Svetovna zveza za varstvo narave

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani IUCN)

Mednarodna zveza za ohranjanje narave (angleško World Conservation Union oz. International Union for the Conservation of Nature and Natural Resources - prejšnji uradni imeni, sedaj pa International Union for Conservation of Nature, kratica IUCN) je organizacija s sedežem v Švici, katere poslanstvo je vplivati, spodbujati in pomagati družbam po vsem svetu ohraniti celovitost in raznovrstnost narave ter zagotoviti, da je kakršnakoli raba naravnih virov pravična in trajnostna.

IUCN je bila ustanovljena leta 1948 v Franciji pod imenom International Union for Protection of Nature (IUPN), leta 1956 se je preimenovala v International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, od zasedanja Generalne skupščine leta 1990 v Perthu (Avstralija) pa se vedno bolj uveljavlja krajši opisni naslov The World Conservation Union. Kratica IUCN (oz. UICN v francoskem govornem območju) se s tem ne spreminja.

Organiziranost[uredi | uredi kodo]

Za delo organizacije je zelo pomembnih šest komisij, edinstveno omrežje nad 8000 strokovnjakov, ki prostovoljno sodelujejo pri obravnavanju določene problematike ali pa se vključujejo v različne projekte. Te komisije so:

Kategorije zavarovanih območij[uredi | uredi kodo]

območje, zavarovano predvsem za znanstveno raziskovanje.

območje, zavarovano predvsem za ohranjanje naravnega stanja.

območje zavarovano predvsem za ohranjanje ekosistemov in za rekreacijo.

območje, zavarovano predvsem za ohranjanje izjemnih naravnih pojavov (oblik).

območja, ki jih ohranjamo z določeno rabo za ohranjanje določenih ogroženih rastlinskih/živalskih vrst oz. habitatnih tipov.

območje, zavarovano za ohranjanje krajine (kopne in morske) in za rekreacijo.

  • VI - Zavarovana območja naravnih virov (Managed Resource Protected Areas)

zavarovana območja, v katerih je z upravljanjem zagotovljena trajnostna raba naravnih virov.

IUCN v Sloveniji[uredi | uredi kodo]

Slovenija je članica IUCN od leta 1993, in sicer je vanjo včlanjena Agencija Republike Slovenije za okolje kot vladna agencija. Poleg tega je Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije polnopravni partner zveze BirdLife International, ki za IUCN presoja varstveni status ptic.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]