Pogovor:Slovenci

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Seznam Slovencev na angleški wikipediji[uredi kodo]

Na seznamu Slovencev so PMSM težave z uporabnikom LightningHop. Sam jih načeloma ne znam rešiti. Ali to, kar počne ta uporabnik, počne iz čiste zlobe in namerno ali popolnoma zavestno tudi težko rečem. (Vsega seveda ne smem vzeti osebno, čeprav...) Priznam, da je težko slediti vsem načelom in smernicam v wikipediji, vendar jih nekako tudi precej poznamo iz vsakdanjega življenja. Moti me brezpogojno blatenje NOB in posiljevanje z državljansko vojno na področju Slovenije med 2. svetovno vojno. Poleg tega se ta uporabnik ne drži načela o imenovanju uporabnikov, saj si izmišlja neka svoja imena, ki (v bistvu) žalijo (so 'offensive'). Sam mu ne morem nikakor (praktično nič) dopovedati. Nazadnje sem v bran svojim stališčem navedel navedek Borisa Pahorja o patriotizmu, on(a) pa ga je označil za idiota. Kakšna sramota! Te obtožbe ne letijo samo na Pahorja, ampak tudi na vse nas Slovence. Naj se kar meni nič tebi nič odpovemo patriotizmu zaradi nevemkakšnega mišljenja, da je to ena od nevarnosti človečnosti. Saj ne bi več obstajali. Danes je umrl Novljan, poveljnik ene od enot, ki je sama osvobodila slovensko Primorje in sedaj bodo kar počez imeli pravico poniževati pomen narodnoosvobodilnega boja. Meni osebno takšni dvogovori in neposredna obtoževanja vzamejo preveč energije. Če ima kdo kakšno pozitivno besedo oziroma besedo o tem kaj bi bilo dobro narediti v bodoče, bi bilo zelo zaželeno. Že vnaprej se mu zahvaljujem. Seveda vse kar je zapisal ta uporabnik in kar sem uspel odgovoriti velja tudi za morebitni seznam znanih Slovencev v našem jeziku. --XJam 14:29, 17 jun 2004 (CEST)

Bom ob priložnosti pogledal, ampak vnaprej se mi zdi, da bo debata šla v podobni smeri kot pri Avali. V takšnih ideoloških spopadih so mnenja pogosto "deljena"; oseba X trdi eno, vsi ostali pa drugo. :-/ --romanm 08:40, 18 jun 2004 (CEST)
S tem da je oseba X bolj vztrajna in nedostopna za argumente kot ostali. --Janez Novak 11:48, 22 apr. 2005 (CEST)

Število Slovencev v Italiji[uredi kodo]

  • V angleški wikipediji nekaj časa ni bilo jasno, če je v Italiji 2.000 ali 100.000 Slovencev:

"The fact box states that there are about 2000 Slovenes in Italy, the text states 100.000 Slovenes in Italy. Surely there might be different sources around, but such a big difference has to be wrong." Eno so pač državljani Slovenije...

  • Naveden vir [1] govori o številu slovenske manjšine v Italiji: po slovenskih ocenah 83.000 - 100.000; po italijanskih ocenah 52.000. (primerjaj karto na strani 90)
  • Še nekaj iz članka Dela (Datum?): "Poslanec italijanske manjšine Robert Battelli je vodjo urada Zorka Pelikana vprašal, ali je v Italiji res sto tisoč Slovencev, koliko od teh je slovenskih državljanov in koliko je dnevnih migrantov, ki se v Italijo vozijo na delo. Vprašanje je Pelikana spravilo v hudo zadrego, kot je dejal sam, zato je le ponovil že prej povedane podatke, da po svetu živi okrog 68 tisoč slovenskih državljanov in da so ocene o tem, koliko je pripadnikov slovenske narodne skupnosti v Italiji, v Furlaniji - Julijski krajini zelo različne – od 70, 80, 85 tisoč, tudi 90 tisoč, ter celo 100 tisoč."

Formulacija "kjer bi naj bilo okoli 100.000 Slovencev" potrebuje razširjeno obrazložitev

Jebenhausen 15:14, 24 september 2006 (CEST)

Podatki o religiji[uredi kodo]

Zdaj bom rabil nasvet. Ali naj pišemo v tabelo v razdelek 'religije' podatke (delež po religijah) slovenskega prebivalstva po narodnosti ali po državljanstvu?

V razdelku 'prebivalstvo po regijah' so namreč podatki po narodnosti. Je ta članek o Slovencih po narodni pripadnosti ali po državljanstvu?

Jaz bi rekel, da po narodnosti, ampak vseeno vprašam. --Mens mentis 14:51, 11. julij 2007 (CEST)Odgovori[odgovori]

Kako pa so definirani podatki v popisu; najbrž gre za rezidente, torej za tretjo kategorijo: ljudi, ki ob popisu stalno prebivajo na ozemlju RS. To torej niso niti državljani (saj ne upošteva tistih, ki stalno živijo izven RS) niti Slovenci (saj popis seveda upošteva neslovenske rezidente RS in ne upošteva Slovencev izven meja RS). Podatka o verski sestavi Slovencev torej v bistvu nimamo. --IP 213 15:34, 11. julij 2007 (CEST)Odgovori[odgovori]

V bistvu obstajajo taki podatki, vendar samo za Slovence, ki so bili zajeti v popisu. Podatke za Slovence izven Slovenije pa nisem zasledil in jih verjetno tudi ni.
Bom napisal kar te podatke: delež po religijah po slovenski narodnosti (po odstotkih bo treba na roke izračunat). Podatki po državljanstvu pa lahko napišemo v članku Slovenija. Tako bo po moje najbolje. --Mens mentis 15:55, 11. julij 2007 (CEST)Odgovori[odgovori]

Kategorija[uredi kodo]

Kaj naj bi bila/pomenila Kategorija:»Sorodne etnične skupine«, ki jih je treba potrditi? --Andrejj 06:21, 23. januar 2008 (CET)Odgovori[odgovori]

Religije[uredi kodo]

Menim da se boste vsi strinjali z menoj kar se tiče religij. Potrebno je bilo navesti podatke samo za Slovence (torej etničnim Slovencem) , ne pa vseh prebivalcev Slovenije.

Saj tukaj stran govori izključno samo o Slovenskem narodu, živečem v Sloveniji, zamejskih območjih, ter drugod po svetu. Zato v "infoboxu" ni potrebno navajati podatke iz cenzusa 2002 za vse prebivalce Slovenije. Zato sem besedilo pod točko "Religije" nekoliko spremenil, predvsem sem pa umaknil procente, ki pokazujejo koliko pravoslavcev in muslimanov živi v Sloveniji, ker ti so 99% neSlovenci. Pravoslavci (Srbska pravoslavna cerkev v Sloveniji) so večinoma Srbi, za njimi še Makedonci, Črnogorci in drugi. Medtem ko so muslimani večinoma Bošnjaki, Muslimani (prvotno znani naziv za bosanske muslimane - za kateri se opredeljuje še vedno več tisoč bosanskih muslimanov, čeprav je večina sprejela ime Bošnjak),ter Albanci in drugi. -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Правичност (pogovorprispevki).

Svetujem, da si naslednjič ogledaš vir, iz katerega so podatki povzeti, namesto da "popravljaš" po svoje. Kot vir je jasno navedena ena lepa tabela, iz katere sledi, da je bilo leta 2002 dejansko 0,2 % muslimanov in 0,2 % pravoslavcev med ljudmi, ki so se opredelili za Slovence. Se bojim, da tvoje osebno mnenje o procentih tukaj ni pomembno (imamo celo pravilo o tem - Wikipedija:Izvirno raziskovanje). — Yerpo Ha? 08:45, 18. december 2012 (CET)Odgovori[odgovori]

Compare Slovakia and Slovenia[uredi kodo]

Can anybody translate this ?

http://sk.wikipedia.org/wiki/Slovinci#S.C3.BAvis_so_Slov.C3.A1kmi -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:2001:470:6f:509:157a:7f81:e0bf:ef3b (pogovorprispevki) 09:09, 29. marec 2014.

I will try in the evening.---Irena 09:46, 29. marec 2014 (CET)Odgovori[odgovori]

Here is my enthusiastic translation; don't take it for granted, because I am not qualified in translating, nor linguistics or history.

Súvis so Slovákmi[uredi kodo]

Slovinci a Slováci

  • majú vo vlastných jazykoch historicky to isté meno (porovnaj prídavné meno „slovenski“ v slovinčine a „slovenský“ v slovenčine), a to adaptovaný výraz slověne (čítaj sloväne alebo slovene; v slovenčine často nesprávne „prekladané“ ako Slovieni), čo bolo zrejme pôvodné označenie všetkých alebo aspoň Slovanov Karpatskej kotliny a okolia; iba v slovenčine došlo v 15. storočí - aj to len v mužskom rode podstatného mena - k zmene koncovky na (Slov)-ák.
  • boli až do príchodu Maďarov a potom ešte aj v rámci Uhorska prinajmenšom do konca stredoveku bezprostrední susedia - podľa toponymie prebiehala slovensko-slovinská jazyková hranica v dnešnom juhozápadnom Maďarsku (pozri knihu: Stanislav Ján, Slovenský

Relationship with Slovaks[uredi kodo]

Slovenians and Slovaks

  • they have in the history of their languages the same name (compare the adjective slovenski in Slovenian language and slovenský in Slovak language): it is an adopted expression slověne (read it as sloväne or slovene; in Slovak language it is often incorrectly interlaced as Slovieni), what was probably original designation of all or at least of Slavs from the Carpathian (Pannonian) basin and sorrounding areas; but Slovak language accepted that expression – slověne – in 15th century. The expression is used only in nouns in masculine gender which ends on -ák: (Slov)-ák.
  • have been close neighbours until the arrival of Hungarians and also within Hungarian borders. They have been close neighbours at least until the end of Middle Ages – according to toponyms which take place along Slovak-Slovenian language border in current southwest part of Hungary (see the book: Stanislav Ján, Slovenský).--Irena 00:01, 30. marec 2014 (CET)Odgovori[odgovori]