Postrvi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Salmonidae)
Postrvi
Fosilni razpon: zgornja kreda–recentno[1]

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Actinopterygii (žarkoplavutarice)
Nadred: Protacanthopterygii
Red: Salmoniformes
Bleeker, 1859
Družina: Salmonidae
G. Cuvier, 1816
Rodovi
(glej tekst)

Postrvi (znanstveno ime Salmonidae) je družina rib, ki spada med žarkoplavutarice. Je edina še živeča družina reda Salmoniformes.

Značilno za to družino je, da imajo drobne luske, velik gobec z dobro razvitimi zobmi (ki se nahajajo tudi na jeziku in na ustnem nebu) ter tako imenovano tolsto plavut, ki leži med hrbtno in repno plavutjo. Odrasli samci večine vrst imajo ob drstitvi živo obarvano telo, spodnja čeljust pa je pogosto večja od zgornje in kavljasto zakrivljena nad njo. Ikre rib iz družine postrvi so relativno velike, saj njihov premer lahko doseže tudi 5 mm. Meso te družine je pogosto rdeče ali oranžne barve zaradi prehrane, ki jo uživajo. Odrasle ribe iz družine postrvi so ribojede. Živijo v hitro tekočih vodotokih, kjer voda vsebuje veliko kisika. Zaradi velike borbenosti so ribe iz te družine izjemno zanimive za športni ribolov, zato jih na veliko vzgajajo v ribogojnicah. Avtohtono so v preteklosti postrvi naseljevale izključno severno poloblo, danes pa so jih zanesli tudi v vodotoke Avstralije in Nove Zelandije ter drugam v hitro tekoče gorske reke (Južna Amerika).

Rodovi postrvi[uredi | uredi kodo]

Postrvi (in lososi) so razdeljeni v tri poddružine in približno 10 rodov:

Postrvi v Sloveniji[uredi | uredi kodo]

V slovenskih rekah živijo predvsem:

Slovenske ribiške družine večkrat na leto »vložijo« v reke mlade ribe, ki so vzgojene v ribogojnicah, saj športni ribolov zahteva svoj davek, ki je večji od naravnega ribjega razploda. Postrvi se med seboj lahko tudi križajo, in tako je dolgo veljalo, da je soška postrv gensko skorajda izginila, dokler ribiči niso našli osamljenega tolmuna z avtohtono družino, ki je bila odmaknjena od ostalih voda.

Zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Froese, Rainer, and Daniel Pauly, ur. (2008). "Salmonidae" v FishBase. December 2008 verzija.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]