Levstikova nagrada: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
odstranjenih 236 zlogov ,  pred 11 leti
Članek je bil spremenjen toliko, kolikor ni ustrezal slovničnim in slogovnim zahtevam slovenskega jezika ter Wikipedije.
m (manjši popravek)
(Članek je bil spremenjen toliko, kolikor ni ustrezal slovničnim in slogovnim zahtevam slovenskega jezika ter Wikipedije.)
'''Levstikova nagrada''' je [[nagrada]], ki jo [[Založba Mladinska knjiga]] podeljuje že od leta [[1949]]. Je[[Založba enaMladinska najstarejših nagrad, ki se podeljujejo na tem področju v [[Slovenija|Slovenijiknjiga]]. Nagrada se podeljuje za dosežke na področju otroške in mladinske književnosti avtorjem, ki ustvarjajoobjavljajo pri tej založbi. Do leta [[1991]] so nagrado podeljevali enkrat letno, od tedaj naprej pa bienalno. Od leta [[1999]] pa se podeljuje tudi Levstikova nagrada za življenjsko delo.
 
== Vrste Levstikovih nagrad ==
Podeljuje se več Levstikovih nagrad. Med njimi je najvišja Levstikova nagrada za življenjsko delo. Nagrada za življenjsko delo se podeli dvem osebam; piscu literature za [[otroci|otroke]] in [[mladina|mladino]] ter ilustratorju. Ostale nagrade so še Levstikova nagrada za izvirno ilustracijo, Levstikova nagrada za izvirno leposlovno delo, Levstikova nagrada za stvarno literaturo.
 
Podeljuje se več Levstikovih nagrad: Levstikova nagrada za izvirno [[ilustracija|ilustracijo]], Levstikova nagrada za izvirno leposlovno delo, Levstikova nagrada za stvarno literaturo ter (od leta [[1999]]) najprestižnejša Levstikova nagrada za življenjsko delo. Nagrada za življenjsko delo se podeli dvema osebama; piscu literature za otroke in mladino ter [[ilustrator]]ju.
== Izbor in podelitev ==
 
Kandidata za levstikovo nagrado izbere posebej določena žirija. Žirija izmed nekaj nominirancev izbere enega, ki je po njihovem mnenju najbolj zaslužen za nagrado. Levstikove nagrade se podeljuje na svečanih podelitvah.
 
Kandidata za levstikovoLevstikovo nagrado izbere posebej določena žirija. Žirija izmed nekaj nominirancev izbere enega, ki je po njihovem mnenju najbolj zaslužen za nagrado. Levstikove nagrade se podeljuje na svečanih podelitvah.
 
 
== Dobitniki Levstikove nagrade ==
* [[2009]] - [[Polonca Kovač]], [[Matjaž Schmidt]], [[Andrej Rozman-Roza]], [[Svjetlan Junaković]]
* [[2007]] - [[Niko Grafenauer]], [[Marjan Manček]], [[Anja ŠtevanŠtefan]], [[Alenka Sottler]]
* [[2005]] - [[Desa Muck]], [[Dane Zajc]], [[Jelka Reichmann]], [[Suzana Bricelj]]
* [[2003]] - [[Mojca Osojnik]], [[Tone Pavček]]
* [[1966]] - [[Jože Ciuha]], [[Branka Jurca]]
* [[1965]] - [[Leopold Suhodolčan]]
* [[1964]] - [[Miroslav *Adlešič]]
* [[1963]] - [[Kajetan Kovič]], [[Breda Smolnikar]]
* [[1962]] - [[Lojze Krakar]]
* [[1954]] - [[Ivan Bratko (vojak)|Ivan Bratko]]
* [[1953]] - [[Fran Saleški Finžgar]], [[Miško Kranjec]]
* [[1952]] - [[Miroslav *Adlešič]], [[Anton Polenec]]
* [[1951]] - [[France Bevk]]
* [[1950]] - [[Pavel Golia]]
[[Kategorija:Slovenske nagrade]]
[[Kategorija:Mladinska knjiga]]
 
 
==Povezave==
http://www.mladinska.com/knjige/knjizne_nagrade/levstikove__nagrade
304

urejanja

Navigacijski meni