Petrol: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Vrstica 234: Vrstica 234:
| Operativni poslovni izid(mio EUR)
| Operativni poslovni izid(mio EUR)
| -80,7
| -80,7
|
|-
|-
| Poslovni izid iz poslovanja(mio EUR)
| Poslovni izid iz poslovanja(mio EUR)

Redakcija: 11:10, 15. junij 2009

Petrol, d.d.
Slika:Petrol logo.jpg
Pravna ureditevDelniška družba
Ustanovljen17. marec 1953
SedežDunajska cesta 50, 1527 Ljubljana, Slovenija
DejavnostTrgovanje z energenti in blagom za široko potrošnjo
Blagovne znamkePetrol
Magna
Hip-Hop
Hip-Stop
Delničarji družbeSlovenska odškodninska družba, d.d.
Istrabenz, d.d.
Kapitalska družba, d.d.
Ostali
Število zaposlenih3.536 (konec leta 2008)
Uprava družbeMarko Kryžanowski, predsednik uprave
Igor Irgolič, podpredsednik uprave
Mag. Alenka Vrhovnik Težak, članica uprave
Boštjan Napast, član uprave
Bojan Herman, član uprave in delavski direktor

Petrol je vodilni slovenski trgovec z naftnimi derivati, plinom in ostalimi energenti. Približno 20 odstotkov prihodka pa si družba ustvari pri trgovanju z blagom za široko porabo in s storitvami. Petrol je ob koncu leta 2008 zaposloval 3.536 ljudi (skupaj s franšiznimi bencinskimi servisi) in imel vsega skupaj 425 bencinskih servisov, od tega 312 v Sloveniji, 67 na Hrvaškem, 41 v Bosni, 3 v Srbiji in 2 na Kosovem. Po številu bencinskih servisov je Petrolov tržni delež v Sloveniji ocenjen na 65 odstotkov. Mreža bencinskih servisov je dopolnjena še s 100 avtopralnicami, 98 bari, 31 hitrimi servisi TIP STOP in 7 avtomehaničnimi in vulkanizerskimi delavnicami.
Poleg blagovna znamke Petrol ima Skupina Petrol v lasti še blagovne znamke Magna, Hip-Hop, Tip-Stop. Poslovanje v letu 2008 je zavzemalo naslednja področja:

  • naftno trgovske dejavnosti (proizvodi iz nafte, dopolnilnega asortimana in storitev)
  • prodaja in distribucija plina,
  • proizvodnja, prodaja in distribucija električne in toplotne energije,
  • okoljske dejavnosti,
  • učinkovite rabe energije.


V Skupino Petrol spada matično podjetje Petrol, 17 odvisnih podjetij ter 13 skupaj obvladovanih in pridruženih podjetij.


Glavna področja delovanja in storitve


Naftni proizvodi


Trgovanje z naftnimi proizvodi predstavlja Petrolovo osrednjo poslovno dejavnost. S prodajo naftnih proizvodov Petrol v povprečju ustvari okrog 80 odstotkov celotnih čistih prihodkov brez trošarin.

Slika:Petrolov bencinski servis v Ljubljani.JPG
Petrolov bencinski servis v Ljubljani
Slika:Petrolovo skladišče v Zalogu.JPG
Petrolovo skladišče v Zalogu

Blago za široko porabo in storitve
Trgovanje z blagom za široko porabo in storitvami predstavlja sestavni del Petrolove osrednje poslovne dejavnosti. S prodajo blaga za široko porabo in storitvami Petrol v povprečju ustvarja nekaj manj kot 20 odstotkov celotnih čistih prihodkov brez trošarin.
Zemeljski in utekočinjeni naftni plin
Na področje plinske energije, ki je dolgoročno zanimiva alternativa tradicionalnim virom ogrevanja, je Petrol pričel resneje posegati leta 1998. Gradnja omrežij, distribucija in trženje plina tako predstavljajo sestavni del Petrolove oskrbe z energenti.
Električna energija
Področje električne energije je mesto v portfelju Petrolovih dejavnosti dobilo v letu 2001. Gre za logično nadgrajevanje obstoječe ponudbe energentov oziroma za zagotavljanje celovite energetske oskrbe.
Ekološki projekti
Petrolova ekološka dejavnost vključuje izgradnjo in upravljanje naprav za čiščenje komunalnih odpadnih voda. Gre za področje, ki je po vsebini in načinu delovanja povsem skladno z energetiko.

Nastanek in zgodovina

1945-1969

V Beogradu je 12. maja 1945 jugoslovanska vlada izdala odločbo o ustanovitvi Državnega petrolejskega podjetja Jugopetrol s sedežem v Beogradu, ki je nato še istega leta začelo ustanavljati podružnice po vsej državi, podružnico v Ljubljani meseca junija. Oktobra 1945 je začela delovati rafinerija Maribor, ki je prevzela imetje predvojne družbe "Motor Oil" Maribor.
12. aprila 1947 je bilo ukinjeno dotedanje podjetje Jugopetrol Beograd, hkrati pa v Sloveniji ustanovljeno novo podjetje Jugopetrol Ljubljana. Konec leta 1947 je Petrol prodajal gorivo na 9 črpalkah po Sloveniji.
Jugopetrol Ljubljana je imel tako leta 1953 skupaj 12 bencinskih črpalk in to v Ljubljani (4), Postojni, Celju, Mariboru (2), Murski Soboti, Ptuju, Novem mestu in Ajdovščini. Poleg tega je imelo podjetje tudi 11 skladišč in to v Ajdovščini, Brežicah, Celju, Dravogradu, Kočevju, Ljubljani-Zalogu, Mariboru, Murski Soboti, Novem mestu, Postojni in na Ptuju. 15. januarja 1953 je podjetje Jugopetrol Ljubljana zgradilo svoj prvi novi povojni bencinski servis - in to v Solkanu. Po odločbi slovenske vlade z dne 17. marca 1953 se je podjetje preimenovalo v Trgovsko podjetje Petrol v Ljubljani.

1970- 1989

Petrol je leta 1970 začel uvažati sodobne ulične črpalke "Benett" iz Italije, ki so tisti čas s svojo dobro kakovostjo pomenile nov korak v razvoju bencinskih servisov (cena, količina in znesek kupljenega goriva so postali vidni uporabnikom).
Avgusta 1972 je Petrol Ljubljana z odprtjem motela Čatež predstavil slovenskim voznikom tudi začetek svoje širše zasnovane gostinske ponudbe ob cestah.
Konec leta 1979 se je sedež Petrola Ljubljana preselil z Vošnjakove ulice v nove poslovne prostore za ljubljanskim Bežigradom (sedanja Dunajska cesta 50).
Leta 1985 je Petrol je odprl prvi samopostrežni bencinski servis v Sloveniji. To je bil servis v Ljubljani na Dunajski cesti 70.
Junija 1986 leta je Petrol začel s prodajo neosvinčenega bencina v Sloveniji.

1990-1999

Decembra 1990 je Petrol prvič organiziral likovni natečaj za učence slovenskih osnovnih šol, poimenovan "Otroci odraslim". Že v naslednjem letu je postal največji vsakoletni likovni natečaj v slovenskih šolah doma in v zamejstvu. Skupaj ga organizirajo Petrol, Zavod Republike Slovenije za šolstvo in Mednarodni grafični likovni center iz Ljubljane, redno pa se ga udeležuje nekaj sto šol.
Leta 1992 so Petrolove bencinske servise obogatile prve avtomatske pralnice, najprej na Bledu.
Junija 1993 je Petrol predstavil lastno blagovno znamko motornega olja z imenom PROTON, ki je nastala v sodelovanju s svetovno naftno velikanko TEXACO.
Septembra 1993 so začeli na 20 Petrolovih bencinskih servisih prodajalci menjavati motorno olje strankam s posebnimi napravami, ki omogočajo menjavo olja, prijazno okolju (MOPO). Septembra 1993 je Petrol dobil novo celostno podobo. Decembra je bil v Petrolovem skladišču Zalog odprt nov sodoben laboratorij.
Leta 1995 je Petrol v skladu s spremembami zakonodaje uspešno izpeljal lastninjenje.
15. Septembra 1996 je Petrol predstavil svoje nove spletne strani http://www.petrol.si ki jih je zanj izdelala skupina Mat'Kurja. 2
4. decembra 1996 se je podjetje preoblikovalo v delniško družbo s polnim nazivom Petrol, Slovenska naftna družba, d.d., Ljubljana.
Ob vpisu v sodni register je bil Petrol z več kot 95 tisoč delničarji največja delniška družba v Sloveniji. V tem letu je Petrol odprl novo podjetje na Hrvaškem in začel močneje prodirati na hrvaški in bosanski trg.
5. Maja 1997, so bile Petrolove delnice uvrščene v borzno kotacijo A na Ljubljanski borzi. Junija istega leta je bila za petletno mandatno obdobje imenovana šestčlanska uprava družbe. Mesto njenega predsednika je prevzel dotedanji generalni direktor Franc Premk.
31. Januarja 1998 se je na magistralni cesti v smeri iz Ljubljane proti Kranju smrtno ponesrečil Franc Premk, predsednik Petrola. Nadzorni svet je na njegovo mesto imenoval Janeza Lotriča, dotedanjega člana Petrolove uprave.
Leto 1999 je veljalo za krizno leto – to je bil pričetek 3. naftnega šoka in obdobja velikih nesorazmerij med domačimi prodajnimi cenami goriv in tovrstnimi gibanji na svetovnem nabavnem trgu. Petrol je zato izdelal in Vladi RS posredoval predlog Modela za oblikovanje cen naftnih derivatov, po katerem bi se domače cene ažurno prilagajale gibanjem na svetovnem trgu.
Petrolova gostinska dejavnost je dobila prvo sodobno avtocestno restavracijo "Na jasi".

Leto 2000

Aprila je bil sprejet leto prej predlagan Model za oblikovanje cen naftnih derivatov.
Zaradi povečanega obsega poslovanja je bilo v Bosni in Hercegovini ustanovljeno samostojno podjetje Petrol BH Oil Company, ki se je do konca leta uvrstilo med tri največje oskrbovalce bosanskega naftnega trga.
Pridobljen je bil okoljevarstveni certifikat ISO 14001.
Trgovinska ponudba Petrola se je obogatila s hitro prehrano, ki jo je Petrol začel tržiti pod blagovno znamko Hip-Hop prodajaln.
Plačilno kartico Magna so s povezavo na kartico American Express razširili izven slovenskih meja. Veriga avtocestnih restavracij "Na jasi" je bila v tem letu sestavljena že iz treh prodajaln. Na področju slovenske plinifikacije je Petrol postal eden resnejših tržnih igralcev.

Leto 2003

Nadzorni svet družbe Petrol na svoji seji 26. februarja 2003 za predsednika uprave za novo petletno obdobje ponovno imenoval Janeza Lotriča.
Prvi Petrolov bencinski servis je bil odprt še v Srbiji. Pričela je poslovati družba Petrol, d.o.o., Beograd, ki je bila v 100-odstotni lasti Petrola, d.d.
Družba Petrol, d.d., je prejela priznanje Republike Slovenije za poslovno odličnost za leto 2003: diplomo za posebne dosežke v letu 2003 za prepoznaven napredek pri uvajanju modela poslovne odličnosti. Revija Gospodarski vestnik je družbi Petrol podelila prvo nagrado za "okolju prijazno podjetje leta 2002".

Leto 2004

Pričela sta obratovati dve napravi za čiščenje komunalnih odpadnih voda, in sicer v Murski Soboti in v Mežici. Obe čistilni napravi je zgradila družba Petrol, ki je z njima tudi upravljala.
Julija 2004 je Skupina Petrol v svojo domačo maloprodajno mrežo vpeljala prodajo okolju prijaznejšega dizelskega goriva, ki je vsebuje do 5 odstotkov biodizla.
Republika Slovenije družbi Petrol podelila priznanje za poslovno odličnost za leto 2004.

Leto 2005

1. decembra 2005 je nastopila mandat nova uprava družbe v sestavi Marko Kryžanowski, predsednik uprave, Igor Irgolič, podpredsednik uprave, Boštjan Napast, član uprave, Alenka Vrhovnik Težak, članica uprave in Bojan Herman, delavski direktor.
Petrol, d.d. je z družbo Marche International Ltd. podpisal pogodbo o prodaji 75-odstotnega poslovnega deleža svoje hčerinske družbe Petrol Gostinstvo, d.o.o. Gostinski objekti pa so ostali v 100-odstotni lasti družbe Petrol, d.d.

Leto 2006

Petrol d.d., Ljubljana je z družbo Lukoil podpisal pismo o nameri o ustanovitvi skupnega podjetja za prodajo naftnih proizvodov v Sloveniji in jugovzhodni Evropi.
Petrol je uvedel dieselsko gorivo nove generacije - Primadiesel.
S podpisom pisma o nameri sta Petrol d.d., Ljubljana in Montenegro Bonus Cetinje izrazila interes za poslovno sodelovanje na naftnem trgu Črne gore in širše regije. To je zajemalo sodelovanje na področju skladiščenja, upravljanja in prodaje naftnih derivatov ter izgradnje bencinskih servisov.
Petrol d.d., Ljubljana je s Splošno bolnišnico Brežice podpisal pogodbo o izvedbi projekta celovite oskrbe z energijo. Šlo je za prvi pionirski projekt na področju učinkovite rabe energije v javnem sektorju.

Leto 2007

Na vseh Petrolovih bencinskih servisih v Sloveniji je bilo v sodelovanju z Eventimom mogoče kupiti vstopnice za celo vrsto glasbenih, športnih in kulturnih prireditev doma in v tujini.
Petrol je za svoje bencinske servise prejel znamko zaupanja »Trusted brand« v okviru raziskave, ki jo je izvajala revija Reader's Digest.
Petrol je prejel priznanje, ki ga podjetje in največji slovenski zaposlitveni portal Moje delo podeljuje najuglednejšim delodajalcem v Sloveniji.

Leto 2008

Januarja 2008 Petrol izvede kapitalski vstop v družbo Bio Goriva d.o.o.. Februarja 2008 je ustanovljen Petrol – Invest d.o.o., ki se na trgu Črne gore ukvarja z investicijami v naftno dejavnost. Petrol d.d. je odkupil 51-odstotni delež v družbi Euro – Petrol d.o.o., ki se na hrvaškem trgu ukvarja s trgovanjem s proizvodi iz nafte. Septembra 2008 Petrol d.d. postane še 100 odstotni lastnik družbe Toplarna Hrastnik d.o.o.
Na 10 bencinskih servisih je poskusno zaživela storitev »Petrol paket«, ki omogoča oddajanje paketov standardnih velikosti zunaj delovnega časa pošt. Novembra je bila storitev razširjena še na pisma. Aprila je izveden že 18. likovni natečaj za otroke Otroci odraslim, ki je bil tokrat predstavljen tudi na svoji spletni strani. Med prejemniki priznanja Zlata nit, ki jih je časopisna hiša Dnevnik podelila najboljšim zaposlovalcem v letu 2008, je bila tudi družba Petrol. Od 15. oktobra do 30. novembra Petrol v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije organizira dobrodelno akcijo Podari igračo in nasmeh. Na več kot 300 Petrolovih bencinskih servisih po vsej Sloveniji so bili nameščeni zabojniki za zbiranje rabljenih igrač. V mesecu in pol je bilo zbranih več kot 20 ton igrač, ki so jih nato očistili in razdeleili med ogrožene otroke v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji in Črni gori.
Petrol soustanovi Razvojni center za vodikove tehnologije.


Razvojne usmeritve


Osrednje razvojno področje Skupine Petrol predstavlja uvajanje novih energetskih dejavnosti, ki vključuje zlasti trženje plinske, toplotne in električne energije ter vodenje večjih ekoloških projektov, dolgoročno pa tudi trženje obnovljivih virov energije.

Shema skupine Petrol


Slika:Shema skupine petrol na dan 31.12.2008.jpg
Shema skupine Petrol na dan 31.12.2008


Lastniška struktura in trgovanje z delnicami


Največji posamični delničar Petrola s 412.009 delnicami je Slovenska odškodninska družba d.d., sledi pa ji Kapitalska družba d.d. s 172.639 delnicami. Med večjimi posamičnimi delničarji so še Nova Ljubljanska banka, d.d., GB d.d., Kranj, Istrabenz d.d., Julius Fond d.d. in Julius k.d.d., Vizija Holding, k.d.d., Vizija holding ena, k.d.d., NFD 1 delniški investicijski sklad d.d. ter Hypo Bank d.d. Na dan 31.12.2008 je bilo v lasti tujih pravnih in fizičnih oseb 26.414 delnic, kar predstavlja 1,3-odstotni delež lastništva. Samo število delničarjev se je iz 40.397, kolikor jih je bilo konec leta 2007, znižalo na 39.796. Število delničarjev se sicer znižuje že vse od začetka poslovanja delniške družbe, vendar pa se trend upadanja vse bolj umirja.
Na dan 31. 12. 2008 je imel Petrol d.d. 24.703 lastnih delnic, oziroma 1,2 odstotka registriranega osnovnega kapitala.


Slika:Petrol lastniška struktura na dan 31.12.2008.jpg


Dosežen promet na borzi v letu 2008 je bil 55,48 mio EUR in je v skupnem prometu na borznem trgu Ljubljanske borze predstavljal 4,3 odstotka, v prometu z delnicami borznega trga pa 5,8 odstotka.
Po prometu se je delnica Petrola d.d., Ljubljana na Ljubljanski borzi med delnicami uvrstila na četrto mesto. S Petrolovo delnico je bilo mesečno v povprečju opravljenih za 4,6 mio EUR poslov. Delnica Petrola je bila v letu 2008 stoodstotno likvidna.
Tržna kapitalizacija Petrola d.d., Ljubljana je na zadnji dan leta 2008 znašala 561 mio EUR, kar je 6,6 odstotka tržne kapitalizacije borznega trga. Petrol d.d., Ljubljana se je tako po tržni kapitalizaciji v letu 2008 povzpel na četrto mesto. Delnica družbe je tudi ena od štirih delnic, ki v indeksu SBI 20 predstavljajo več kot desetodstotni delež.

Organizacija

Slika:Organizacijska struktura.png

Uprava


Upravo družbe Petrol sestavljajo:

  • Marko Kryžanowski, predsednik uprave
    Petletno mandatno obdobje s pričetkom 1. decembra 2005. Marko Kryžanowski je po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike, zaključil je tudi predsedniški MBA poslovne šole IEDC. Večji del svoje poslovne kariere je posvetil avtomobilizmu.
  • Igor Irgolič, podpredsednik uprave odgovoren za Trženje
    Petletno mandatno obdobje s pričetkom 1. decembra 2005. Rojen leta 1963, po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir strojništva, pozneje se je specializiral v managementu.
  • mag. Alenka Vrhovnik Težak, članica uprave za Finance
    Petletno mandatno obdobje s pričetkom 1. decembra 2005. Rojena je 19.11.1968 v Ljubljani, kjer tudi živi. V Petrolu je zaposlena od leta 1995, od leta 2001 kot pomočnica članice uprave za finance in od leta 2005 kot članica uprave za finance.
  • Boštjan Napast, član uprave za Energetiko
    Petletno mandatno obdobje s pričetkom 1. decembra 2005. Rojen leta 1971, diplomiral na tehniški fakulteti (smer proizvodno strojništvo) mariborske univerze.
  • Bojan Herman, član uprave - delavski direktor
    Za ponovno petletno mandatno obdobje imenovan 25. septembra 2007. Rojen leta 1951. Gimnazijski maturant. V Petrolu zaposlen od leta 1975 dalje. Delal na področju informatike, komerciale in logistike.

Nadzorni svet


Nadzorni svet družbe Petrol sestavljajo:

  • Tomaž Kuntarič - Predsednik nadzornega sveta - predstavnik kapitala
    Direktor Slovenske odškodninske družbe, d.d.
    Za 4- letno mandatno obdobje imenovan na 18. skupščini delničarjev dne 7. aprila 2009.
  • Bruno Korelič - Predstavnik kapitala
    Upokojenec.
    Za 4- letno mandatno obdobje imenovan na 18. skupščini delničarjev dne 7. aprila 2009.
  • Dari Južna - Predstavnik kapitala
    Predsednik uprave Perspektiva d.d., borznoposredniška družba, direktor Vizija Holding, k.d.d., direktor Vizija Holding Ena, k.d.d., direktor Perspektiva FT d.o.o.
    Za 4- letno mandatno obdobje imenovan na 18. skupščini delničarjev dne 7. aprila 2009. Pričetek mandatnega obdobja 16. julij 2009.
  • Tomaž Berločnik - Predstavnik kapitala
    Direktor družbe Berli d.o.o., Ljubljana.
    Za 4- letno mandatno obdobje imenovan na 18. skupščini delničarjev dne 7. aprila 2009.
  • Urban Golob - Predstavnik kapitala
    Član uprave Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.
    Za 4-letno mandatno obdobje imenovan na 18. skupščini delničarjev dne 7. aprila 2009.
  • Žiga Debeljak - Predstavnik kapitala
    Predsednik uprave, Poslovni sistem Mercator, d.d.
    Za 4-letno mandatno obdobje imenovan na 18. skupščini delničarjev dne 7. aprila 2009.
  • Samo Gerdin - Predstavnik zaposlenih
    Petrol, Sektor tehnični razvoj, kakovost in varnost.
    Za 4- letno mandatno obdobje ponovno imenovan na 4. seji sveta delavcev dne 16.2.2009.
    Pričetek mandatnega obdobja 22.2.2009.
  • Franc Premrn - Predstavnik zaposlenih
    Petrol d.d., Veleprodaja.
    Za 4- letno mandatno obdobje imenovan na 4. seji sveta delavcev dne 16.2.2009.
    Pričetek mandatnega obdobja 22.2.2009.
  • Andrej Tomplak - Predstavnik zaposlenih
    Petrol Maloprodaja Slovenija d.o.o..
    Za 4- letno mandatno obdobje imenovan na 4. seji sveta delavcev dne 16.2.2009.
    Pričetek mandatnega obdobja 22.2.2009.

Zaposleni


Konec leta 2008 je bilo v skupini Petrol in na najemnih bencinskih servisih v Sloveniji in v tujini 3.536 zaposlenih. V spodnjem grafu je predstavljeno gibanje števila zaposlenih v Petrolu, po posameznih področjih, v obdobju od leta 2003 do leta 2007.


Slika:Gibanje števila zaposlenih v Petrolu v obdobju 2003-2007.png

Odgovornost


Petrol svoja sponzorska sredstva namenja športnim in kulturnim dejavnostim. Med prejemniki so:


Petrol je organizator likovnega natečaja za otroke »Otroci odraslim«, ki od leta 1991 dalje, poteka vsako leto, leta 2008 je začel s humanitarno akcijo »"Podari igračo in nasmeh", katere osnovni namen je zbiranje igrač za otroke iz socialno ogroženih okolij Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Črne gore.

Finančni rezultati

Kategorija Količina 2008
Čisti prihodki od prodaje(mrd EUR) 2,9
Kosmati poslovni izid(mio EUR) 285,0
Operativni poslovni izid(mio EUR) -80,7
Poslovni izid iz poslovanja(mio EUR) -72,9
Čisti poslovni izid(mio EUR) -54,8
Kapital(mio EUR) 363,5
Bilančna vsota(mio EUR) 1.209
EBITDA -23
Dobičkonosnost operativnega poslovanja 0,78
HIR 0,00
Zadolženost 1,34
Čisti poslovni izid na kapital -
Čisti poslovni izid na delnico(EUR) -31
Tečaj delnice na zadnji dan trgovalnega leta(EUR) 269
Količinska prodaja proizvodov iz nafte(mio ton) 2,5
Prihodki od prodaje dopolnilnega asortimana in drugega trgovskega blaga(mio EUR) 374
Naložbe v stalna sredstva(mio EUR) 140,8
Število zaposlenih na dan 31.12.2008 3.536
Število maloprodajnih mest na dan 31.12.2008 425

Viri

http://www.petrol.si/media/lp.petrol.07-slo.pdf
http://www.petrol.si/media/lp.petrol.08.slo.pdf

Zunanje povezave

Glej tudi