Pripjat, Ukrajina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Pogled čez strehe Pripjata proti černobilski elektrarni
Dvorana plavalnega bazena

Pripjat (ukrajinsko При́п'ять, rusko При́пять); 51°22′60″N, 30°6′0″E) je zapuščeno mesto v severni Ukrajini blizu meje z Belorusijo (nekdanja Sovjetska zveza). To mesto je bilo domovanje delavcev v černobilski jedrski elektrarni. Mesto je bilo zapuščeno leta 1986 po černobilski nesreči, ki je bila najhujša nesreča jedrskega reaktorja v zgodovini.

Do nedavnega je bil ta kraj dejansko muzej, ki je obeleževal pozno sovjetsko obdobje. Zgradbe so bile popolnoma zapuščene, vključno z blokovskimi stavbami (od katerih bi štiri morale biti šele naseljene), plavalnimi bazeni in bolnišnicami, v njih pa je ostalo prav vse, od gramofonskih plošč, dokumentov do otroških igrač in oblačil. Stanovalci so lahko s sabo vzeli samo dokumente, knjige in oblačila, ki niso bila kontaminirana. Vendar pa so bile blokovske zgradbe pred nekaj leti povsem oplenjene. Vsi vrednejši predmeti so izginili, celo sedala straniščnih školjk. Ker zgradb nihče ne vzdržuje, so te v zelo slabem stanju. Strehe puščajo, spomladi pa so prostori poplavljeni. Marsikje drevesa rastejo na strehah in celo znotraj stavb. To pospešuje naravno razpadanje in pričakovati je, da bo večina mesta čez nekaj desetletij ležala v ruševinah.

Pripjat in okoliška območja še več stoletij ne bodo varna za človeško poselitev. Znanstveniki predvidevajo, da bo razpadanje radioaktivnih elementov na tem območju do človeku zdrave mere trajalo do 900 let.

Mesto je v celoti dostopno in dokaj varno na cesti, vendar pa po mestu ni varno hoditi brez dozimetra. Vrata v vse stavbe so odprta, da bi tako zmanjšali nevarnost za obiskovalce, čeprav je v nekaterih stavbah preveč radioaktivnega materiala za varen obisk.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]