Fazan: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 48 zlogov ,  pred 9 leti
m
pnp, replaced: kanalkanal AWB
m (robot Dodajanje: fo:Fasánur; kozmetične spremembe)
m (pnp, replaced: kanalkanal AWB)
 
== Opis ==
Pri fazanu je izrazit [[spolni razloček]] (dimorfizem). Samec se loči od samice po obarvanosti [[Operjenost|perja]], po daljšem [[rep]]u, ostrogah, teži in velikosti. Od fazanke ki je manjša in bolj enotno rjavosivo obarvana ga ločimo tudi v letu. Njegovo perje je pretežno rjave barve medtem ko je glava zelena in modra. Okoli oči ima perje rdeče barve. Rep je sestavljen iz 18 peres od katerih sta srednja dva precej daljša od ostalih. Noge ima močne, okoli 12  cm dolge, sive barve, pokrite z roževinastimi [[luske|luskami]] različnih velikosti. Trije sprednji prsti so povezani s krajšo kožico. Kremplji na nogah so močni, špičasti in malo ukrivljeni. [[Kljun]] je močan, svetlo sive barve in malo upognjen. Odrasel fazan – samec doseže v povprečju 80 - 90  cm dolžine pri čemur pripada repu 45 – 50  cm. Z razprtimi [[perut|krili]] meri 70 – 80  cm. Samica doseže dve tretjini velikosti samca. Samec tehta od 1.25 – 2  kg, samica pa od 0,80 do 1,20  kg. Ima zelo dober in oster [[vid]]. Oči ima velike, rdeče z okroglim obročkom. Njegovo vidno polje je zelo široko, vidi tudi navzgor in navzdol. V mraku in ponoči slabše vidi. Izostren ima tudi [[sluh]], sliši na velike razdalje in zazna vsak najmanjši šum. Oglaša se z več glasovi. Samec po navadi z ''tagat'' in ''gog – gok'', samica ob nevarnosti s svarilnim glasom ''trr – trr'' in ''ci – cik'', ko vodi kebčke pa ''ki – ki''. Odrasli fazan perje zamenja enkrat na leto, konec leta oziroma v začetku jeseni. Menjava perja je postopna, najprej na telesu, najkasneje pa na glavi.
 
== Razmnoževanje ==
[[Slika:Male_and_female_pheasantMale and female pheasant.jpg‎|thumb|left|200px|Fazanji samec in samička]]
Fazan je poligamna žival. V času razmnoževanja se pari fazan z več fazankami. Tudi fazanka ni zvesta samo enemu samcu in se je pripravljena pariti z vsakim samcem. Nagon se zbudi ko se vreme otopli, običajno konec [[marec|marca]]. Pri fazanu traja nagon po parjenju najmanj 2 [[mesec]]a pri fazankah pa kakih 20 dni. Samec izbere teritorij ki obsega od 0,5 – 2 [[hektar|ha]] površine kjer s svojim glasom privablja samice. Okrog njega se zbere največkrat od 4 – 8 samic, ki jih rasti v jutranjih urah na istem mestu.
 
Gnezdi na mestih kjer je primerno kritje in dovolj hrane, v gozdičih, na [[polje|polju]], ob robu [[gozd]]a, izbira mesta pa je odvisna tudi od stopnje vegetacije. Gnezdi izključno na tleh. Za [[gnezdo]] poišče naravno vdolbinico, ki jo še poglobi in razširi. Gnezdo je široko okoli 22  cm in globoko 6  cm. Zgodi se da nosi več fazank v eno gnezdo, nosijo tudi izven gnezda pa tudi v [[jerebica (ptica)|jerebičje]] ali [[race|račje]] gnezdo. Fazanka začne nesti 8 - 10 dni po začetku parjenja, znese od 8 do 18 jajc in v normalnem vremenu znese eno jajce v 32 urah. Glede na število jajc je čas nesnosti od 16 do 26 dni. Jajca so enotno obarvana in so lahko sivo zelena, olivna, belo rumena in rjavo zelena. Valiti začne dan ali dva po tem ko je znesla zadnje jajce. Vali 24 dni. Fazanje mladiče do desetega tedna starosti imenujemo kebčki. Kebčki so sivorumenkaste barve z rdečkastim tonom, preko glave in hrbta pa imajo tri temne črte od katerih je srednja precej širša. Po treh do štirih dneh so pri kebčkih že vidna prva krilna peresa.
 
== Vedenje in prehrana ==
 
== Življenjsko okolje ==
Fazan je bil sprva [[stepa|stepska]] žival. V Evropi se je prilagodil na povsem drugo okolje. Rad ima obdelan poljedelski svet, ki se prepleta s številnimi gozdovi, gozdiči, zaraščenimi bregovi [[reka|rek]], [[potok]]ov in [[prekop|kanal]]ov. Gozd mu služi za kritje. Velikih strnjenih gozdov se izmika in v njih ne živi. Tudi odprt ravninski svet brez kritja zanj ni primeren. Najugodnejši za njega so manjši mešani gozdovi z dobro podrastjo, ki jih obdaja obdelan svet. Najdemo ga na višini do 400 m nadmorske višine na območjih kjer prevladujejo rahlo humozna, peščena do peščeno ilovnata, topla in hitro odcedna tla. Fazan ima rad toploto. Rad se zadržuje na sončnih mestih. Najugodnejši so predeli s srednjo letno temperaturo 9 – 10 °C.
== Sklici in opombe ==
== Viri ==
<div class="references-small">
* Černe, Alojz. (1979). ''Mala divjad''. Lovska zveza Slovenije. {{COBISS|ID=14744583}}
</div>
 
360.301

urejanje

Navigacijski meni