Reggae

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Reggae music of the Caribbean region
Bob-Marley.jpg
Reggae artist Bob Marley in 1980
DržavaJamajka
Referenca01398
RegijaKaribi
Zgodovina
Vpis2018

Reggae [rêge, régi] je mešanica afriške, zahodnoevropske, ameriške in predvsem jamajške glasbe. V sebi združuje ameriški ritem in blues (rhythm & blues), jamajški mento, ska in rock-steady, afriško glasbo burru in izboljšano tehniko snemalnih studiev. Zapleteno burru bobnanje poudarja čisti afriški ritem, prirejen na osnovno instrumentalno sestavo električnega basa, ritmične kitare, električnih orgel, bobnov in trobil. Tak orkester je odlična spremljava prav za način petja, kot je reggae. Gre za glasbo ki jo prepoznamo po značilnem poudarjanju lahkih dob (2 in 4). Nekateri menijo, da beseda reggae izhaja iz besede »regular«, zaradi enakomernega ritma. Drugi spet trdijo da izhaja iz latinskega izraza »za kralja«, saj pravijo, da prava glasba reggae časti boga Jaha, kralja neba. Gotovo je najbolj znani pevec, avtor lastnih skladb, legendarni pokojni reggae superzvezdnik Bob Marley, ki je pel, na primer o tem, da se je treba dvigniti in postaviti za svoje pravice, o svobodi in ljubezni. Sporočilo, ki je govorilo o ponosu in protestu, je pritegnilo tudi mnoge glasbenike, ki so dobivali za svoje izredno priljubljene pesmi od založb le siromašno plačilo.

Reggae glasbenik Bob Marley na koncertu

Poslušalci pop glasbe so prvič postali pozorni na glasbo z Jamajke v petdesetih letih ob poslušanju pesmi Harryja Belafonteja, rojenega leta 1927 v New Yorku. Belafonte je sicer zaslovel kot filmski igralec, vendar ga še danes poznamo najbolj kot pevca jamajških pesmi.

Zaradi kulturnega in tudi širšega družbenega pomena je Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo uvrstila reggae v register nesnovne kulturne dediščine.[1]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Reggae music to be protected by the UN". BBC News. 2018-11-29. Pridobljeno dne 2018-11-29.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Reggae | Zvrsti reggaeja
mento - rocksteady - ska
dub - dub pesništvo - dee jaying - dancehall - ragga - raggamuffin - reggaeton - rockers reggae (lover's rock) - roots rock reggae - obritoglavski reggae - two tone (2 tone)
Druge teme
Haile Selassie I. - Garvey, Marcus Mosiah - Jamajka - obritoglavci - Studio One - rastafarijanstvo - Trojan Records