Triglavske strmine

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Triglavske strmine
RežijaFerdo Delak
ScenarijJanez Jalen
VlogeMilka Badjura
Joža Čop
Miha Potočnik
Anton Danilo Cerar
Pavla Marinko
Jože Kunstler
Uroš Župančič
GlasbaBojan Adamič
DistribucijaSava Film
Datum izida
9. decembra 1932
Jeziknemi (kasneje slovenščina)

Triglavske strmine je naslov drugega slovenskega celovečernega filma, ki ga je leta 1932 posnel slovenski režiser Ferdo Delak.

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Kot prvi slovenski celovečerec, film V kraljestvu Zlatoroga, se tudi Triglavske strmine ukvarjajo s tematiko ljubezni do gora. V filmu kmečki fant Miha povabi svojo zaročenko na ples, toda v zadnjem trenutku namesto plesa raje izbere gore, kamor se odpravi plezat s prijateljema. Njegova zaročenka vseeno odide na vaško veselico, kjer jo poskuša razvedriti ostareli zapeljivec in izletnik. Tudi onadva se skupaj z Mihovo sestro in njenim prijateljem odpravita v gore, kjer pa izletnik kmalu obnemore. Na Triglavu se nato obe družbi srečata, Miha in Minka pa podpišeta poročno pogodbo, v kateri piše, da Minka Mihu ne bo nikoli branila hoditi v gore.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Film je danes ohranjen le v delih. Ob nastanku je bil 35 milimetrski film dolg 2250 metrov. Leta 1963 je Milka Badjura iz ohranjenega materiala zmontirala ozvočeno verzijo filma, v katerem je mednapise iz prvotne različice nemega filma nadomestil komentator. Sestavljena različica je po zaključku merila 1379 metrov.

Viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]