Porodničarska krastača

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Porodničarska krastača

Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Amphibia (dvoživke)
Red: Anura (brezrepe dvoživke))
Družina: Alytidae
Rod: Alytes
Vrsta: A. obstetricans
Znanstveno ime
Alytes obstetricans
Laurenti, 1768

Porodničarska krastača (znanstveno ime Alytes obstetricans) je krastača, ki je razširjena v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Luksemburgu, Nizozemski, Portugalski, Španiji in Švici, kasneje pa so jo zanesli tudi v Združeno kraljestvo. Kot pri drugih žabah iz rodu Alytes je tudi pri porodničarski krastači samec tisti, ki na hrbtu in stegnih prenaša mrest, dokler se ne razvijejo paglavci.[2] Čeprav vrsta ni domorodna v Sloveniji, je tu uvrščena na Seznam zavarovanih živalskih vrst.

Opis[uredi | uredi kodo]

Porodničarska krastača doseže v dolžino do 5,5 cm, vendar so običajno odrasle žabe nekoliko manjše. Samice so običajno večje od samcev. Odrasli osebki so kratki in široki ter imajo precej veliko glavo z velikimi očmi, ki imajo pokončne zenice. Koža je razmeroma gladka, le sem ter tja se pojavlja kakšna bradavica. Vrsta večjih bradavic se vleče po obeh bokih. Barva osebkov je zelo različna, prevladujejo pa sivi, olivni ali rjavi odtenki. Včasih imajo osebki po telesu zelenkaste ali rjave pege. Bradavice so pogosto rdečkaste ali rumenkaste barve. Trebuh in spodnja stran vratu ter nog so sivkaste barve, spodnja stran vratu in prsa so pogosto posejana s pegami temnejše sivih odtenkov.[3][4]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Jaime Bosch; Trevor Beebee; Benedikt Schmidt; Miguel Tejedo; Iñigo Martínez-Solano; Alfredo Salvador; Mario García-París; Ernesto Recuero Gil; Jan Willem Arntzen; Carmen Diaz Paniagua; in sod. (2009). »Alytes obstetricans«. The IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2009: e.T55268A87541047. doi:10.2305/IUCN.UK.2009.RLTS.T55268A11283700.en. Pridobljeno 9. januarja 2018.
  2. Alytidae AmphibiaWeb. Dostaopanp 2012-03-26.
  3. Arnold, Nicholas; Denys Ovenden (2002). Reptiles and Amphibians of Britain and Europe. London: Harper Collins Publishers Ltd. str. 64–66.
  4. »Alytes obstetricans«. AmphibiaWeb. Pridobljeno 20. marca 2012.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]