Ivan Asen II.: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Octopus (pogovor | prispevki)
Nova stran z vsebino: '''Ivan Asen II.''' (bolgarsko Иван Асен II, Ivan Asén II) je bil bolgarski cesar (car), ki je vladal od leta 1218...
 
Octopus (pogovor | prispevki)
m kategorija carji
Vrstica 9: Vrstica 9:


{{Kategorija:Bolgarski vladarji}}
{{Kategorija:Bolgarski vladarji}}
[[Kategorija:Bolgarski carji]]
[[Kategorija:Umrli leta 1241]]
[[Kategorija:Umrli leta 1241]]

Redakcija: 15:15, 18. oktober 2016

Ivan Asen II. (bolgarsko Иван Асен II, Ivan Asén II) je bil bolgarski cesar (car), ki je vladal od leta 1218 do 1241, * ni znano, † 24. junij 1241.

Zgodnje vladanje

Bil je sin carja Ivana Asena I. in Elene (Evgenije). Za Eleno se je včasih domnevalo, da je hčerka srbskega velikega kneza Štefana Nemanje, kar je malo verjetno, ker bi takšna poroka povzročila kanonske zadržke zaradi bližnjega sorodstva. Ivanov oče je bil eden od dveh ustanoviteljev dinastije Asenovcev. Bolgarija je bila med vladavino Ivana Asena II. od leta 1230 do 1241 dominantna sila na Balkanu.

Po smrti strica Kalojana leta 1207 si je prestol prilastil Ivanov bratranec Boril in Ivana Asena prisilil, da je pobegnil v rusko Gališko-volinsko kneževino. Leta 1218 se je s podporo domačega plemstva vrnil, strmoglavil svojega bratranca in se kronal za cesarja. Po utrditvi oblasti se je lotil osvajanja ozemlja, ki ga je država izgubila med Borilovo vladavino.

Ta kategorija vsebuje članke o bolgarskih vladarjih.