Pogovor:Bazilika sv. Petra, Vatikan

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Viquibola 1000.png To je eden izmed člankov, ki bi jih morala imeti vsaka Wikipedija, spada v sklop WikiProjekta 1000 nujnih. Za smernice glejte strani projekta in Wikipedija:Urejanje strani.
100% pie chart.svg
Po številu znakov je to dolg članek.

To je stran za pogovor o izboljšanju članka Bazilika sv. Petra, Vatikan.
Stran ni namenjena splošnim debatam o temi članka.

Pravila za članke

Cerkve v Vatikanu[uredi kodo]

Spodaj je okno oziroma kategorija ali kakor se že reče: Cerkve v Vatikanu. Kolikor mi je znano, je v Vatikanu samo ena cerkev, in sicer cerkev svetega apostola Petra. So še nekatere kapele, zlasti najbolj znana Sikstinska. Zato bi bilo boljše: Cerkve v Rimu, kjer jih je okrog 500. --Stebunik 08:52, 27. marec 2012 (CEST)

Dodala sem kategorijo Cerkve v Rimu. Mislila sem odstraniti Cerkve v Vatikanu, vendar so v navigacijskem polju navedene cerkev svete Ane, cerkev svetega Martina in Boštjana od Švicarjev, cerkev Milostne Matere Božje na nemškem pokopališču, cerkev svetega Peregrina, bazilika svetega Petra, cerkev svetega Štefana od Abesincev in cerkev svetega Štefana od Madžarov. Mislim tudi, da ima tudi npr. jezuitska hiša za baziliko sv. Petra svojo kapelo. Avtor te predloge je Janezdrilc, zato mislim, da bo on najbolj vedel, čemu jo je naredil. Petra Rimskaprispevki 09:09, 27. marec 2012 (CEST)
Glede na prestavitve naslova sklepam, da je kategorija Cerkve v Vatikanu dodana zaradi kategorizacije cerkva pa državah. Več pa ne morem reči. Petra Rimskaprispevki

Naj ostane kot je, če je tako, kot praviš; jaz doslej do nasprotnih podatkov nisem prišel.--Stebunik 17:36, 12. januar 2013 (CET)

Vatikan ima več cerkva, vsaj glede na angleško in italijansko Wikipedijo (en:Category:Churches in Vatican City). Mislim pa, da je kategorija Cerkve v Rimu napačna, saj je Vatikan samostojna država, Rim pa je glavno mesto Italije. Glavno mesto Vatikana je kar Vatikan - to namreč pomeni izraz mestna država. Vatikan je bil nekdaj del Rima, to je do leta 1929, takrat pa je postal samostojno mesto. Z drugo besedo, zanikamo njegovo suverenost, če ga prištevamo k Rimu. --Janezdrilc (pogovor) 18:27, 12. januar 2013 (CET)

Naslov članka naj ne bi bil kratica[uredi kodo]

Naslov članka je sedaj:

Bazilika sv. Petra, Vatikan

V nekem pogovoru je bilo rečeno, naj se ne uporabljajo kratice kot Sv., Št. - mislim, da je šlo za slovenska krajevna imena. Jaz sem odločno za, da se uporabljajo, na primer tradicionalno ni Šentilj, ampak Št.Ilj. No, če je morda boljše, da ni kratic in okrajšav pri krajevnih imenih, menim da je še boljše, da ni kratic pri naslovih cerkva, saj to človeka zbega, ker nikoli ne ve, katera oblika bo uporabljena. Zato menim, da bi bil primernejši naslov članka Bazilika svetega Petra, Vatikan. Mislim, da je poprej tak naslov bil - in sicer skozi daljši čas. --Stebunik 19:04, 1. marec 2021 (CET)

@Stebunik: Članek je zadnji premaknil @Janezdrilc:, zraven pa pingam še @Ljuba brank: kot zadnjo avtorico. Komentarji? Predlagam, da se premakne šele po predlogu. Jaz sem za večinsko poimenovanje (če je več sv. bi pustil, če ne bi pa vrnil). LP, --A09090091|(pogovor) 20:24, 1. marec 2021 (CET)