Primorski koščak

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Primorski koščak

Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Poddeblo: Crustacea (raki)
Razred: Malacostraca (višji raki)
Red: Decapoda (deseteronožci)
Naddružina: Astacoidea
Družina: Astacidae (potočni raki)
Rod: Austropotamobius
Vrsta: A. pallipes
Znanstveno ime
Austropotamobius pallipes
(Lereboullet, 1858)

Primorski koščak, tudi koščenec, (znanstveno ime Austropotamobius pallipes) je ogroženi[1] rak deseteronožec, ki živi v evropskih sladkih vodah. Je edina vrsta sladkovodnega raka, ki je domorodna na britanskih otokih [2].

Razširjenost[uredi | uredi kodo]

Najdemo ga od Balkana do Španije. Severna meja njegove razširjenosti je Velika Britanija in Irska, kjer ima tudi največjo gostoto populacije. V Sloveniji živi samo v neonesnaženih vodotokih Jadranskega povodja.

Opis[uredi | uredi kodo]

Zadržuje se pod kamni, v votlinah in pod jezovi, kjer je varen pred plenilci in močnim vodnim tokom. Aktivni so ponoči in so izraziti vsejedi. Dobro imajo razvit tip, voh in vid.

Ogroženost[uredi | uredi kodo]

V Sloveniji je ta vrsta potočnega raka zavarovana. Ogrožajo jih regulacije vodotokov, onesnaževanje, račja kuga in vnašanje tujih vrst rakov.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Natura 2000, Triglavski narodni park v okviru projekta PALPIS, 2007

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Sket B. (1996). Austropotamobius pallipes . Rdeči seznam IUCN ogroženih vrst 2006. IUCN 2006. Pridobljeno: 10 May 2006. Listed as Vulnerable (VU B2bce+3bcd v2.3)
  2. »Freshwater white-clawed crayfish (Austropotamobius pallipes. ARKive.org. 2006. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 4. novembra 2007. Pridobljeno 3. januarja 2009.