Črni Kal: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 937 zlogov ,  pred 13 leti
m
vrnitev sprememb uporabnika »84.255.203.221« (pogovor) na zadnje urejanje uporabnika »Klemen Kocjancic«
m (vrnitev sprememb uporabnika »84.255.203.221« (pogovor) na zadnje urejanje uporabnika »Klemen Kocjancic«)
Na enem od črnokalskih ovinkov, je postavljen spomenik Prekomorskih brigad. S svojo značilno obliko treh premcev bark ponazarja pot mnogih Primorcev in Istranov, ki so se med [[druga svetovna vojna|drugo svetovno vojno]] borili v teh brigadah.
 
==[[Plezališče]]==
je zelo čudno naselje, saj leži na črni skali.
V apnenčastih prisojnih stenah nad vasjo se je pisala zgodovina [[prosto plezanje|prostega plezanja]] v Sloveniji. Danes je to moderno opremljeno plezališče z ugodno zavetrno lego, udobnim ravnim vznožjem in prijetnim okoljem. Ocene, še posebej v levem in osrednjem delu plezališča, so za otenek nižje kot v [[Osp|Ospu]].
 
====Karakteristika smeri====
Večina smeri poteka po navpičnih dobro razčlenjenih ploščah. Skala je izredno dobra in omogoča zelo estetsko plezanje. Zaradi velikega števila lažjih in srednje težkih smeri je plezališče izredno primerno za plezalne šole in prve korake mladih, vendar pa še vedno ostane precej zanimivih in zahtevnih smeri za dobre in izkušene plezalce. Plezališče je bilo pred kratkim v celoti na novo opremljeno z lepljenimi klini in sidrišči.
 
====Najprimernejši čas====
Najlepše je spomladi, jeseni in v toplih zimskih dneh. Poleti je ponavadi prevroče, razen na severni strani Turškega stolpa.
 
== Glej tudi ==
17.898

urejanj

Navigacijski meni