Lorenzo Medičejski Veličastni: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
m
brez povzetka urejanja
m
m
[[slika:Artista_fiorentino%2C_ritratto_di_Lorenzo_de%27_Medici%2C_terracotta_policroma%2C_probabilmente_da_un_modello_di_verrocchio_e_orsino_benintendi%2C_XV-XVI_sec_02.JPG|thumb|right|200px|''Lorenzo de' Medici Veličastni. Pobarvana terakota, terracottaAndrea del Verrocchio'']]
]]
'''Lorenzo de' Medici Veličastni''', ugledni [[gospod]], dejanski voditelj [[Firence|Firenc]], * [[1. januar]] [[1449]], [[Firence]], † [[9. april]] [[1492]], [[Firence]].
 
[[Leonardo da Vinci]] in [[Michelangelo Buonarroti]] sta že kot dečka vzbudila njegovo pozornost. Ustanovil je umetniško šolo, ki je dajala učencem tudi splošno izobrazbo. Šolo je obiskoval tudi Michelangelo, ki je Lorenza tako prevzel, da ga je povabil k sebi na dom, kjer je štiri leta živel skupaj z Lorenzovimi otroki in poslušal filozofske in umetniške pogovore Lorenzovih prijateljev.
 
Zbiral je antično lončenino, vaze iz starega Rima, Bizanca, Perzije, Benetk, stare novce in drage kamne. Nadaljeval je s Cosimovim zbiranjem knjig, ki je kasneje pripeljalo do [[Medičejska knjižnica Medicea Laurenziana|knjižnice Medicea Laurenziana]]. Svoje ljudi je pošiljal v Grčijo in na Bližnji vzhod, kjer so odkrivali še nepoznane rokopise. Organiziral je prepisovanje teh rokopisov. Njegovi klasično izobraženi filozofski prijatelji [[Marsilio Ficino]], [[Poliziano]] and [[Giovanni Pico della Mirandola]] so poskušali povezati Platonove ideje s krščanstvom. Ta krog nekateri imenujejo Nova [[Platonova akademija]]. Edino na florentinski univerzi, ki jo je Lorenzo prestavil v Piso, se je tedaj poučevala grščina.
 
Lorenzo je bil umetnik tudi sam, pisal je poezijo v materinem jeziku. Njegova vzornika sta bila [[Dante]] in [[Boccaccio]]. V svojih pesmih je slavil življenje, zlasti v zadnjih delih pa se je srečeval tudi z melanholijo in krhkostjo življenja.
1.117

urejanj

Navigacijski meni