Renault RS10

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Renault RS10 (RS10 RS11 RS12)
Serija Formula 1
Konstruktor Renault F1
Dizajnerji François Castaing, Michel Tétu, Marcel Hubert
Tehnični podatki
Šasija aluminijasta školjka
Sprednje vzmetenje double wishbone, inboard spring/damper
Zadnje vzmetenje parallel top links, lower wishbones, twin radius arms, outboard spring/damper
Motor Renault-1.5 V6T, 1496 cm³ (500 KM pri 11.000 rpm), V6, dvojni turbo KKK Turbos, 90°
Menjalnik Renault 6-stopenjski, ročni
Gorivo Elf
Pnevmatike Michelin
Dirkaška zgodovina
Pom. moštva Renault F1
Pom. dirkači Francija Jean-Pierre Jabouille,
Francija René Arnoux
Debi Velika nagrada Monaka 1979
Dirke 9
Zmage 1
Kon. prvenstvo 0
Dirk. prvenstvo 0
Pole 5
Najh. kr. 2

Renault RS10 je Renaultov dirkalnik Formule 1, ki je bil v uporabi v drugem delu sezone 1979, ko sta z njim dirkala Jean-Pierre Jabouille in René Arnoux. Bil je prvi dirkalnik s turbo motorjem, ki je zmagal na dirki Formule 1, čemur so sledila tudi ostala moštva in v osemdesetih so imeli že vsa boljša moštva super močne turbo motorje z več kot 1500 KM.

Renault RS10 na dirki za Veliko nagrado Monaka

Razvoj[uredi | uredi kodo]

RS10 so načrtovali in razvijali François Castaing, Michel Tétu in Marcel Hubert kot naslednika dirkalnika Renault RS01, s pomočjo katerega so razvijali 1,5L turbo motor. Jean-Pierre Jabouille je bil s svojim inženirskim znanjem in dirkaškimi sposobnostmi najet že leta 1977 in se je do leta 1979 posvečal predvsem razvoju turbo motorja. Renaultovi napori, da naredijo dober dirkalnik s turbo motorjem pa so bili na začetku tarča posmeha v paddocku, kjer je njihov dirkalnik RS01 dobil vzdevek Rumeni čajnik, ker je bil rumene barve in se je iz njega na dirkah mnogokrat začelo kaditi ob okvari motorja. Toda kmalu se je to močno spremenilo in so tudi ostala moštva pospešeno načrtovala podobne rešitve.

RS10 je bil nared sredi sezone 1979 in opremljen z novim motorjem Renault Gordini 1.5-L V6 Twin-Turbo. RS10 je bil v primerjavi s svojim predhodnikom pripravljen za nov motor, imel je 6-stopenjski menjalnik in popolnoma novo šasijo, ki je bolje izkoriščala podtlak.

Dirkaška zgodovina[uredi | uredi kodo]

RS10 je debitiral na sedmi dirki sezone za Veliko nagrado Monaka. Čeprav je bil dirkalnik nezanesljiv predvsem zaradi novega motorja, pa je dokazal svojo hitrost. V zadnjih osmih dirkah sezone je RS10 osvojil kar pet najboljših štartnih položajev in edino zmago na domači dirki za Veliko nagrado Francije na dirkališču Dijon-Prenois. Tam je zmagal Jean-Pierre Jabouille, dvojno zmago pa je po enem najboljših dvobojev v zgodovini Formule 1 preprečil Gilles Villeneuve s Ferrarijem, ki je v cilj pripeljal tik pred Renéjem Arnouxom. Moštvo je bilo še večkrat na poti do zmage, toda več zmag so preprečile okvare motorja. Je pa Arnoux dosegel še tri uvrstitve na stopničke.

Vpliv na prihodnost[uredi | uredi kodo]

Dirkalnik, ki je bil na začetku le šala v paddocku je imel velik vpliv na dirkanje v prihodnjem desetletju. Scuderia Ferrari in Brabham sta v začetku osemdesetih predstavila svoja prva dirkalnika s turbo motorjem, temu pa so sledila še ostala moštva. Le nekatera manjša moštva, ki si nove tehnologije niso mogla privoščiti, niso imela nikakršnih možnosti za boljše rezultate. Dirkalniki s turbo motorjem so bili tako dominantni, da je FISA v sezonah 1987 in 1988 organizirala poseben Pokal Colina Chapmana za dirkalnike z atmosferskimi motorji.

Ko je bil izboljšano izkoriščanje podtlaka in so turbo motorji presegali 1500 KM, pa so se na dirkah ponovno začele pojavljati tudi smrtne nesreče. To je vodilo v prepoved turbo motorjem pred sezono 1989. Kljub temu pa pionirji turbo motorjev v Formuli 1, Renault, v tem času nikoli niso osvojil naslova prvaka, dosegli pa so enkrat drugo in dvakrat tretje mesto v konstruktorskem prvenstvu.


Popolni rezultati Formule 1[uredi | uredi kodo]

(legenda) (odebeljene dirke pomenijo najboljši štartni položaj)

Leto Moštvo Motor Gume Dirkača 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Toč Prv.
1979 Renault F1 Renault V6 (t/c) M ARG BRA JAR ZZDA ŠPA BEL MON FRA VB NEM AVT NIZ ITA KAN ZDA 26 6.
Jean-Pierre Jabouille NC 1 Ret Ret Ret Ret 14 Ret Ret
René Arnoux Ret 3 2 Ret 6 Ret Ret Ret 2

Reference[uredi | uredi kodo]