Pogovor:Vinko Zevnik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Untitled[uredi kodo]

Na tej točki se moramo zmeniti, kako bomo naslovili članke o partizanih, ki so imeli aliase. Npr. trenutno velja, da se partizansko ime navede za rojstnim imenom (npr. Franc Rozman-Stane), kako pa ravnamo v takem primeru kot ta, ko je imela oseba celotno ime (osebno ime in priimek) izmišljeno. Ali navedemo celotni alias (kot zdaj) ali pa se le omejimo na rojstno ime (aliase pa omenimo v članku; po možnosti v prvi vrstici)? LP, --Klemen Kocjančič 14:22, 13 feb. 2005 (CET)

Meni je ta način kar všeč, ker že na prvi pogled pove celotno partizansko ime, vendar mogoče res ne izgleda najlepše in je za človeka, ki se ne spozna na NOB, lahko nejasen. lp, --matijap | pogovor 14:33, 13 feb. 2005 (CET)

V določenih primerih bi pisal samo rojstno ime; npr. Janez Stanovnik, ki je kot predsednik predsedstva SR Slovenije in tudi zdaj Zveze borcv znan pod svojim pravim imenom, ne partizanskim imenom Tine. Če ima nekdo takole kot Vinko Zevnik alias Viktor Železnik dve imeni, bi pisal samo pravo, potem pa naredil preusmeritev. Podobno naj bo tudi Prežihov Voranc preusmeritev na Lovro Kuhar (ali obratno). --romanm (pogovor) 14:59, 13 feb. 2005 (CET)


Sem se narobe izrazil. Trenutno ima ta članek v naslovu dva celotna imena, kar se mi zdi malo predolgo. Tako imamo tri možnosti:

Meni se zdi, da bi se mogli omejiti na drugo možnost in dati le partizansko ime. Če je uporabljal tudi aliase, potem se ga naj navede v članku in ne tudi v naslovu. Tretja možnost se mi zdi tudi nemogoča, ker so nekateri imeli več aliasov (npr. španski borci - glej seznam slovenskih španskih borcev). LP, --Klemen Kocjančič 15:01, 13 feb. 2005 (CET)

Zakaj ima Stane pomišljaj, Tito pa ne? Sem pa za varianto številka 2 (lepa sredina). --Janez Novak 15:07, 13 feb. 2005 (CET)

Je pa to že tretjič ali četrtič ko začenjamo pogovor o partizanskih imenih. Predlagam, da tokrat dorečemo in dam potem dogovor v moj "Biografski članek" - lahko tudi kdo drug.--Janez Novak 15:11, 13 feb. 2005 (CET)

Zanimivo se mi zdi, da je Vinko Zevnik prvi in do sedaj edini, na katerega sem naletel v Vojni Enciklopediji s tako obliko partizanskega imena (izmišljeno ime in priimek). Je bil to 'alias' ali samo partizansko ime? V primeru, ko je ena oseba imela več identitet (zaradi ilegalnega delovanja), pa PMSM vnašajmo samo rojstno (pravo) ime. lp, --matijap | pogovor 15:21, 13 feb. 2005 (CET)