Red za izredne zasluge (Slovenija)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Red za izredne zasluge
The Order for Exceptional Merits.png
Podeljeno za izjemno delo in zasluge pri uresničevanju suverenosti, blaginje, ugleda in napredka Slovenije na kulturnem, gospodarskem, znanstvenem, socialnem in političnem področju
Podeljuje predsednik Republike Slovenije
Država Slovenija
Prvič 2004
Uradna spletna stran

Red za izredne zasluge je odlikovanje Republike Slovenije, ki ga podeljuje predsednik države »za izjemno delo in zasluge pri uresničevanju suverenosti, blaginje, ugleda in napredka Slovenije na kulturnem, gospodarskem, znanstvenem, socialnem in političnem področju«. Prejemniki so lahko državljani Republike Slovenije ter izjemoma skupine državljanov, pravne osebe, druge organizacije in najvišji tuji državniki.

Je najvišja stopnja večstopenjskega reda za zasluge, ki je bil uveden leta 2004 kot drugo državno odlikovanje po častnemu znaku svobode.

Prejemniki[uredi | uredi kodo]

Do leta 2015 je odlikovanje prejelo 20 posameznikov in organizacij, od tega največ tujih državnikov za utrjevanje odnosov med Slovenijo in njihovo državo.

Med odlikovanci so bili doslej le trije Slovenci, Jože Pučnik (posthumno), France Bučar in Boris Pahor ter dve slovenski ustanovi, Univerza v Ljubljani in Slovenska akademija znanosti in umetnosti.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Usenik, Janez (28. junij 2004). »Uvedba novega odlikovanja«. 24ur.com. Pridobljeno 21. oktobra 2015.
  • »Vrste odlikovanj«. Urad predsednika RS. Pridobljeno 21. oktobra 2015.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]