Pogovor:Seznam ljudstev

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Povezovanje osebnosti[uredi kodo]

Imam naslednje vprašanje. Držim se povezovanja na narode in ljudstva. Nekateri povezujejo tudi na države, kar je menda tudi v redu. Nastane pa naslednja težava, če ji lahko tako rečemo. Pri Američanih in Arabcih npr. nisem prepričan kam naj jih povezujem. Ali so Američani narod, ali lahko govorimo samo o ameriškem državljanstvu? Za Arabce je podobno. To verjetno ni narod in združuje ljudstva od zahodne Severne Afrike do Pakistana. Tudi za stare Grke sem do sedaj povezoval kar na Grke, čeprav mogoče ni pravilno. Tudi za stare Egipčane podobno, čeprav ločim med »egipčanski« (se nanaša na stari Egipt) in »egiptovski« (na sodobni Egipt). Tako se mi zdi, da velja načelo, da ga ni človeka na Zemlji, ki ne bi pripadal nekemu narodu, ... Še primer iz angleške wikipedije - Ibn Batuto so označili za Maročana (hotel sem napisati »Marokanca« (menda v slogu Amerikanec) in sploh ne vem, če je to vsaj pogovorno), čeprav je bil Berber. Še en primer - za Kaldejce Angleži povežejo kar na Kaldejo, seveda - vendar velja enako kot danes - nek Kaldejec se je lahko rodil tudi na Siciliji ali pa na področju današnjega Mjanmara (kar je mogoče malo verjetno, pa vendar..). Lep svetovni zgled - čeprav najbolj znan seveda na sončni strani Alp so naše znamenite osebnosti, ki so se rodile v času Avstro-Ogrske in celo tudi, npr. Leon Štukelj, v času Kraljevine Jugoslavije, pa tudi kakšnega, rojenega v SFRJ, bi prav gotovo našli. Slovenci smo tako po angleški definiciji etnična grupa.

Lahko kdo o tem še kakšno pove? --Slovenskega naroda sin 14:40, 19 mar 2004 (CET)

Morda bi kazalo povezovati različno, odvisno od vrste osebnosti. Npr.:

  • pesnike na narod,
  • politike in vojskovodje na državo,
  • vendar slovenske politike v Jugoslaviji na Slovenijo ipd.

Pravzaprav ne vem pravila. --romanm 15:27, 19 mar 2004 (CET)

Ja, zanimivo razmišljanje. Samo ne vem, če bo potem prevelika zmešnjava. Sam bi ostajal pri enakem povezovanju. Saj vprašanje je tudi, če je sploh potrebno povezovanje. V bistvu ni, in se lahko vsak odloča po svoje, no, sam bom ostal na tem tiru - bo že kdaj prav prišlo - saj tudi nič ne 'stane'. --XJam 15:50, 19 mar 2004 (CET)

Ljudstvo, narod, nacija[uredi kodo]

Tale članek je "malo morgen". Na seznamu ljudstev so tudi narodi, kar bi bilo treba ločiti. Slovenci smo narod, ne ljudstvo. Sociološka delitev etničnih skupin:

Tale članek bom popravil, tako da bo ustrezal sociološkim merilom. LP; --Klemen Kocjancic 08:50, 16 avg 2004 (CEST)

Ali lahko prej malo pojasniš, preden narediš spremembe. Ne vidim sicer razlike npr. med narodom in nacijo. Po SSKJ sta to sopomenki. Ali ne obstaja drug izraz za nacijo/narod? --XJam 09:48, 16 avg 2004 (CEST)

Ker nihče noče odgovoriti še enkrat vprašam. Ali ni »nacija« le spretno zavita sopomenka za »narod«? SSKJ me prepričuje, da je. Pa tudi obstoječi članek o 'naciji' je bolj ali manj dokaj meglen glede eksplicitne določitve. Ali res potrebujemo dva članka o naciji in narodu, če pa sta sopomenki? To in te visokoleteči specialni izrazi/termini me že rahlo utrujajo. Bolje, da se začnem učiti nahuatl ali navaščino in poskušam še tam kaj napisati :-). --XJam 10:51, 16 avg 2004 (CEST)

Če sem odkrit, sem sedaj res čisto zmeden - pa ne zaradi nahuatla. Upam, da se mi bo stanje v kratkem izboljšalo. :-) Sedaj npr. dva slovenska članka vodita na angleško stran »List of ethnic groups« - (seznam ljudstev in seznam narodov). Na tem seznamu so zapisana (ljudstva in narodi (po novi definiciji)) - kakor sem tudi sam pač tvoril ta članek o ljudstvih. Menil sem, da je izraz seznam ljudstev mogoče bolj primeren od seznama etničnih skupnosti (skupin, grup, ...). Sicer nimam nič proti še nadaljni delitvi - vendar se je potrebno potem dobro navaditi na to. Lahko tudi napišem, kakor je Klemen tukaj, v pogovorno stran angleškega članka, da je njihov članek »malo morgen« in čakam plaz vsutja kontra argumentov - seveda tega ne bom počel. Ta angleški seznam se mi je zdel zanimiv predvsem zato, ker se Slovenci npr. znajdejo na istem nivoju kot Sukvuamiši. Seveda smo kot narod v Evropi res nekaj posebnega, ker smo se sploh ohranili (tudi zraven takšnih sosedov...), so pa tudi Sukvuamiši nekaj posebnega - (sicer ne vem sploh zakaj).

Poleg teh ""narodov""", ki jih je Klemen prestavil, prav gotovo spadajo tudi Amhari, saj podobno kot Srbi v nekdnji SFRJ tvorijo 'večinski' (beri vladajoči) narod v Etiopiji, po definiciji naroda (razen po zadnji točki, ...) pa mogoče tudi dejansko večinski narod Oromo. Verjetno bi se našel še kakšen narod, vendar moram prej dobro prebaviti definicijo.

Za pojem »nacija« sem pa že zgoraj povedal svoje mnenje. Vem pa, da je tistim, ki izumljajo takšne pojme in jih poskušajo določevati (beri definirati), bolj malo mar za slovenščino. --XJam 15:05, 16 avg 2004 (CEST)

  • Se opravičujem za dvojno linkanje; sem samo prekopiral in nisem sploh pogledal interwiki (če se temu tako reče). Glede definicije posameznih izrazov:

Nacija - ko narod vzpostavi suvereno politično oblast nad določenim ozemljem, znotraj katerega poteka življenje naroda. Narod - narod je skupek različnih etničnih skupin, pri kateri ima ena etnična skupina vodilno, dominantno vlogo (npr. v slovenskem narodu imamo Slovenci dominantno vlogo, druge etnične skupine pa marginalno; saj po definiciji). Ko sem imel sociologijo na maturi, smo strogo ločili nacijo in narod; zaradi tega sem tu tudi tako ločil. Glede izločitve Amharov se opravičujem, a sem tam napisal, da sem pustil samo tiste, za katere sem prepričan, da so narod. LP, --Klemen Kocjancic 15:16, 16 avg 2004 (CEST)

Ne, Klemen saj sem razumel glede tvojih prestavitev, da nisi vseh prestavil. To ja. Težko je sedaj še kakšnega najti, ki bi moral biti na seznamu narodov. Edino to. Saj definicije teh treh pojmov (načeloma) razumem. Edino nacija se mi res zdi tako tuja.Saj imam pravico to povedati, ne. Saj vem kaj pomeni, pa vseeno. Če ste to morali imeti na maturi, se ne da pač nič pomagati - vendar 2+1 pojem ni nekako v redu. 2 domača (ljudstvo, narod) in 1 eksplicitno tuj izraz (nacija). Je pa dobro, da si delil naprej. Je slovenska stran glede tega pač naprednejša od angleške. Tudi dvojno linkanje načeloma ni problem. Je potem v redu če povežemo s seznama ljudstev - ali bomo naredili še seznam etničnih skupnosti (skupin) - pa potem od tam? --XJam 15:28, 16 avg 2004 (CEST)