Roman IV. Diogen: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjenih 205 zlogov ,  pred 6 leti
m
podatki iz Wikidata
(+infopolje Oseba)
m (podatki iz Wikidata)
{{Infopolje Oseba
{{Infopolje Oseba|image=Romanos et Eudoxie.JPG|caption=Diptih Romana in Evdokije Makrembolitise, ki ju krona Kristus, (Bibliothèque nationale de France)}}
| image = <!-- Wikidata -->
'''Roman IV. Diogen''' ([[grščina|grško]]: Ρωμανός Δ΄ Διογένης, Rōmanos IV Diogenēs), [[Bizantinsko cesarstvo|bizantinski cesar]] [[1068]]-[[1071]], datum rojstva ni znan, † [[1072]].
}}
 
'''Roman IV. Diogen''' ([[grščina|grško]]: Ρωμανός Δ΄ Διογένης, Rōmanos IV Diogenēs), [[Bizantinsko cesarstvo|bizantinski cesar]] [[1068]]-[[1071]]1068–1071, datum rojstva ni znan, † [[1072]].
 
== Vzpon na prestol ==
 
== Vojaški pohodi proti Turkom ==
Po poroki je postal starejši cesar in vladal skupaj z Mihaelom VII., Konstancijem in Andronikom Dukasom. Takoj je reorganiziral bizantinsko vojsko, ki jo je razpuščeno zapustil Konstantin X., in politično stranko, ki je cesarstvu vladala več desetletij. V nekaj mesecih mu je uspelo zbrati 35.000 vojakov.
 
Na vzhodu države je bilo stanje katastrofalno: [[Seldžuki]], [[nomadi|nomadsko]] [[Turki|turško]] [[pleme]] iz osrednje [[Azija|Azije]] pod poveljstvom [[Alp Arslan]]a, so [[Armenija|Armenijo]], [[Gruzija|Gruzijo]] in [[Kapadokija|Kapadokijo]] spremenilo v puščavo. Roman je proti Turkom organiziral tri vojaške pohode in jih leta [[1068]]-[[1069]]1068–1069 potisnil preko [[Evfrat]]a.
 
Leta [[1071]] je pripravil nov obsežen vojaški pohod proti seldžuški utrdbi Manzikert. Bizantinska vojska je bila sicer številna, vendar ne dovolj usposobljena, v njej pa so bile tudi razne najemniške enote.
 
== Bitka pri Manzikertu in ujetništvo ==
Po začetnih vojaških uspehih se je Roman [[26. avgust]]a [[1071]] v [[Bitka pri Manzikertu|bitki pri Manzikertu]] spopadel turško vojsko pod poveljstvom [[Alp Arslan]]a. Turki so ga med bitko odrezali od glavnine vojske, ki je nato pobegnila v prepričanju, da so ga ubili. V neurejenem umiku bizantinske vojske so ga Turki ujeli in njegovo vojsko popolnoma porazili.
 
Večina kronistov tistega časa je mnenja, da je Alp Arslan z ujetnikom lepo ravnal, čeprav je na začetku komaj verjel, da je zaprašeni in razcapani ujetnik, ki so ga pripeljali predenj, bizantinski cesar. Ko ga je prepoznal, je z njim ravnal izjemno vljudno. V turškem taboru je ostal osem dni, potem pa so ga v zameno za mirovno pogodbo in bogato odkupnino izpustili. Alp Arslan je za Romana najprej zahteval 10.000.000 nomizm. Ceno je potem spustil na 1.500.000 nomizm in nadaljnjih 360.000 nomizm letno.
 
== Izdaja ==
Opozicijske stranke, ki so že prej rovarile proti njemu, so izkoristile njegovo odsotnost. Cesar Ivan Dukas in Mihael Psellos sta Evdokijo pregnala v samostan in z lahkoto prepričala Mihaela VII., da je Romana odstavil. Še preden je Romanu uspelo zbrati svoje zaveznike, sta ga Konstantin in Andronik napadla in porazila. Roman se je zatekel v eno od trdnjav v [[Kilikija|Kilikiji]], ki se je po kratkem Andronikovem obleganju vdala. Roman se je predal in obljubil, da se bo umaknil s prestola in odšel v samostan. Na poti v Bizanc so Romana [[29. junij]]a [[1072]] kljub obljubam oslepili in ga nato pregnali na otok Proti. Njegova oslepitev ja bila tako kruta, da je zaradi infekcije ran kmalu zatem umrl.
 
== Družina ==
S prvo ženo, hčerko Aluzijana Bolgarskega, je imel Roman najmanj enega sina:
 
* Konstantina Diogena, ki je umrl pred letom 1068
 
Z drugo ženo, cesarico Evdokijo Makrembolitiso, je imel:
 
* Nikefora Diogena
* Leona Diogena
 
== Viri ==
* Mihael Psellus, Chronographia, (primarni vir)
* The Oxford Dictionary of Byzantium, Oxford University Press, 1991
* John Julius Norwich, Byzantium: The Apogee (Vol. II)
 
* [[Seznam bizantinskih cesarjev]]
 
 
[[Kategorija:Rojeni v 11. stoletju n. št.]]
[[Kategorija:Umrli leta 1072]]
[[Kategorija:Bizantinski cesarji]]

Navigacijski meni