Cerkev Žalostne Matere Božje, Miren: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
m
pnp
m (Bot: Datoteka Kalvarija-MirenskiGrad-Miren-Slovenia.JPG je bila v Zbirki izbrisana, zaradi Per commons:Commons:Deletion requests/Files in Category:Miren - Kostanjevica municipality. Odstranjevanje.)
m (pnp)
'''Cerkev Žalostne Matere Božje''' je [[samostanska cerkev]] [[Samostan lazaristov Mirenski grad|Samostana lazaristov]] in stoji v kraju [[Miren]], na griču, ki se po nekdanjem gradu imenuje [[Mirenski grad]].
 
Cerkev je bila v preteklosti večkrat porušena. Kdaj je bila zgrajena njena prva predhodnica ni znano. Prvič jo v virih zasledimo kot ''Marijino cerkev'', ki je bila zgrajena leta [[1488]], na novo pozidana pa leta [[1753]]. Med leti [[1700]] in [[1756]] so tu živeli [[puščavnik]]i ([[emeriteremit]]i). Hrib so imenovali tudi »Naša Gospa pod Krasom«.
 
Sedanja cerkev se je začela graditi [[27. julij]]a [[1862]] in je bila posvečena [[5. september|5. septembra]] [[1886]]. [[Prva svetovna vojna]] ji ni prizanesla, saj je bila porušena [[30. maj]]a [[1914]]. Obnova je stekla v avgustu [[1920]] in je postopoma potekala do leta [[1927]]. Tudi [[Druga svetovna vojna]] ji ni prizanesla, tako da so jo za silo popravili leta [[1945]].
59.175

urejanj

Navigacijski meni