Datum

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Dátum v dnevoredu oziroma koledarju je podatek o nekem dnevu ali dogodku glede na sestav dnevoreda (koledarja). Datum omogoča, da se more neki dan prepoznati. Ugotovi se more, koliko dnevov je minilo med dvema datumoma. Za zgled, 17. februar 2003 je v gregorijanskem koledarju oziroma dnevoredu deset dni za 7. februarjem 2003.

Večina dnevoredov (koledarjev) je sestavljenih iz treh delov: leto, mesec in dan v mesecu. Morejo pa biti tudi ostali deli, kakor je dan v tednu. Leta se po navadi šteje od določene začetne točke ali posebnega dogodka, ki se imenuje dnevoredna oziroma koledarska doba, včasih pa tudi epoha.

Če se datumu odstrani leto, se ga more še imeti za datum. Za zgled, 7. februar namesto 7. februar 2003. Tako datum določa dneve letnih praznikov, kakor so rojstni dan ali pa božič 25. decembra.

Zapis datuma[uredi | uredi kodo]

9. januar 2018 ali pa 9. 1. 2018. Oba zapisa sta pravilna, presledki pa pravopisno zahtevani. Vodilnih ničel, kakor 09. 01. 2018, se ne zapisuje. Ime meseca se ne pregiba, torej 9. januarja 2018 ni pravilno, ampak samo 9. januar 2018.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]