Festival Lent

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Festival Lent
Festival Lent

Festival Lent je največji mednarodni medkulturni festival v Sloveniji. Začne se konec junija in traja dva tedna (skoraj do sredine meseca julija). Odvija se v Mariboru, na obrežju Drave, ki se imenuje Lent oziroma Pristan. Prvi festival je bil organiziran leta 1986, po obnovi stavbnega fonda ob Dravi. Danes poteka na več odrih hkrati in ponuja koncerte popularne, klasične, etno glasbe in jazza, kantavtorske večere, večere šansonov, raznovrstne predstave (gledališke, lutkovne, plesne), kreativne delavnice za otroke, športne prireditve, Stand up komedijo in posamezne festivale (folklorni festival Folkart, festival Jazzlent ter festival uličnega gledališča).

Osrednje dogajanje je postavljeno v stari del mesta na obrežju Drave, ki se imenuje Lent, medtem ko se na več odrih v centru mesta izvajajo preostale prireditve. Celotno, festival obsega koncerte različnih zvrsti glasbe (popularna, klasična, jazz, šansoni), raznovrstne predstave (gledališke, lutkovne, plesne), kreativne delavnice za otroke, športne prireditve, Stand up komedije in posamezne festivale znotraj glavnega dogajanja (Folklorni festival, festival Jazzlent ter festival uličnega gledališča). Med slednjimi še posebej izstopata Mednarodni folklorni festival Folkart, ki se odlikuje po kakovosti in raznolikosti gostujočih domačih in tujih folklornih skupin, medtem ko Festival uličnega gledališča v Maribor pritegne vrhunske skupine iz vsega sveta ter vsa pomembna ulična gledališča v Sloveniji.

V letu 2011 smo tako bili priča več kot 400 različnim predstavam, ki so pripeljale kar pol milijona obiskovalcev, ponovno pa so nastopili umetniki svetovnega slovesa, ki vsako leto še poseben zaznamujejo festivalske dni. Med drugim so v štajerski prestolnici že navduševali Ray Charles, B.B. King, James Brown, Stephane Grappelli in Jimmy Cliff. Drugo polovico festivala in zaključek tradicionalno sklene velik ognjemet. Kulturne ponudbe spremljata gostinska ponudba in promocijske akcije različnih podjetij. Ključna prednost festivala pa je v bogati multikulturni ponudbi, ki zadovolji še tako široko paleto kulturnih okusov. (vir: http://www.festival-lent.si)

Kulturne prireditve spremlja gostinska ponudba in promocijske akcije različnih podjetij. Konec festivala tradicionalno sklene velik ognjemet. V letu 2008 si je po uradnih statističnih podatkih festival ogledalo okrog 600.000 obiskovalcev.[1] Proračun festivala je okrog 2,5 milijona , od tega je približno 80 % pokroviteljskih sredstev, 5 % sredstev Mestne občine Maribor in Ministrstva za kulturo RS ter 15 % lastnih prihodkov festivala.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]