Ura (naprava): Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Alexbot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: gan:鐘 Spreminjanje: scn:Rulòggiu
Xqbot (pogovor | prispevki)
m robot Dodajanje: ga:Clog
Vrstica 55: Vrstica 55:
[[fi:Kello]]
[[fi:Kello]]
[[fr:Horloge]]
[[fr:Horloge]]
[[ga:Clog]]
[[gan:鐘]]
[[gan:鐘]]
[[gl:Reloxo]]
[[gl:Reloxo]]

Redakcija: 23:21, 21. april 2010

Mogočna ura na Big Benu v Londonu. Na sliki je dodana v pravilnem razmerju 1,63 m visoka oseba, ki »drži« oznako za uro 6. Urni kazalec je dolg 9 čevljev (2,7 m), minutni pa 14 čevljev (4,3 m).
Ročna ura.

Úra je naprava, ki kaže čas, običajno na številčnici ali z digitalnim zapisom s številkami. Včasih so uporabljali le peščene, mehanske in sončne ure, danes pa se v glavnem uporabljajo ure, ki izkoriščajo visokofrekvenčne mikroskopske pojave.

Z urami se ukvarja horologija.

Zgodovina

Ura je ena od najstarejših človeških izumov. Prvo pristno omembo sončne ure zasledimo v letu 742 pr. n. št.. Vitruvij je poročal, da so stari Egipčani uporabljali klepsidro, časovni mehanizem, ki ga je poganjala tekoča voda. Klepsidro, izboljšano različico priljubljene vodne ure, je izdelal grški izumitelj in matematik Ktezibij iz Aleksandrije leta 270 pr. n. št.. Zgodovinarji si niso enotni ali mehanizem z Antikitere, ki so ga leta 1900 odkrili v ladijski razbitini približno 43 m globoko pri grškem otoku Antikitera med Kitero in Kreto, predstavlja zgodnjo mehansko uro. Mehanizem naj bi nastal okoli leta 87 pr. n. št..

Sončna - senčna ura

Sončna ura je bila ena izmed prvih ur.

Na južni strani hiše so v zid vzidali poševno navzdol nagnjeno palico. Pod palico so na steno narisali številčnico. Ker je palica metala senco na številčnico so lahko tako brez težav odčitavali čas. Vendar pa te ure niso delovale ob oblačnih dneh. Takrat pa so uporabljali druge metode za merjenje časa. Še danes lahko na nekaterih hišah zasledimo sončno uro.

Sončnih ur pa niso imeli samo na hišah, pač pa tudi kot palice ali pa so bile majhne, tako da so jih lahko nosili s sabo.

Peščena ura

Priprava za merjenje časa v obliki steklene, okrogle in v sredini zelo stisnjene posode, v kateri se droben pesek v določenem času pretoči iz zgornjega dela skozi ozko grlo v spodnji del. Peščene ure so uporabljali ponoči ali ob oblačnem vremenu. Seveda tudi ob sončnih dneh, vendar so takrat bolj uporabljali sončne ure.

Peščene ure so najbrž uporabljali že v srednjem veku, okrog leta 1300. Te ure še danes uporabljamo (npr. za kuhanje jajc).

Glej tudi

Zunanje povezave