Komiža: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
m +slikca
KocjoBot (pogovor | prispevki)
m rektgr, Replaced: [[Kategorija:Jadran . [[Kategorija:Jadransko morje
Vrstica 14: Vrstica 14:
[[Kategorija:mesta na Hrvaškem]]
[[Kategorija:mesta na Hrvaškem]]
[[Kategorija:Splitsko-dalmatinska županija]]
[[Kategorija:Splitsko-dalmatinska županija]]
[[Kategorija:Jadran]]
[[Kategorija:Jadransko morje]]

Redakcija: 20:25, 2. november 2007

Komiža
Komiža, pogled z Biševa

Komiža je manjše pristanišče in ribiško naselje na Hrvaškem, leži na zahodni strani otoka Visa. Spada v Splitsko-dalmatinsko županijo

Komiža, ki leži na zahodni strani otoka ob severnozahodni obali Komiškega zaliva pod hribom Hum (587 mnm), ki varuje mestece pred hladnimi severnimi vetrovi je z asfaltirano cesto povezano z največjim naseljem na otoku, mestom Vis. Komiški zaliv, v katerem je naselje, ima na vzhodni strani veliko peščenih in prodnatih plaž - enajst jih je samo od naselja do rta Stupište - in vsaka od njih ima, kar je za otoke nenavadno, svoj izvir pitne vode.

Zgodovina

Iz zgodovine tega mesteca , ki ga prvič omenjajo v 12. stol., so se ohranili beneška utrdba iz 16. stol., renesančna cerkev Gospe Gusarske, zanimiva renesančna Zametova hiša ter samostan s cerkvijo in obrambnim stolpom iz 17. stoletja, ki stoji jugovzhodno nad mestom. Samostan s cerkvijo sv. Nikole so postavili benediktinci, ki so prišli iz otoka Biševa že v drugi polovici 13. stol., današnjo podobo pa je samostan dobil 1645, ko je bila zgrajena cerkev imenovana Mustar.