je verjetno služila kot delavnica Johna Shakespeara. To razporeditev so v prvem nadstropju odražali trije prostori, do katerih je vodilo stopnišče iz veže, verjetno tam, kjer so sedanje stopnice. Tradicionalno je soba nad salonom rojstna soba. Ločena enodelna hiša, zdaj znana kot Joan Hart's Cottage, je bila pozneje zgrajena na severozahodnem koncu hiše, sedanja kuhinja pa je bila dodana na zadnji strani s komoro nad njo.[4]

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Shakespearov rojstni kraj (videno med letoma 1890 in 1905)

Obstajajo različna mnenja o izvoru stavbe, ki naj bi segala v 15. stoletje, bolj verjetno pa je bila zgrajena sredi 16. stoletja.[5]

Zapisi kažejo, da je bil leta 1552 John Shakespeare kaznovan, ker je pred svojim domom v ulici Henley pustil kup umazanije, kar dokazuje, da je takrat prebival v tamkajšnji hiši. V Jephsonovem poročilu o Shakespearovem času v Stratfordu navaja, da je v času Shakespearovega rojstva njegov oče najemal posest in da je deset let kasneje lahko kupil dve lastniški hiši na ulici Henley.[6] Hiša je ostala v družini, dokler ni bila dokončno predana hčerki Williama Shakespeara.

Lastništvo[uredi | uredi kodo]

Shakespearova rojstna hiša, kakršna je bila videti leta 1847 pred obnovo. Grafika W. J. Linton po risbi Edwarda Duncana.

Lastništvo prostorov je po smrti Johna Shakespeara prešlo na Williama. Vendar pa je do takrat William že imel New Place v Stratfordu in ni potreboval prostorov na ulici Henley kot dom zase ali za svojo družino. Posledično je bila glavna hiša dana v najem Lewisu Hiccoxu, ki jo je preuredil v gostilno, znano kot Maidenhead (kasneje Swan and Maidenhead Inn), majhna enodelna hiša na severozahodu pa je bila namenjena stanovanjski uporabi. Do Shakespearove smrti leta 1616 je bila v njem Joan Hart, njegova nedavno ovdovela sestra.

V skladu s pogoji Shakespearove oporoke je lastništvo celotnega premoženja (gostilne in koče Joan Hart) prešlo na njegovo starejšo hčer Susanno. Leta 1649 je prešla na njeno edinko Elizabeth in nato leta 1670 na Thomasa Harta. Hart je bil potomec Shakespearove sestre Joan, katere družina je po njeni smrti leta 1646 ostala najemnica manjše hiše. Celotno premoženje je ostalo v lasti Hartov do leta 1806, ko je bilo prodano mesarju Thomasu Courtu, ki je prevzel tudi vodenje gostilne Swan and Maidenhead Inn. V manjši hiši je ostal Thomas Hornby, še en mesar, ki so mu jo Hartovi oddali, ko so se odselili iz Stratforda v 1790-ih. Gospa Hornby je ostala najemnica in skrbnica Shakespearove rojstne hiše, dokler ji leta 1820 niso zvišali najemnine.

Pridobitev[uredi | uredi kodo]

Shakespearov rojstni kraj, Henley Street, Stratford On Avon, Ernest Edwards, 1863, od Jephson, J., & Edwards, E. (1864). Shakespere, njegov rojstni kraj, dom in grob.

Ko se je družinska linija končala, je bilo dovoljeno, da je hiša propadala, dokler ni ponovno vzbudila zanimanje v 18. stoletju. Isaac Watts, Charles Dickens, sir Walter Scott in Thomas Carlyle so bili med uglednimi osebami, ki so obiskale rojstno hišo in podpisale stene in okna.[7] Številni podpisi še vedno ostajajo na okenskih steklih okoli hiše, čeprav so podpisane stene že zdavnaj prepleskane. Knjiga gostov vključuje podpise lorda Byrona, Alfreda, lorda Tennysona, Johna Keatsa in Williama Thackeraya.

Obnova je temeljila na tej grafiki, ki je bila prvič objavljena v The Gentleman's Magazine julija 1769. Grafika Benjamina Cola po risbi Richarda Greenea.

Zanimanje za nepremičnino se je ponovno povečalo, ko so bili celotni prostori naprodaj ob smrti Courtove vdove leta 1846. Ameriški šovman P. T. Barnum je predlagal nakup hiše in pošiljanje 'opeko za opeko' v ZDA. Kot odgovor je bil ustanovljen Shakespeare Birthday Committee (ki je z lokalnim aktom parlamenta postal Shakespeare Birthplace Trust) in s pomočjo donatorjev, vključno z Dickensom, je odbor zbral potrebnih 3000 GBP in ga kupil naslednje leto.

Obnova[uredi | uredi kodo]

Ko je odbor (Trust) pridobil stavbo, so se obnovitvena dela lahko nadaljevala. Prvotno je bila rojstna hiša del terase s poznejšimi hišami, ki so bile zgrajene na obeh straneh in prva stopnja njenega ohranjanja je bilo njihovo uničenje, za kar se je zdelo potrebno, da bi se izognili nevarnosti širjenja požara z njih na rojstno hišo.

Stare fotografije razkrivajo, da je bil del pročelja Rojstne hiše v začetku 19. stoletja obložen z opeko. To je bila ekonomična alternativa običajni praksi zamenjave stavb z lesenim okvirjem in ponovne gradnje z opeko v Angliji v 18. stoletju. S sklicevanjem na grafiko iz leta 1769 in ob upoštevanju ohranjenih arhitekturnih dokazov je rekonstrukcija, ki jo je izvedel sklad med letoma 1857 in 1864, povrnila zunanjost stavbe v stanje iz 16. stoletja.

Vrt na zadnji strani hiše leta 2006

Danes[uredi | uredi kodo]

Pogled na Henley Street iz zgornjega nadstropja Shakespearovega rojstnega mesta Stratford upon Avon

Poleg rojstnega mesta je Shakespearov center, kontrastno sodobno steklo in betonsko središče za obiskovalce, ki tvori sedež Shakespeare Birthplace Trust. Gonilna sila za njegovo izgradnjo in odprtje leta 1964 je bil Levi Fox, OBE, direktor sklada od 1945 do 1989, z namenom, da ustrezno namesti svojo knjižnico, dokumente in zbirke. Shakespearov center poleg prikazovanja razstav, povezanih s Shakespearjem, omogoča tudi javni dostop do rojstne hiše.

Rojstna hiša poustvarja sliko družinskega življenja v času Shakespeara, skupaj s starinsko hišno opremo, steklenim oknom, popisanim s podpisi obiskovalcev hiše skozi stoletja, in delavnico za izdelavo rokavic Johna Shakespeara.

Obzidan vrt na zadnji strani hiše je bil posebej zasajen s cvetjem in zelišči, ki bi jih poznali v Shakespearovem času.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Shakespeare's birthplace aboutbritain.com. Retrieved: 11 November 2008.
  2. Shakespeare's Birthplace britainexpress.com. Retrieved: 12 November 2008.
  3. Muir, Kenneth (2002). Shakespeare Survey. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-52368-4.
  4. 4,0 4,1 Shakespeare's Birthplace Arhivirano 2008-12-13 na Wayback Machine. Shakespeare Birthplace Trust. Retrieved: 17 November 2008.
  5. Shakespeare's birthplace[mrtva povezava] know-britain.com. Retrieved: 11 November 2008.
  6. »Shakespeare – his birthplace, home and grave«. Discover Collections. State Library of New South Wales. 2017.
  7. Dunton, Larkin (1896). The World and Its People. Silver Burdett. str. 51.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]