Porteño

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Porteño (žensko Porteña) je prebivalec mesta Buenos Aires. V španščini izraz porteño pomeni 'oseba pristaniškega mesta' in se včasih uporablja za označevanje prebivalcev tudi drugih pristaniških mest, kot je El Puerto de Santa María v Španiji; Mazatlán, Veracruz, Acapulco in Tampico, Mehika; Puerto Cabello, Venezuela; Puerto Kolumbija, Kolumbija; Puerto Suarez v Boliviji; Valparaíso, Čile; Puerto Cortés, Honduras; in Puntarenas v Kostariki.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Med valom evropske migracije v Argentino, ki je dosegel vrhunec v 1880-ih, je območje Río de la Plata postalo močno poseljeno z ljudmi evropskega porekla, predvsem Italijani, Španci in Nemci. Poimenovali so se Porteños, da bi se razlikovali od obstoječih rodov kreolcev (criollo - kolonialnih španskih), mesticev in avtohtonih prebivalcev.

Danes[uredi | uredi kodo]

Kultura[uredi | uredi kodo]

Porteños imajo edinstveno kulturo, drugačno od njihove prvotne evropske domovine. Konjeniški športi so pomemben del življenja Porteño. [1] Znano je, da so Porteño nekateri najboljši polo igralci sveta in so redili konje po rodovitnih traviščih pamp. Vsako leto novembra v okrožju Palermo v Buenos Airesu poteka Palermo Open, najprestižnejše svetovno prvenstvo v polu v svetu. [2]

Kulinarika Porteño, ki tudi izhaja iz geografskih značilnosti pamp, je v veliki meri sestavljena iz govedine. Na primer, nacionalna jed Argentine je asado.

Demografija[uredi | uredi kodo]

Ker Porteño ni uradno evidentiran v nobenem popisu, se ocene glede njihovega prebivalstva in zemljepisa razlikujejo. Ocenjuje pa se, da se kot Porteño opredeli več kot 3 milijone Urugvajcev, ki predstavljajo več kot 90 % prebivalstva države. Porteños sicer ni večinska narodnost v Argentini, vendar so v vzhodni provinci Buenos Aires pomembni. Zunaj mesta Buenos Aires predstavljajo večino prebivalstva, v okrožjih Recoleta, Palermo in Belgrano pa obstaja pomembna diaspora Porteño.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Leandro Losada, “Sociabilidad, Distinción y Alta Sociedad en Buenos Aires: Los Clubes Sociales de la Elite Porteña (1880-1930),” Desarrollo Económico 45 (2006):547-72.
  2. https://www.aapolo.com/

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]