Start All Over

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
»Start All Over«
“Start All Over” cover
Singel Miley Cyrus
z albuma Hannah Montana 2/Meet Miley Cyrus
Izdan 14. marec 2008
Format Zgoščenka, digitalno
Žanr Pop rock
Dolžina 3:27
Založba Hollywood
Avtor Fefe Dobson, Anne Preven,
Scott Cutler
Producent Jason Morey
Kronologija singlov Miley Cyrus
»See You Again«
(2007)
»Start All Over«
(2007)
»7 Things«
(2008)

»Start All Over« je pop pesem, ki jo je izvedla ameriška glasbenica Miley Cyrus. Izšla je kot drugi in zadnji singl iz njenega prvega glasbenega albuma Meet Miley Cyrus, drugega diska dvojnega albuma Hannah Montana 2/Meet Miley Cyrus. Najprej je bil singl na voljo digitalno ob izidu albuma 26. junija 2007, 11. decembra tistega leta pa je izšel tudi preko radija Radio Disney. Singl je samostojno izšel šele 14. marca 2008 v instrumentalni verziji. Verzija pesmi, izvedena v živo je izšla na albumu Hannah Montana & Miley Cyrus: Best of Both Worlds Concert[1] karaoke verzija pesmi pa je izšla na karaoke seriji albuma.[2] Pesem je originalno napisala Fefe Dobson, ki jo je posredovala Miley Cyrus, saj je ni želela vključiti v svoj album Sunday Love. Pesem je pop rock pesem hitrega tempa, besedilo pa govori o drugi priložnosti v romantični zvezi.

Pesem je prejela nizek komercialni uspeh ob izidu v mnogih državah, primerjali pa so jo s prvim singlom iz njenega albuma, Meet Miley Cyrus, »See You Again«. Te države so med drugim tudi Avstralija, Kanada in Združene države Amerike. Pesem je dosegla enainštirideseto mesto na lestvici Australian Singles Chart, kar je bil njen največji dosežek. Videospot za pesem »Start All Over« se je premierno predvajal na kanalu Disney Channel in prejel nominacijo za nagrado MuchMusic Video Award. Videospot prikaže Miley Cyrus, ki s pesmijo nastopi na ulicah in na karnevalu. S pesmijo je Miley Cyrus nastopila na mnogih prireditvah; med drugim tudi na turneji Best of Both Worlds Tour, med letoma 2007 in 2008, kjer jo je izvedla kot ona sama. Nato je s pesmijo »Start All Over« ponovno nastopila leta 2009 na turneji Wonder World Tour.

Ozadje in sestava[uredi | uredi kodo]

Pesem »Start All Over« je napisala in izvedla kanadska glasbenica Fefe Dobson za svoj neizdani drugi glasbeni album Sunday Love.[3] Fefe Dobson je v avgustu 2009 v intervjuju z MTV News pojasnila:

Pesem sem napisala, ona pa jo je dobila in zapela. Vendar je nisem želela vključiti v svoj projekt. Enostavno ni bila prava zame, menila sem, da bi jo kdo drug lažje zapel in ona je opravila odlično delo. Bila sem zares navdušena. Pravzaprav mi je bolj všeč njeno delo, kot pa moje.[3]

Fefe Dobson je na verziji pesmi za Miley Cyrus poleg Anne Preven zapela spremljevalne vokale.[4] Poleg njih so na pesmi delali tudi ostali ljudje: Paul Bushnell na basu, Scott Cutler in David Levita na električni kitari, Josh Freese na kitari in Jeff Turzo na sintetizatorju.[4] Pesem je pop rock stila s pridihom teen popa in dance-popa.[5][6] Pesem je napisana v ključu G-dur. Vokali Miley Cyrus se raztezajo čez eno oktavo, od G3 do B4. Temu sledi procesija akordov Dm7—Am—G5.[6] V intervjuju z revijo Access Hollywood na snemanju videospota za pesem je Miley Cyrus omenila, da se ji pesem zdi singl z romantično temo.[7] Lael Loewenstein, ki piše za revijo Variety, je dejala, da se pesmi »Breakout« in »Start All Over« »dotakneta teme samo-reinvencije.«[8]

Dosežki na lestvicah[uredi | uredi kodo]

Pesem »Start All Over« je ekskluzivno izšla na radiu Radio Disney. Najprej se je pojavila na lestvici Hot Digital Songs in nato še na lestvici Billboard Hot 100.[9][10] Ob koncu tedna 18. januarja 2008 je pesem »Start All Over« pristala na oseminšestdesetem mestu lestvice Hot 100..[9][10][11] Še istega tedna je pesem pristala na sedeminpetdesetem mestu lestvice Pop 100.[10] Ob koncu tedna 26. januarja je pesem pristala na petdesetem mestu lestvice Hot Digital Songs, vendar nazadnje izpadla iz lestvic Hot 100 in Pop 100.[9] Pesem je prejela enak komercialni uspeh v drugih državah. Ob koncu tedna 23. februarja 2008 je pesem pristala na lestvici Canadian Hot 100, na triindevetdesetem mestu, nato pa čez en teden izpadla iz lestvice.[9][11] Na lestvici Australian Singles Chart je pesem »Start All Over« 14. julija pristala na petdesetem mestu lestvice.[11] V drugem tednu, ob koncu tedna 11. avgusta 2009, je pesem dosegla enainštirideseto mesto na lestvici, nato pa v petih tednih padla na petdeseto mesto.[11]

Videospot[uredi | uredi kodo]

V ekskluzivnem intervjuju z revijo Access Hollywood je Miley Cyrus v zvezi z videospotom za pesem povedala, da ga bo režiral Marc Webb. Dejala je: »Želim si nekaj norega, česar še nihče ni naredil, želim pa si tudi, da bi bil zares naključen, saj je pesem naključna.«[7][12] Videospot so snemali 16. novembra 2007 v areni Los Angelesa, Kalifornija, videospot pa je vključeval petdeset spremljevalnih plesalcev.[12] Miley Cyrus je povedala: »Pojem in plešem in norim naokoli in niti sanja se mi ne, kdo so ljudje okoli mene.«[7][12] Del videospota, v kateri se Miley Cyrus udeleži karnevala, je navdihnil muzikal iz petdesetih, Lak za lase.[7] Kasneje je povedala, da je sama prevzela vlogo moškega, ki vstopi na »sceno maturantskega plesa« iz muzikala Lak za lase. Miley Cyrus je dejala: »Prišel bo nek fant, s katerim naj bi 'začela znova' in skupaj se bova udeležila maturantskega plesa. Torej, to je naključno. Je, kot da bi se vse zgodilo naenkrat.«[7] Ob koncu videospota je razložila, da je odšla nazaj tja, »kamor sodim« po »poskusnem« dnevu.[7]

Videospot se začne z Miley Cyrus v pižami, ko ugasne luč in zaspi. Ko se zbudi, se najde na postelji, ki je postavljena na kolesarski rampi, oblečena v belo majico, črn brezrokavnik, rdeče hlače in črne škornje. Medtem kolesarji uporabljajo rampo, Miley Cyrus pa vstane in začne izvajati pesem. Nato vstopi na šolski avtobus, ki sta ga zasedla poslovnež in podjetnica. V ostalem videospotu se Miley Cyrus prikaže na karnevalu, med tem ko pleše. Pojavijo se naključne figure, kot so astronavti, potapljači in kavboji. Ogromno pokrivalo, poslikano z vzorci zvezd, pade nanjo in razkrije se oder, kjer nastopi s svojim bandom. Ob zaključku videospota Miley Cyrus zbudi budilka, tiskalni stroj pa začne tiskati vse, kar se je zgodilo med videospotom.[13] Videospot za pesem »Start All Over« se je prvič predvajal na kanalu Disney Channel 19. decembra 2007.[13] Digitalno ga je prodajala trgovina iTunes Store, pri kateri je izšel 28. januarja 2008.[14] Leta 2008 je videospot prejel nominacijo za »najboljši videospot mednarodnega ustvarjalca« na podelitvi nagrad MuchMusic Video Awards, vendar je nagrado nazadnje dobila Rihanna z videospotom za pesem »Don't Stop the Music[15]

Nastopi v živo[uredi | uredi kodo]

Miley Cyrus, oblečena v usnjeno obleko, nastopa s pesmijo »Start All Over« na svoji prvi svetovni turneji, Wonder World Tour leta 2009.

31. decembra 2007 je s pesmijo nastopila poleg pesmi »G.N.O. (Girl's Night Out)« in »We Got the Party« v duetu z glasbeno skupino Jonas Brothers v seriji Dick Clark's New Year's Rockin' Eve with Ryan Seacrest.[16][17] Pesem »Start All Over« je Miley Cyrus izvedla tudi na svoji prvi samostojni turneji, Best of Both Worlds Tour. Na turneji je bila pesem prvi singl, ki ga je izvedla kot ona sama. S pesmijo je nastopila tudi na mnogih drugih turnejah, najprej na turneji glasbene skupine Jonas Brothers (za pesmijo »Year 3000«), nato na turneji dueta Aly & A.J. (za pesmijo »Rush«) in nazadnje na turneji banda Everlife.[18] Med nastopom je Miley Cyrus nosila sivo metalsko jakno, belo majico in črne dokolenke. Nastop se je začel z Miley Cyrus, ki je na oder prišla iz dna odra, da bi zapela pesem. Njen nastop pesmi »Start All Over« je čez turnejo prejemal mešane do povprečne ocene s strani glasbenih kritikov. Maitland McDonagh iz revije TV Guide je dejala, da je vrnitev Miley Cyrus k skupini Jonas Brothers hitra, »nejasna rokerska stvar«.[19] Promocijski videospot naj bi promoviral film Hannah Montana & Miley Cyrus: Best of Both Worlds Concert.

7. junija leta 2009 je na dvajseti obletnici karnevala Time for Heroes Celebrity Carnival je Miley Cyrus nastopila s pesmimi »Start All Over«, »7 Things«, »Breakout«, »The Climb«, »The Driveway«, »Fly on the Wall«, »These Four Walls« in »See You Again«.[20] Takoj za pesmijo »Breakout« je pesem »Start All Over« druga pesem, ki jo je Miley Cyrus izvedla na svoji prvi svetovni turneji, Wonder World Tour. Med tem nastopom je Miley Cyrus nosila črne škornje, črne kratke hlače in top.[21] Med večino nastopa s pesmijo »Start All Over« je Miley Cyrus stala na premičnem odru.[22] S pesmijo je nastopila tudi na koncertu Rock in Rio v Lizboni, Portugalska in Madridu, Španija.[23][24]

Seznam verzij[uredi | uredi kodo]

 • CD izid singla v Združenih državah Amerike, Avstraliji in Evropi
 1. "Start All Over" (verzija z albuma) – 3:27
 2. "Start All Over" (instrumentalna verzija) – 3:27

Dosežki[uredi | uredi kodo]

Lestvica (2008) Dosežek
Australian Singles Chart[11] 41
Canadian Hot 100[9] 91
U.S. Billboard Hot 100[9] 68
U.S. Pop 100[10] 57

Literatura[uredi | uredi kodo]

 1. "Hannah Montana & Miley Cyrus: Best of Both Worlds Concert". Walt Disney Records. The Walt Disney Company. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2008-03-19. Pridobljeno dne September 13, 2009.
 2. "Artist Karaoke Series: Miley Cyrus". Walt Disney Records. The Walt Disney Company. Pridobljeno dne September 13, 2009.
 3. 3,0 3,1 Vena, Jocelyn (August 14, 2009). "Fefe Dobson 'Impressed' With Miley Cyrus' Take On Her Song". MTV News. Viacom. Pridobljeno dne September 13, 2009.
 4. 4,0 4,1 "allmusic {{{Start All Over > Credits}}}". Allmusic. Macrovision Corporation. Pridobljeno dne September 13, 2009.
 5. "allmusic {{{Start All Over > Overview}}}". Allmusic. Macrovision Corporation. Pridobljeno dne September 13, 2009.
 6. 6,0 6,1 "Digital sheet music - Miley Cyrus - Start All Over". Music Notes.com. Alfred Publishing Company. Pridobljeno dne September 13, 2009.
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 "Access Extended: Miley Cyrus' Music Video". Access Hollywood. NBC Universal Television Distribution. Pridobljeno dne September 17, 2009.
 8. Loewenstein, Lael (September 23, 2009). "Concert Review: Miley Cyrus". Variety. Reed Business Information. Pridobljeno dne October 26, 2009.
 9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 9,5 "Start All Over". Billboard. Nielsen Business Media, Inc. Pridobljeno dne September 13, 2009.
 10. 10,0 10,1 10,2 10,3 "allmusic {{{Miley Cyrus > Charts & Awards > Billboard Singles}}}". Allmusic. Macrovision Corporation. Pridobljeno dne September 13, 2009.
 11. 11,0 11,1 11,2 11,3 11,4 "Miley Cyrus - Start All Over - Music Charts". aCharts.us. Pridobljeno dne September 13, 2009.
 12. 12,0 12,1 12,2 "On-the-scene: Miley's First Official Music Video!". Access Hollywood. NBC Universal Television Distribution. Pridobljeno dne September 17, 2009.
 13. 13,0 13,1 Webb, Marc (Director) (2007). Start All Over (music video). Disney.com, Hollywood Records, Inc. Pridobljeno dne September 13, 2009.
 14. "iTunes Store - Miley Cyrus - Start All Over". iTunes Store. Apple Inc. Pridobljeno dne September 13, 2009.
 15. "MMV08". MuchMusic Video Awards. CTVglobemedia. Pridobljeno dne September 27, 2009.
 16. "'New Year's Rockin' Eve' in Times Square, NYC". ABC News. The Walt Disney Company. December 28, 2007. Pridobljeno dne October 4, 2009.
 17. "Carrie and Miley Join Ryan Seacrest to Rock New Year's Eve". Entertainment Tonight. CBS Television Distribution. December 13, 2007. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2008-03-27. Pridobljeno dne October 4, 2009.
 18. Nudd, Tim. "Miley Mania Continues: Cyrus Extends Her Tour". People. Time Warner Inc. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2013-08-19. Pridobljeno dne September 13, 2009.
 19. McDonagh, Maitland. "Hannah Montana / Miley Cyrus: Best Of Both Worlds... : Review". TV Guide. OpenGate Capital. Pridobljeno dne September 13, 2009.
 20. "Miley Cyrus - A Time for Heroes Celebrity Carnival". InStyle. IPC Media. June 8, 2009. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2009-06-12. Pridobljeno dne October 3, 2009.
 21. Thompsen, Melinda M. (September 15, 2009). "Review: Miley Cyrus Rocks the Rose Garden as She Kicks off Tour in Portland". The Oregonian. Advance Publications. Pridobljeno dne September 16, 2009.
 22. Harrington, Jim (September 19, 2009). "Concert Review: Miley Cyrus Leaves Hannah Montana Behind at Oakland Show". Oakland Tribune. MediaNews Group. Pridobljeno dne September 27, 2009.
 23. "My oh Miley! Disney star struts around on stage in a VERY racy costume". Daily Mail. Daily Mail and General Trust. May 30, 2010. Pridobljeno dne May 30, 2010.
 24. Llewellyn, Howell (February 5, 2010). "Miley Cyrus To Play Rock In Rio Madrid". Billboard. Nielsen Business Media, Inc. Pridobljeno dne June 8, 2010.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]