Skala (klub)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Logotip Turističnega kluba Skala
Slika:Skalaši plezajo na Turncu pod Grmado (1920)

Turistovski klub Skala je bil alpinistični klub ustanovljen v Ljubljani 2. februarja 1921.[1]

Klub je ob ustanovitvi štel 23 članov, ki so se organizirano ukvarjali z markiranjem planinskih poti, gradnjo bivakov, alpinistično dejavnostjo, gojili sankanje in smučanje. Skala je bila dolgo časa najmočnejši smučarski klub v Jugoslaviji. Leta 1922 je postal član Skale Klement Jug, ki je s svojim zgledom privlačeval nove tovariše. Njegova smrtna nesreča v triglavski steni je v javnosti sprožila veliko razprav in nekoliko zavrla klubsko delovanje, ki pa je po letu 1926 zopet doživljal uspehe.

Člani Skale so gojili zimski alpinizem, organizirali prve odprave in imeli svoje reševalno moštvo. Veliko propagandno delo pri popularizaciji Skalašev je opravil fotoamaterski oddelek (razglednice, opreme knjig) in leta 1931 prvi slovenski celovečerni film V kraljestvu Zlatoroga.

Čeprav so se člani Skale v marsičem, tako v pojmovanju alpinizma kot v organizacijski zasnovi, močno razhajali s Slovenskim planinskim društvom so že od 1922 sodelovali v njegovem osrednjem odboru.

Podružnice Skale so bile v Bohinju, Celju in na Jesenicah. Leta 1940 so spremenili pravila in se preimenovali v Alpinistični klub Skala, med 2. svetovno vojno pa je prenehal delovati.[2]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. "»Ni ga špika in ni stene, katerih bi naši plezalci ne zmogli!«". 2. 2. 2017. Pridobljeno dne 3. 5. 2020.
  2. Enciklopedija Slovenije. (1997). Knjiga 11. Ljubljana: Mladinska knjiga