Prva burska vojna

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Prva burska vojna
Datum 20. december 1880 - 23. marec 1881
Prizorišče Južna Afrika
Rezultat Zmaga Burov
Udeleženci
Flag of the United Kingdom.svg Velika Britanija Flag of Transvaal.svg Transvaal
Poveljniki
Sir George Pomeroy Colley Piet Joubert
Moč
1,200 3,000
Žrtve
408 mrtvih,
315 ranjenih
41 mrtvih,
47 ranjenih

Prva burska vojna je bil spopad med bursko državo Transvaal in Združenim kraljestvom. Uvod v vojno se je začel že daljnega leta 1877 ko si Britanci prilastili Transvaal in v njem uvedejo svojo upravo. Leta 1880 je kazalo, da bo Gladstonova vlada Transvaalu priznala neodvisnost ali vsaj samoupravo. Upanje se je izjalovilo, zato so Kruger, Joubert in Pretorius sestavili triumvirat in prevzeli oblast.

Vojna se je začela 16. decembra 1880 s streli pri Potchefstromu kmalu po tem, ko je bila razglašena neodvisnost. 20. decembra 1880 Buri pri Bronkhostspruitu obkolijo britanski vojaški konvoj in ga v petnajstih minutah popolnoma uničijo. Kmalu potem postanejo vse britanske vojaške posadke v Transvaalu odrezane od svoje vojske. Bursko obleganje britanskih enot je pripeljalo do bitke pri Laing's Neku kjer britanske enote zaman poizkušajo osvoboditi oblegano posadko. Buri odbijejo vse napade pehote in konjenice. 8. februarja pa pride do bitke pri Schuinshoogtiu kjer Britanci komaj ubežijo uničenju. Do glavnega ponižanja britanske vojske pride 27. februarja na Majuba Hillu kjer več manjših enot burske vojske napade številno močnejšo britansko vojsko in jo popolnoma uniči.

Hudi porazi, ki so jih Britanci doživeli v bitkah pri Laing's Neku, Ingongu in Majuba Hillu, so Gladstona prisilili, da je 6. marca 1881 sklenil premirje in priznal samoupravo. Mirovna pogodba pa je bila podpisana 23. marca 1881.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]