Projektivna ravnina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Projektivna ravnina je ploskev, ki razširja pojem ravnine. To je ravnina z Eulerjevo karakteristiko enako 1. Je običajna ravnina, ki vsebuje tudi točko v neskončnosti, kjer se sekajo vzporedne premice. V običajni ravnini se vzporednice sekajo v neskončnosti. Projektivno ravnino si lahko predstavljamo kot, da bi zlepili diametralno nasprotne točke sfere tako, da bi medsebojno zamenjali dve točki, ki povezujeta odsek na sferi. Tega ne moremo narediti v trirazsežnem prostoru brez medsebojnega sekanja ploskve. Zaradi tega jo imenujemo tudi zvita sfera [1]. Projektivne ravnine ne moremo vložiti v trirazsežni evklidski prostor. Projektivna ravnina je neorientabilna ploskev.

Posebni obliki sta realna projektivna ravnina z oznako \mathbb R \mathbb P^2 (tudi \mathbb P^2 (\mathbb R)  ) in kompleksna projektivna ravnina, ki jo označujemo s \mathbb C \mathbb P^2 .

Naj bo K kolobar z deljenjem in naj K^3 označuje množico vseh mogočih trojk x = (x_0, x_1, x_2) elementov iz K . Za vsak neničelen x \, v K^3 in premico v K^3 skozi izhodišče in x \, podmnožica

\{k x + l y : k, l \in K\}

spada v K^3 .

Projektivno ravnino nad K označujemo s K \mathbb P^2 . To je množica vseh premic v K^3 skozi izhodišče. Podmnožica L , ki pripada K \mathbb P^2 , je premica v K \mathbb P^2 , če obstoja ravnina v K^3 , v kateri je množica premic natančno L .

Zgledi[uredi | uredi kodo]

Opombe in sklici[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]