Veliki hadronski trkalnik: Razlika med redakcijama

Izbrisana vsebina Dodana vsebina
TXiKiBoT (pogovor | prispevki)
Escarbot (pogovor | prispevki)
m robot Spreminjanje: vi:Large Hadron Collider
Vrstica 67: Vrstica 67:
[[tr:Büyük Hadron Çarpıştırıcısı]]
[[tr:Büyük Hadron Çarpıştırıcısı]]
[[uk:Великий адронний колайдер]]
[[uk:Великий адронний колайдер]]
[[vi:Máy gia tốc hạt lớn]]
[[vi:Large Hadron Collider]]
[[zh:大型強子對撞器]]
[[zh:大型強子對撞器]]

Redakcija: 21:08, 13. september 2008

Jašek LHC z magneti in inštrumenti

Veliki hadronski trkalnik (angleško Large Hadron Collider, okrajšano LHC) je kompleks pospeševalnika električno nabitih osnovnih delcev, namenjen za trkanje nasprotnih tokov protonov z zelo veliko kinetično energijo. Glavni cilj je raziskovanje veljavnosti in omejitev standardnega modela, trenutno veljavne teoretične slike v fiziki osnovnih delcev. Predvidevajo, da bo trkalnik potrdil obstoj Higgsovih bozonov, kar bo lahko potrdilo napovedi in manjkajoče vezi v standardnem modelu, ter pojasnilo kako osnovni delci pridobivajo značilnosti, kot je na primer njihova masa.

Veliki hadronski trkalnik je zgradila Evropska organizacija za jedrske raziskave (CERN) in leži ob francosko-švicarski meji pri Ženevi. Projekt vzdržuje in pripravlja več kot osem tisoč fizikov iz več kot petinosemdeset držav ter nekaj sto univerz in laboratorijev. Stroški celotnega projekta so ocenjeni na 3,2 do 6,4 milijard .[1]

Trkalnik deluje in je trenutno v fazi priprave na trke. Prve žarke so skozi trkalnik spustili 10. septembra 2008, prve visokoenergijske trke pa so predvideli za 21. oktober, ko ga bodo uradno odprli.

Čeprav so v medijih in tudi na državniški ravni razpravljali o njegovi varnosti, v znanstveni srenji verjamejo da trki ne bodo predstavljali kakšne grožnje. Pri tem so omenjali nevarnost nastanka mikro črnih lukenj, kapljic iz čudne snovi ipd.

Zunanje povezave

Opombe in reference

  1. Achenbach, Joel (1. marec 2008). »The God Particle«. National Geographic Magazine. National Geographic Society. ISSN 0027-9358. Pridobljeno 25. februarja 2008.