Pogovor:Druga italijansko-abesinska vojna

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

PMSM je potrebno popraviti tale stavek: (...) Bila je skoraj edina afriška država, ki tedaj in sploh nikoli ni pripadala nobeni evropski sili. (...). Predlagam, da se spremeni v ena izmed afriških držav, ki niso nikoli bile evropske kolonije oz. da se najde podatke, da se ugotovi, ali je bila edina. Tisti skoraj nekako ne paše sem. LP, --Klemen Kocjančič 15:53, 16 feb. 2005 (CET)

Ne vem če. Tako iz glave vem le to, da še edino Liberija ni bila nikoli kolonija nikomur. Za Etiopijo vem, da je bila pod 'dominionom' naših zahodnih sosedov le od te vojne do poraza od skupnih britanskih in etiopskih partizanskih enot. Bom pa preveril in hvala lepa za pripombo. Mislim, da ne bo težko - verjetno kar iz naše WP, saj imamo že kar nekaj podatkov (alias Knjiga dejstev CIE (CIA Factbook)). Ja, pa ni res! Za Liberijo imamo datum neodvisnosti 26. julij 1847. Pa tudi za Etiopijo imamo navedeno »od nekdaj«, kar načeloma ni res. Hm. Mar bi Italijani to deželo pustili pri miru, da bi njim samim tudi bilo lažje na tem svetu. No wicked man.. No one shall enter this ya holly land, no one. Enako velja tudi za našo deželo, katere 1/3 del so si prisvojili. --xJaM 16:06, 16 feb. 2005 (CET)

Prek predloge {{Africa}} sem pregledal države v Afriki in na naši WP imajo vse navedene datume neodvisnosti. (Morda se je še kakšnen košček Afrike v tej predlogi kam skril ali smo pozabili nanj...) Pri Ugandi edino piše, da je 1894 postala protektorat. Načeloma potem nobena afriška država ni bila nikoli neodvisna. Etiopija se ji potem res približa s to edino italijansko okupacijo med leti 1936 in 1941. Ni imela zaman takšnega statusa med afriškimi narodi. Seveda je pa drugo vprašanje kaj vse se je dogajalo znotraj njenih meja in celo Eritreja ima neodvisnost od nje od 1993. --xJaM 00:20, 18 feb. 2005 (CET)
Sicer je pa jutri (ups, danes) Dan neodvisnosti. Film namreč na POP TV, z Willom Smithom v eni od glavnih vlog stotnika Stevena »Eaglea« Hillerja. Ob osmih. :-) --xJaM 00:26, 18 feb. 2005 (CET)