Uporabniški pogovor:IP 213: Razlika med redakcijama

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Vrstica 19: Vrstica 19:


Prosim dodaj kako besedo na to temo, ki ti je verjetno bolj domača. --[[Uporabnik:Andrejj|Andrejj]] 21:26, 25 junij 2007 (CEST)
Prosim dodaj kako besedo na to temo, ki ti je verjetno bolj domača. --[[Uporabnik:Andrejj|Andrejj]] 21:26, 25 junij 2007 (CEST)

== [[Slovenci]] ==

Hvala. Moja napaka. Nisem bil dovolj pozoren. Se mi je čudno zdelo, da sem moral popravit vse podatke. Ampak postavilo se mi je drugo vprašanje. Ali vpišem podatke po narodnosti ali državljanstvu? Glej [[Pogovor:Slovenci|pogovorno stran]]. --[[Uporabnik:Mens mentis|Mens mentis]] 14:55, 11. julij 2007 (CEST)

Redakcija: 14:55, 11. julij 2007

Arhiv

Stari pogovori so v kleti.

Ne spreglej mojega komentarja na pogovorni strani; mogoče imaš kakšen komentar. --Eleassar pogovor 09:25, 30 maj 2007 (CEST)

Zdaj je odgovoril tudi dr. Perko. --Eleassar pogovor 13:28, 13 junij 2007 (CEST)
Komisija za standardizacijo zemljepisnih imen Vlade Republike Slovenije pred standardizacijo določenega zemljepisnega imena pregleda geografske, kartografske, zgodovinske, slavistične in druge vire, ki so na voljo, na teh temeljih s hkratnim upoštevanjem pogostosti in ustaljenosti rabe pa se (večinoma konsenzualno) odloča o standardizirani različici imena. Za številna zemljepisna imena etimologija ni znana, ali pa znanstveno ni povsem utemeljena, pogosto si viri nasprotujejo, pa tudi konkretna raba posameznega imena je lahko različna. Tudi etimologija imena Ljubljana ali imena Pohorje, na primer, ni nedvoumna, pa kljub temu nimamo pomislekov, kakšni sta standardizirani obliki obeh imen. Bistvo standardizacije zemljepisnih imen je v tem, da se poenoti neustaljena raba, ki pogosto izvira prav iz navedenih razlik. Komisija torej zemljepisnih imen ne standardizira na podlagi domnev, ampak se pri spornih primerih, ki še posebej kličejo k standardizaciji, odloča na podlagi najtrdnejših argumentov. To pa seveda ne pomeni, da se Komisija pri katerem od imen ne odloči napačno. Standardizacija je tako kot razvoj jezika stalen proces, zato lahko Komisija ob novih argumentih standardizira drugo obliko določenega zemljepisnega imena. Sploh pa za celo vrsto zemljepisnih imen, celo imen držav, vemo, da je njihova standardizirana oblika napačna, vendar tega zaradi ustaljene rabe ni smiselno spreminjati. Nizozemsko, na primer, bi morali pisati Nizkozemska (nizka dežela). Draper 23:46, 14 junij 2007 (CEST)

Verjamem; zmotila me je samo formulacija: "naj bi". --IP 213 10:48, 15 junij 2007 (CEST)

Si imel v mislih, da je nadzorni svet Krke malo preveč gostilniško? Tudi sam se nisem mogel odločiti, konec koncev je pač resna firma [1]. Ziga 22:50, 21 junij 2007 (CEST)

Ma ja, saj je resna firma, samo teh članstev v NS si lahko človek hitro nabere cel kup in pmm lahko to mirno izpustimo, dokler ne postane zaradi tega slaven. V konkretnem primeru se mi je zdelo, da iz škrbinskega članka nekako maha ven. (In sem, namesto da bi članek razširil, pobrisal ;) --IP 213 22:54, 21 junij 2007 (CEST)

Prosim dodaj kako besedo na to temo, ki ti je verjetno bolj domača. --Andrejj 21:26, 25 junij 2007 (CEST)

Hvala. Moja napaka. Nisem bil dovolj pozoren. Se mi je čudno zdelo, da sem moral popravit vse podatke. Ampak postavilo se mi je drugo vprašanje. Ali vpišem podatke po narodnosti ali državljanstvu? Glej pogovorno stran. --Mens mentis 14:55, 11. julij 2007 (CEST)[odgovori]